William Brînză: Trebuie sa ajungem la niste concluzii. Trebuie in sfarsit sa facem o reforma din temelii a sistemului de sanatate.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programa dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea, etc
William Brînză: Doamna, presedintele nu are atributii in domeniul medical. Presedintele insa poate atrage atentia asupra starii de fapt si poate cere organelor abilitate sa ia masuri. Da, aveti dreptate. Sistemul medical are o mare problema cu coruptia. De la Casa de Sanatate pana la spagile din spitale. Din 2004 bugetul Sanatatii a crescut de cateva ori, dar nu vedem o imbunatatire a starii de fapt. Chiar din contra, as zice. Avem achizitii foarte scumpe, care de multe ori nu sunt folosite. Avem lucrari de renovare si modernizare care costa foarte mult, acoperind de fapt acte de coruptie. Si avem spaga clasica: de la micul cadou dat la intrarea in spital pana la celelalte atentii pe care le cunoastem cu totii. Din punctul meu de vedere consider ca trebuie facut un audit imediat al sistemului de sanatate. Sa vedem achizitiile inutile din spitale. As cere si un audit la Casa de la Sanatate. Dupa care putem ajunge la coruptia din sistem. Cred ca organele abilitate trebuie sa-si faca datoria. Voi propune, daca voi fi ales presedinte, o dezbatere privind domeniul sanatatii. Cu specialistii, cu ONG-urile. Nu mai putem bate pasul pe loc. Trebuie sa ajungem la niste concluzii. Trebuie in sfarsit sa facem o reforma din temelii a sistemului de sanatate.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
William Brînză: Presedintele nu poate impune protocoale Ministerului Sanatatii. Nu are atributii in acest sens. Ceea ce poate cere presedintele este o dezbatere publica in care dumneavoastra sa va spuneti punctul de vedere. O dezbatere in care sa fie implicate Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si al Familiei, organizatiile doctorilor si cele ale mamelor.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totuşi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, făcute fără informarea şi fără acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
William Brînză: Teoretic in 2014 a intrat in vigoare legea malpraxisului. Unele din disfunctionalitatile reclamate de dumneavoastra pot fi corectate prin aplicarea legii. In privinta grabirii travaliului si celelalte chestiuni cred ca aceste lucruri ar trebui reglementate prin proceduri clare.
Lion Mentor Association: In momentul de fata, doar Colegiul Medicilor şi Societarea de Obstetrică şi Ginecologie din România sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
William Brînză: Procedura de verificare trebuie reglementata foarte clar. Din pacate reforma Sanatatii a batut pasul pe loc nefiind dorita de factorii politici. O reforma ar fi dus la reducerea coruptiei si la mecanisme clare de verificare. Voi fi avocatul unei asemenea reforme. M-as bucura sa fiti alaturi de mine si sa cream in opinia publica o dezbatere care sa puna presiune pentru realizarea reformei.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. In strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nici decum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
William Brînză: Doamna, va repet, presedintele nu are atributii directe in domeniul medical si nici nu poate stabili procedura pentru cezariana. Acest lucru il fac organelle abilitate. Dar o sa sprijin eforturile dvs in acest sens. Cred ca o dezbatere cu factorii de decizie din Ministerul Sanatatii va fi clarificatoare in acest sens.
Va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-o oferiti pentru a ma adresa cititorilor dumneavoastra!
Tinem legatura!
Multumesc!
La restul intrebarilor nu am mai primit raspuns.
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association
Foto: (c) Sorin LUPȘA / Arhiva AGERPRES