Educatia, prin parinti, educatori, invatatori si profesori, are un rol important nu numai in instruirea elevilor, studentilor, cat mai ales in indrumarea publicului general sa considere si sa evalueze intrebari in lumina ratiunii, bazandu-se pe gandirea proprie, si nu pe starea emotionala.
Am locuit 16 ani in Statele Unite. Am plecat la 18 ani singura, intr-o lume noua. Nu stiam mai nimic, nu stiam la ce sa ma astept, stiam doar ca vroiam sa cuceresc America, sa traiesc “visul American.”
L-am trait? Cred ca da! M-am adaptat destul de repede sistemului. E drept ca nu prea aveam timp de pierdut. Cine spune ca in America nu se face carte, se inseala amarnic.
M-am adaptat repede pentru ca am descoperit o natie foarte pragmatica, foarte eficienta. O natie care te admira ca esti la ea in tara si ca ii vorbesti limba. O natie care nu te judeca ca esti roman, bulgar, etc, o natie care promoveaza diversitatea mintii, gandirea critica, liberul arbitru! America este o natie care iti da sansa pe care nici englezul, nici francezul nu e dispus sa ti-o dea, iti da prezumtia de nevinovatie, care te respecta si te sustine ca si cum ai fi de acolo. Daca insa, incerci sa-i inseli simtamintele si te-a prins cu mata’n sac, poti sa-ti iei adio. Si mi se pare foarte corecta abordarea. America este o natie a opiniilor, “a market place of ideas”, o natie de oameni informati. Inca din prima zi de gradinita sau de scoala, esti invatat sa gandesti critic si indepedent, sa nu-ti fie rusine sa pui intrebari atunci cand nu stii ceva, curiozitatea iti este stimulata. Americanii, ori cat ar zice romanul ca este incult, prost, sau mai stiu eu cum, este un om specializat! Romanul este individualist, face de toate, si nimic bine. Americanii lucreaza cot la cot, avand ca scop unic binele comunitatii!
Imi aduc aminte de primul proiect pentru care am lucrat, era un video de 12 min pentru inaugurarea unei noi cladiri din campusul facultatii Harvard Business School. Un anume nene Hawes, care in urma cu vreo 25 de ani absolvise Harvard Business School si care ajunsese milionar, s-a gandit sa doneze un cec de 75 milioane de dolari facultatii in semn de recunostinta pentru tot ceea ce a invatat in facultate. Si asa se face ca facultatea a construit aceasta noua cladire, care i-a si luat numele, de altfel. De cand am inceput proiectul, stiam de aceasta donatie. M-a impresionat, dar nu m-a socat, poate pentru simplul fapt ca eu asa am fost educata, sa nu cred pana nu vad. Dar a sosit ziua inaugurarii cladirii, unde a fost prezentat videoul la care lucrasem timp de un an. Imi aduc aminte ca era o sala imensa, arhi plina, cu oameni de influenta (consilieri politici ai presedintelui Ronald Reagan, al presendintelui Bill Clinton, judecatori ai curtii supreme, etc) Aveam emotii si ma tot intrebam cum am ajuns eu acolo, ce caut eu printre oamenii aceia. Dar la scurt timp, reusisem sa ma linistesc cat de cat pentru ca absolut toti cei din sala pe langa care am trecut, m-au tratat, mi-au vorbit ca si cum as fi fost unul de-al lor.
Socul, insa, a survenit abia dupa prezentararea videoului, care continea imagini cu constructia cladirii, interviuri cu diverse persoane implicate in constructia ei si interviul acestui nene Hawes, explicand de ce a donat 75 milioane de dolari scolii. Dupa niste aplauze prelungite, si multe lacrimi varsate, Harvard Business School a strans, in acea seara, 325 milioane de dolari pentru modernizarea salilor de cursuri (care aratau deja ca niste sali de conferinta ONU) Atunci stiu ca mi s-au inmuiat picioarele cand am vazut cu ochii mei sute de oameni semnand cecuri de zeci de milioane de dolari pentru aceasta scoala, pentru simplu fapt ca au ajuns acolo sus gratie educatiei primite de la Harvard Business School si ca a venit momentul sa ofere si ei, la randul lor, ceva, cum ar fi un cec de cateva milioane, pentru viitoarele generatii, pentru viitorul Americii!
Timp de 12 ani dupa acest eveniment, am lucrat la foarte multe astfel de proiecte. Devenisera ceva normal, chiar si pentru mine. Tot ce faceam, proiectele la care lucram, erau in spiritul comunitatii, de a fi recunoscator comunitatii pentru ceea ce esti.
In ianuarie 2008, l-am cunoscut pe sotul meu, Damien. Si asa se face ca m-am intors in Romania. Damien, francez fiind, nici nu concepea sa se mute in America, unde vacantele sunt doar 2 saptamani pe an, unde lumea se impusca pe strada, unde casatoria intre oameni de acelasi sex este legala, etc. Si uite asa am inceput sa-mi croiesc intoarcerea in Romania. Cateva luni mai tarziu, Damien a fost invitat la un eveniment caritabil sustinut de Volvo, Romania pentru Hospice House, Casa Sperantei. Ne-am dus sa „cunoastem” „la creme de la creme de Romanie”. Obisnuita fiind cu evenimentele caritabile din America, cu mentalitatea Americana, am suferit din nou un soc, cand m-am izbit de mentalitatea, spiritul romanesc. La sfarsitul acestui eveniment, moderatorii au reusit sa stranga cu success infima suma de 1500 Euro pentru bietii oameni cu boli terminale…
Asa s-a nascut Lion Mentor Association. In ideea de a face ceva pentru comunitate, de a asculta problemele ei si de a incerca sa schimbam putin mentalitatea atat la nivel individual, cat si la nivelul institutiilor statului, de a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce traim, de a lucra constructiv cot la cot, intr-un “team effort “ pentru a avea impactul dorit, si nu in ultimul rand, de a ne informa! Este dreptul nostru sa fim informati, dar si datoria numai si numai a noastra de a ne informa. Astfel, Lion Mentor Association propune un concept nou in Romania, si anume „Cunoasterea este putere!” Lion Mentor Association este o organizatie neguvernamentala, dedicata respectarii drepturilor omului la libertate, la exprimare, la integritate corporala, la optiune precum si dreptul la informare corecta, echilibrata si independenta, din surse fara conflicte de interese. Independența noastra, ca asociatie, nu este negociabila!
Inainte de activitatea mea in cadrul asociatiei Lion Mentor, am avut o experiență de 8 ani ca producător de programe TV și filme de corporație în Boston, SUA. In 2008, m-am întors în România și in 2013 am fondat asociația Lion Mentor Association. Printre clienți se numără și: PBS – televiziunea americană publică, Facultatea de Drept Harvard, Facultatea Business Harvard, Gillette, Rebook, Fidelity Investments, ARTE, Parisot, Mobilenia, Agenția ARNIEC/RoEduNet, trustul Intact și mulți alții.
Pentru a viziona clipuri din cateva documentare realizate de Irina Thiery, click aici.
Cunoasterea este putere!
Irina Thiery
Lion Mentor Association