Dragi prieteni,
Duminică 10 aprilie, ziua în care bunica mea împlinește 87 de ani, voi alerga primul maraton din viața mea, categoria 40+, cu intenția de a strânge bani pentru a pune capăt violenței obstetrice în Romania. Așa cum mulți dintre voi știți, asociația pe care o conduc, Lion Mentor Association, militează pentru drepturile femeii și copilului la naștere, dreptul de a naște natural, fără intervenții medicale invazive, precum cezariana sau epiziotomia. România, din păcate, se află la polul opus față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește rata cezarienei (44,4% vs 15%) și a epiziotomiei (62% vs 5%). Sper că până pe 10 aprilie să mă ajutați să strâng 1200 euro să putem printa Ghidul pentru o Naștere Conștientă pe care intenționăm să-l distribuim în primele 50 spitale românești cu cele mai multe nașteri. În aceste spitale, 55,625 femei nasc prin operație de cezariană, care de cele mai multe ori nu este necesară și poate avea consecințe negative atât pentru mamă cât și pentru copil. Totodată, 36,510 femei nasc vaginal cu epiziotomia de rutină, care este considerată ca fiind o mutilare a organelor genitale feminine, de cele mai multe ori fiind făcută fără indicații medicale. Strângerea fondurilor de 1200 EURO ne-ar permite printarea a 1100 de ghiduri. Astfel, împreună, putem transforma 1100 de nașteri traumatizante în nașteri naturale, blânde și trăite cu demnitate.
Poză de azi dimineață de la penultimul antrenament înainte de maraton.
De ce printarea acestui ghid? PENTRU CĂ pentru mine această cauză reprezintă o cauză mareață și foarte apropiată sufletului meu; PENTRU CĂ aducerea pe lume a unui suflețel mă sensibilizează până la lacrimi, lacrimi de bucurie, de împlinire; PENTRU CĂ nașterea ar trebui să fie evenimentul cel mai frumos din viața unei femei, nu cel mai traumatizant, PENTRU CĂ gravidele nu își cunosc opțiunile și drepturile, PENTRU CĂ medicii obstetricieni vor să dețină controlul alterând fiziologia actului nașterii într-un act strict chirurgical, PENTRU CĂ în urma proiecțiilor prin țară a primului documentar românesc despre naștere, „Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!”, am cunoscut mulți rezidenți la obstetrică care mi-au mărturisit că multe lucruri despre fiziologia nașterii le-au auzit pentru prima oară în cadrul proiecției, subliniind faptul că tot ce învață ei în facultate este cum să taie, cum să facă cezariană, PENTRU CĂ am cunoscut foarte multe femei traumatizate în urma experienței nașterii, traumatizate de un sistem sanitar dezumanizat, un sistem defect care încalcă o mare parte a drepturilor fundamentale ale femeii la naștere, și PENTRU CĂ informarea corectă este crucială! Știu că fiecare dintre voi cunoașteți cel puțin o femeie care a trecut printr-o naștere traumatizantă. Atât femeia gravidă, cât mai ales aceste suflețele care vin pe lume au nevoie de iubire, de înțelegere, de susținere, empatie, de blândețe și nu în ultimul rând, de respect! De aceea am convingerea că fiecare dintre voi veți distribui acest mesaj și veți pune mână de la mână, fiecare donând 5, 10, 15 lei și tot se strâng 1200 euro, poate și mai mult ca să putem să distribuim ghidul în toate spitalele (171 spitale publice în țară) și de ce nu, chiar și în zonele rurale la biserici pentru a fi distribuit mai departe gravidelor care nu au acces la internet și care nu pot descărca gratuit ghidul de pe site-ul nostru.
Până pe 10 aprilie, când eu voi alerga 42 km pe cele 7 coline ale Romei, mai sunt 5 zile, 5 zile în care împreună putem schimba paradigma nașterii în România.
Vreau să mulțumesc personal fiecăruia dintre voi pentru sprijin și totodată țin să mulțumesc în numele celor 1,100 gravide pentru șanșa la o naștere naturală, fiziologică, magică și cât se poate de firească pe care fiecare dintre voi le-o acordă. Voi folosi GoGetFunding.com ca platformă on-line de strângere de fonduri sau puteți transfera direct în contul asociației RO39INGB0000999903707355.
Căteva testimoniale despre impactul primului documentar românesc despre naștere „Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” asupra mămicilor:
“Aveam 37 saptamani cand am participat la acest eveniment! Medicii la care fusesem pana atunci la controalele periodice nici nu voiau sa auda sa nasc natural, din cauza unor complicatii draga Doamne! Acest proiect m-a ajutat extraordinar de mult pt ca mi-a dat o incredere foarte mare ca pot naste natural! Si am nascut natural!!!!! Si sunt foarte fericita si mandra de acest lucru!” Claudia Elena
“Eu nu am fost pentru ca deja il vazusem acum cateva saptamani. Abia asteptam sa il vedeti si voi si apoi sa vad reactia. Eu am plans. L-am vazut tarziu in noapte cu al meu sot (am vrut f mult sa il vada si el ca sa inteleaga prin ce am trecut eu la nastere) si am plans f tare pentru ca am retrait ziua in care am nascut-o pe Sofia. Sper din tot sufletul sa am puterea si curajul sa nasc asa cum vreau si cum e normal sa nasti la al doilea bebe.” Ramona Toderascu
“Tare mi-as fi dorit sa fie sala plina de doctori…. poate asa ar fi inteles urmatoarea mama care incepe sa planga la cuvantul cezariana si nu ar mai ameninta-o ca pune viata copilului in pericol pt ca isi doreste o nastere naturala sau macar o cezariana la cald. Oare daca as cumpara niste cd-uri si le-as face cadou unor doctori ar schimba ceva? Sau ma gandesc sa il dau macar doctoritei care ma va asista la urmatorul copil…. “ Nicoleta Camelia Nițu
„Pe mine una filmul m-a infuriat. M-a infuriat atat de tare incat a trebuit sa il opresc de cateva ori ca sa ma calmez. Am facut greseala sa il vad singura si nu am avut cui sa spun ce se intampla cu mine. Cam ca atunci cand am nascut. Prima oara. Singura. M-am infuriat pentru ca realizatorii au reușit sa faca un lucru extraordinar: au castigat increderea doctorilor cu care au stat de vorba, incat acestia au vorbit in fata camerei ca si cum s-ar fi aflat in cabinet, fata in fata cu pacientii lor. Pentru femeile care nu au trecut inca printr-o nastere, recomand documentarul fie si numai pentru această concluzie. Un doctor speriat, agresiv, dominant este calea sigura catre o nastere (cel mai probabil prin cezariana) traumatizanta si foarte departe de ceea ce isi doreste pacienta” Totul despre Mame.
Mulțumesc sincer pentru fiecare contribuție.
Irina Thiery
Informarea corectă este crucială!
Lion Mentor Association
PS. Și dacă încă mai credeți că sunteți prea mici ca să schimbați ceva, cum ar fi sistemul sanitar românesc 🙂 nu uitați proverbul românesc: buturuga mică răstoarnă carul MARE! Cu alte cuvinte, schimbarea începe cu fiecare dintre noi, cu mine alergând și donând și cu voi doar donând! 🙂