Teodor Melescanu: In ce priveste sanctionarea abuzurilor verbale sau de alta natura, respectarea integritatii si demnitatii mamei, aici cred ca trebuie sa elaboram o legislatie foarte clara si eficienta.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programul dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea etc.
Teodor Melescanu: In mod evident combaterea coruptiei reprezinta o preocupare a mea, iar in domeniul medical, acolo unde exista o rezultanta sociala extrem de puternica, socotesc ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie intensificata. Abordarea, insa, cred ca trebuie sa fie putin diferita de cea de pana acum in sensul in care aceasta actiune trebuie sa se concentreze mai mult pe componenta ei efectiva si institutionala si mai putin pe latura comunicationala. Sunt total de acord cu dumneavoastra – componenta privata si cea de stat din sistemul de contributii pentru sanatate trebuie sa fie echivalente cu supravegherea acestora si cuprinderea corespunzatoare intr-o legislatie clara. De asemenea, sporirea transparentei in colectarea si cheltuirea banilor colectati din aceste contributii trebuie sa fie o prioritate.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Teodor Melescanu: Ghidurile de buna practica, asa cum stiti, tin mai mult de activitatea Ministerului Sanatatii, dar evident orice demers decizional care ajuta mamele din Romania se va bucura de sprijinul si sustinerea mea.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totusi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, facute fara informarea si fara acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Teodor Melescanu: Ma bucur ca ridicati o astfel de problema desi m-as fi bucurat si mai mult daca nu am fi avut o asemenea problema. Nu pot sa nu ma gandesc la eficienta MCV un mecanism care sub presiunea monitorizarii ne-a impulsionat atat in ce priveste reforma in justitie cat si in domeniul independentei justitiei si optimizarea activitatii institutiilor de combatere a coruptiei. Ma intreb cum ar fi aratat astazi aceasta tara daca nu ar fi existat un astfel de mecanism. Plecand de la aceasta experienta (uneori deloc comod de suportat) cred ca este nevoie de un mecanism care sa ne impulsioneze sa rezolvam problemele reportate de la un an la altul, de la un guvern la altul, in zona actului medical.
In ce priveste sanctionarea abuzurilor verbale sau de alta natura, respectarea integritatii si demnitatii mamei, aici cred ca trebuie sa elaboram o legislatie foarte clara si eficienta – trebuie sa avem in vedere atat aspectele la care va referiti dar si pe acelea care ar putea pune medicul intr-o pozitie vulnerabila in fata unor abuzuri ce se pot produce la adresa lui.
Lion Mentor Association: in momentul de fata, doar Colegiul Medicilor si Societarea de Obstetrica si Ginecologie din Romania sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Teodor Melescanu: Aveti perfecta dreptate – de aceea spun ca trebuie sa elaboram o lege clara care sa faca dreptate. Este mai putin important cine constata o anume abatare, pe o legislatie clara, important este ca instrumentul legal sa responsabilizeze, sa previna si sa sanctioneze abaterile.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. in strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nicidecum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
Teodor Melescanu: Nu sunt un specialist in acest domeniu, dar cred ca daca dorim sa respectam demnitatea mamelor si integritatea lor, atunci trebuie sa respectam si optiunea acestora. Repet, nefiind specialist in domeniu si fiind un puternic sustinator al libertatii de alegere si exprimare, aceasta este pozitia mea de principiu.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania, rata alaptarii exclusive la iesirea din spitale este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, cum este Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru cain Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Teodor Melescanu: Din nou, de principiu, sunt sustinator al libertatii de decizie, iar in acest caz mamele trebuie sa decida cum anume isi hranesc copiii. Faptul ca cineva impune sau obliga la un anumit mod de a fi hranit copilul in primele zile de viata nu mi se pare cea mai stralucita idee.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum existain tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficientasi transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Teodor Melescanu: Consider ca mai multa transparenta ne ajuta. Mai multa transparenta in colectarea banilor de la contribuabili, in cheltuirea lor pe actul medical, indiferent ca vorbim aici despre nasteri sau alte activitati din acest domeniu. Personal nu cred ca problemele maternitatilor sunt diferite de cele ale altor unitati medicale, prin urmare este imperios necesar sa asiguram transparenta pe tot procesul – de la colectare si pana la decontare, trecand prin proiectia obiectiva a cheltuielilor actului medical.
Lion Mentor Association: in Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, doctorii ar fi mai retinuti, iar mamicilor le-ar garanta o siguranta cat de cat. Sunteti pentru sau contra unei astfel de proceduri “class action” in Romania?
Teodor Melescanu: Din cate stiu exista asociatii romanesti care pot actiona in justitie in nume propriu sau in numele unui pacient, iar justitia are instrumentele pentru a satisface exigentele intr-o situatie de acest fel. Prin urmare nu cred ca forma in care se produce actiunea in justitie este ceea ce ne lipseste, ci instrumentele optime cu care justitia opereaza in astfel de cazuri.
Lion Mentor Association: stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelor de aplicare a ordonantei 144/2008. in toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si ai celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti? Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Teodor Melescanu: Atingeti un subiect extrem de important – este logic sa infiintam posturi pentru oamenii pe care ii pregatim in scolile romanesti. Orice loc de munca nou creat reprezinta un castig pentru individ, pentru societate, pentru stat si pentru beneficiarul serviciilor pe care le ofera acel loc de munca. Puteti avea garantia ca sustin orice masura care conduce spre crearea de locuri de munca.
Lion Mentor Association: In incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Teodor Melescanu: Mesajul meu este sa iasa la vot si sa aleaga certitudini nu promisiuni rostite frumos. Eu cunosc din propria mea experienta de viata aspectele care mi-au marcat tineretea, la momentul la care ca parinte am trecut prin toate etapele, dar si pe acelea legate de nepotii mei. Multe dintre problemele cu care ne-am confruntat noi in Romania, cu foarte multi ani in urma, se perpetueaza pana astazi. In calitate de presedinte responsabil voi fi sustinatorul unor reforme care sa vina in intampinarea asteptarilor parintilor si pentru o dezvoltare armonioasa a celor care reprezinta viitorul acestei natiuni.
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association