Pentru femeile care suferă de infecție cu papilomavirus uman, utilizarea vaccinului HPV-16/18 nu va accelera reducerea virusului și nici nu ar trebui utilizat pentru a trata infecția, potrivit unui studiu din 15 august al revistei JAMA.
Vaccinul HPV a fost conceput pentru a preveni infecția cu HPV și dezvoltarea precancerului cervical și a cancerului. Unele cercetări au sugerat că vaccinul HPV ar putea ajuta la eliminarea virusului la femeile deja infectate, conform informațiilor de fond din articol.
Allan Hildesheim, Ph.D., de la Institutul Național al Cancerului, Bethesda, Maryland, și colegii săi au efectuat un studiu pentru a putea răspunde întrebării dacă femeile pozitive pentru ADN-ul HPV ar trebui încurajate să primească vaccinul HPV-16/18 pentru a induce sau accelera eliminarea infecțiilor lor. Studiul a fost realizat în două provincii din Costa Rica și a inclus 2,189 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani care au fost pozitive pentru ADN-ul HPV. Participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi trei doze de vaccin HPV-16/18 (n = 1.088) sau un vaccin cu hepatită A de control (n = 1.101) timp de 6 luni.
Nu există nicio dovadă că vaccinarea împotriva HPV a modificat semnificativ ratele de curătare viral. La vizita de 6 luni, ratele de eliminare au fost de 33,4% față de 31,6% pentru HPV-16/18 printre participanții care au primit vaccinul HPV și vaccinul de control, respectiv. La vizita de 12 luni, ratele de eliminare în randul participanților la grupul HPV și grupul de control, respectiv, au fost 48,8 la suta față de 49,8 la suta pentru HPV-16/18.
În mod similar, nu s-au observat dovezi ale efectelor vaccinului în analizele stratificate de alți parametri de studiu care credeau că ar putea influența rata eliminării și eficacitatea vaccinului, inclusiv timpul de la inițierea sexuală, utilizarea contraceptivă orală, fumatul și infecția concomitentă cu Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae.
„De exemplu, în țările în care testarea ADN-ului HPV este încorporată în eforturile de screening și prevenire a cancerului de col uterin, femeile adulte care au rezultate anormale ale testului Papanicolaou induse de infecția cu HPV și/sau care testează pozitiv pentru un tip HPV oncogenic folosind testul clinic disponibil HC2 ar putea fi interesat de primirea vaccinului HPV pentru a trata infecția existentă „, scriu autorii. „… rezultatele noastre demonstrează că la femeile pozitive pentru ADN HPV, vaccinarea împotriva HPV-16/18 nu accelerează eliminarea virusului și nu ar trebui să fie utilizată în scopul tratării infecțiilor predominante”. (Sursă: JAMA. 2007; 298 (7): 743-753.)
Într-un editorial de însoțire, Lauri E. Markowitz, MD, de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Atlanta, comentează concluziile lui Hildesheim și colegilor.
„Care sunt implicațiile acestor date și modul în care acestea suportă recomandări? Lipsa eficacității terapeutice a vaccinului quadrivalent împotriva HPV a fost luată în considerare în cadrul deliberărilor de către Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP). Aceste date, împreună cu datele care demonstrează importanța probabilității de a se infecta cu HPV la scurt timp după declanșarea activității sexuale și a datelor privind comportamentul sexual în Statele Unite, toate au contribuit la recomandările pentru imunizarea de rutină la vârsta de 11-12 ani, deoarece vaccinul nu are eficacitate terapeutică, cel mai mare efect va fi realizat dacă vaccinul este administrat înainte de debutul sexual, înainte de expunerea la HPV. „