1-7 august este Săptămâna Mondială a Alăptării și Lion Mentor Association susține părinții și facilitează alăptarea!
Sânul mamei începe să producă lapte încă din săptămânile 17-18 de sarcină, motiv pentru care chiar și femeile care au născut prematur sau prin cezariană pot alăpta fără probleme. Problema la cezariană este că mama e separată de copil, deci mama nu are şansa să înceapă alăptarea. Dar dacă nou-născutul este pus la pieptul mamei imediat după ce este extras din uter și până echipa de medici termină de cusut burta mamei, copilul va stimula secreția laptelui și va putea să beneficieze de colostrum.
Este foarte important de știut faptul că lăuza, imediat după naştere, nu are lapte să ţâşnească pe pereţi sau să umple cana cu lapte. Asta nu înseamnă că nu are lapte. Colostrum se secretă într-o cantitate foarte mică, de câteva picături, perfect compatibil cu stomacul bebeâuşului de doar 2-7 mililitri. Colostrum este lapte! Colostrum este prima hrana extra-uterina! Colostrum contine toate substantele nutritive de care are nevoie nou-nascutul in primele zile, precum si anticorpii pentru a-l proteja de infectii.
Copilul care este separat de mamă și hrănit cu lapte praf va refuza sânul!
Nu pot să înțeleg de ce alăptarea, cea mai bună hrană pentru copiii noștri, cea mai comodă – mereu la temperatura potrivită, nu rece, nu prea caldă – mereu proaspătă, sterilă, cea mai ieftină, și cea mai sănătoasă, plină de anticorpi, este descurajată chiar din maternitate de cadrele medicale!
Bebelușii se alăptează la cerere și nu la program! Este exact ca în business, cerere-ofertă! Cu cât cererea este mai mare, bebele e pus la piept să sugă mai des, cu atât crește oferta, adică sânii produc mai mult lapte și tranziția este mai rapidă de la colostrum la laptele matern matur! În acest stadiu, este mai important ca bebelușii să fie hrăniți frecvent decât să fie lăsați la sân pentru perioade lungi de timp.
Dacă mama care încă alăptează rămâne gravidă, poate foarte bine să continue alăptarea pe perioada sarcinii și chiar și după naștere când va putea alăpta în tandem, adică atât nou-născutul cât și copilul mai în vârstă. S-ar putea însă ca copilul mai mare să se plângă că laptele matern, spre finalul sarcinii, are alt gust. Nu vă speriați, este absolut normal și fiziologic, pentru că laptele matern se transforma tot mai mult în laptele colostrum.
Așadar, alăptați liniștite oriunde, în orice moment și ori de câte ori copilul o cere!
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association