Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia iau măsuri de precauție pe fondul îngrijorărilor legate de efectele secundare cardiovasculare
La Stockholm, autoritățile naționale au întrerupt administrarea vaccinului Moderna bărbaților cu vârsta sub 30 de ani.
Finlanda s-a alăturat joi Suediei, Danemarcei și Norvegiei împotriva utilizării vaccinului Moderna la grupurile de vârstă mai mici, invocând riscurile de efecte adverse cardiovasculare despre care au spus că justifică măsurile de precauție.
Institutul finlandez pentru Sănătate și Bunăstare a anunțat joi că va întrerupe utilizarea vaccinului Moderna în rândul bărbaților cu vârsta sub 30 de ani, în urma unui pas similar făcut miercuri de autoritățile de reglementare suedeze. Danemarca a declarat miercuri că nu va oferi vaccinul Moderna persoanelor sub 18 ani, ca măsură de precauție.
Norvegia a sfătuit miercuri ca persoanelor sub 18 ani nu ar trebui să li se administreze vaccinul Moderna, chiar dacă au primit deja o doză, și a recomandat bărbaților sub 30 de ani să ia în considerare vaccinul dezvoltat de Pfizer. Oficialii norvegieni au citat date din SUA și Canada, spunând că riscurile rămân totuși riscuri, iar măsura luată nu este altceva decât „o măsură de precauție”.
Agenția Europeană a Medicamentului a declarat joi că noile date preliminare din țările nordice susțin un avertisment adoptat de agenție în iulie că afecțiuni cardiace inflamatorii numite miocardită și pericardită pot apărea în cazuri foarte rare în urma vaccinării cu vaccinurile Moderna și Pfizer.
Cazurile apar mai des după a doua doză a oricarui dintre vaccinuri și la bărbații mai tineri, a spus EMA. A continuat să descrie vaccinurile ca fiind totuși sigure și eficiente împotriva bolilor severe și a decesului Covid-19. Comitetul de siguranță al EMA „va evalua noile date pentru a determina dacă este necesar să se actualizeze sfaturile actuale în informațiile despre vaccinuri”, a declarat joi un purtător de cuvânt.
Țările europene pot decide independent să limiteze utilizarea vaccinurilor pe baza evaluărilor proprii asupra factorilor de risc, inclusiv a ratelor de infecție în cadrul propriilor populații.
Deciziile europene urmează o recomandare a autorităților de reglementare în domeniul sănătății din Ontario la sfârșitul lunii septembrie conform căreia tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani să primească un vaccin Pfizer în loc de Moderna. Ministerul Sănătății din Ontario a spus că sfatul se bazează pe un număr crescut de rapoarte de pericardită și miocardită după vaccinarea cu Moderna, în comparație cu Pfizer.
EMA a declarat joi că este nevoie de o evaluare suplimentară a datelor care sugerează că riscul de miocardită este mai mare după a doua doză de Moderna în comparație cu Pfizer.
Consilierii Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat în iunie că există o „asociere probabilă” între vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech și afecțiunile cardiace inflamatorii la unii dintre tinerii care le-au primit. În septembrie, afecțiunile cardiovasculare au determinat autoritățile din SUA să ia în discuție vaccinurile booster. Consilierii Food and Drug Administration (FDA) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la datele limitate cu privire la faptul dacă o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech a crescut riscul de miocardită. Oficialii FDA le-au spus membrilor grupului că riscul afecțiunii de la o a treia doză nu este cunoscut și că sunt necesare mai multe cercetări.
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association
Sursa Wall Street Journal
Photo credit: Google