Partea 2 din 3
„Medicina occidentala priveste organele feminine de reproductie ca pe ceva „stricat” care necesita mereu medicamente si ingrijire medicala.” Robbie Davis-Floyd
Sunteti autoarea multor carti de referinta in mai multe domenii: obstetrica, biomedicina, tehnologie, stiinta, si nu numai. Dupa ani de cercetare despre nasterea contemporana, cercetare bazata mai mult pe interviuri cu doctori, moase, asistente medicale, si nu in ultimul rand cu mame, ati descris trei paradigme ale ingrijirii medicale care au influentat foarte mult nasterea din ziua de azi pe tot mapamondul. Acestea sunt: modelul tehnocratic, umanistic, si holistic.
Puteti sa ne descrieti, pe scurt, cele trei paradigme ale nasterii: tehnocrata, umanista si holistica?
In urma cercetarii facute de mine de-a lungul timpului, exista trei paradigme ale nasterii si ingrijirii medicale in societatea noastra contemporana. Trei paradigme care pot fi intalnite aproape in fiecare tara: tehnocrata, umanista si holistica!
1. In modelul tehnocratic sau paradigma tehnocrata, corpul este privit ca o masina, iar mintea este perceputa ca fiind ceva deasupra corpului si separata de el. In conditiile in care corpul omenesc este privit ca o masina, corpul femeii este vazut ca o defectiune ereditara, ca un aparat care nu functioneaza bine. In schimb, corpul barbatului este prototipul corpului perfect. Uite asa noi, femeile, suntem deviatia de la normal, o greseala ereditara. Asa se explica faptul ca noi avem sani, menstruatie, ca noi ramanem gravide, nastem si mai intram si la menopauza. Barbatii nu trec prin nimic de genul acesta si deci sunt considerati corpuri perfecte. De aceea, medicina occidentala a privit organele feminine de reproductie ca pe ceva „stricat” care necesita mereu medicamente si ingrijire medicala. Traim, de fapt, intr-o societate patriarhala. Asta-i adevarul!
In modelul tehnocratic, pacientul este obiectivizat: „cezariana in camera 3” sau „perfuzie in camera 213” pacientul fiind complet ignorat! Exista o alienare intre pacient si cadrele medicale, doctorii fiind sfatuiti sa nu dezvolte o relatie cu pacientul. Dialogurile pacient-doctor sunt foarte putine si acelea superficiale, nici o sansa de a se cunoaste unul pe celalalt.
In modelul tehnocratic, accentul se pune pe medicamentatia agresiva cu rezultate pe termen scurt. Daca nu poti rezolva cu tehnologia, trebuie sa rezolvi cu tehnologia! Deci daca tehnologie exista, trebuie sa o folosesti! Asa se explica de ce se monitorizeaza fatul foarte mult, de ce la sfarsitul sarcinii ai o carte cu ecografii, de ce se fac perfuzii cu oxitocina pentru ca nu ne pasa de gravida, vrem doar sa scoatem copilul repede si sa scapam de procesul nasterii odata! Si bineinteles ca cezariana este cea mai simpla, rapida metoda de control a doctorilor. Dar aceasta operatie, taietura a burtii, trebuie rezervata numai pentru acele 10% dintre cazuri in care exista o problema patologica sau sunt semne de suferinta fetala. Efectul cezarienei „pe banda” este acela ca doctorii se bazeaza 100% pe tehnologie si si-au pierdut latura umana si nu-si cunosc deloc pacientii. Tot ce stiu este ce le arata aparatele si deci nu au alta optiune decat sa recurga la cezariana!
2. Modelul umanist. In modelul umanist, la baza ingrijirii medicale stau relatiile cu pacientii, care sunt tratati cu demnitate si respect, cu empatie. Acest model este cunoscut si sub numele de modelul „bio-psiho-socio”. In modelul umanist, corpul este definit ca un organism, ceea ce si este de fapt! Cand apelezi la acest model, te uiti la nevoile fiziologice ale organismului uman. In cazul nostru la organismul feminin care naste. Acest model te face sa intelegi tot ce are nevoie o gravida ca sa aiba o nastere frumoasa, demna si blanda si realizezi toate acele lucruri care, de altfel, sunt si normale. Anume ca gravidei ii este foame in travaliu si atunci trebuie sa o lasi sa manance sau vrea sa se plimbe si o lasi sa se plimbe sau ii e sete si atunci ii oferi unul, doua pahare cu apa, in functie de cat vrea sa bea. In niciun caz nu ii faci perfuzii pe motiv de hidratare. In modelul umanist, onorezi procesul fiziologic al nasterii! In acelasi timp, modelul umanist tine cont si de relatiile sociale ale gravidei, de atmosfera din familia ei. Nu o privesti ca pe un obiect, nu ca pe „cezariana din camera 112,” ci ca pe „Doamna Smith cu 2 copii si barbatul inginer”. Nu! Te interesezi de viata ei personala, de familia ei! In modelul umanist, cu toate ca folosesti tehnologia disponibila, tii cont de ceea ce isi doreste gravida, ce simte ea, pentru ca ea sa aiba nasterea pe care si-o doreste, la care a visat! Sunt femei care, din frica de contractii, se programeaza la cezariana. Exista insa si femei care vor sa se simta zeite la nastere, care vor sa nasca fara peridulara sau altele cu peridulara, dar sunt ascultate si dorintele lor sunt indeplinite!
3. Paradigma holistica este radical diferita. In sensul ca se merge mai sus decat corpul uman ca organism. Corpul uman este privit acum ca un camp de energie in continua interactiune cu alte campuri de energie. In modelul holistic nu se merge pe idea: corpul si mintea sunt conectate ca in modelul umanist, ci pe idea: corpul, mintea si spiritul sunt un TOT. Modelul holistic ia in considerare spiritul, recunosti existenta spiritului, acea energie, Dumnezeu, sau cum vrei s-o definesti. Cand definesti corpul ca energie te face sa-ti doresti ca energia din jurul nasterii sa fie una pozitiva, o energie buna! Daca cuiva prezent la nastere ii este frica, cum ar fi mama sau soacra, poate ar trebui sa o rogi sa iasa din camera pentru ca energia ei poate interfera cu abilitatile femeii de a naste. Daca creezi acel mediu calm si relaxant in timpul travaliului, nu ai nevoie de interventia tehnologiei!
Considerand corpul drept energie, iti permite sa iei in considerare o multitudine de terapii alternative care exista, numite „all aspects of integrated medicine”: acupunctura, atingerea terapeutica, homeopatia. Toate aceastea se bazeaza pe energie. Daca nu accepti ideea de energie, atunci intreaga notiune de homeopatie poate sa ti se para o prostie! Dar daca crezi in aceasta notiune de energie, totul incepe sa capete sens. Daca vrei sa traiesti intr-un mediu sanatos, atunci modelul holistic este solutia: mananci bio, faci sport, ai o atitudine pozitiva si uite asa iti imbunatatesti calitatea vietii!
Doctorii holistici sunt foarte preocupati de „dovezile stiintifice”. De cele mai multe ori ei sunt cei care fac cercetarile si merg mult mai departe de traditionalele tratamente medicamentoase invatate in scoala. De exemplu, obstetricianul holistic a citit „dovezile stiintifice” impotriva epiziotomiei si si-a dat seama ca nu exista niciun motiv ca vreun spital, oricare ar fi el, indiferent de tara, sa aiba o rata a epiziotomiei mai mare de 10%! Niciun motiv! Odata ce ai citit aceste dovezi intelegi si ca epiziotomia de fapt raneste femeia in travaliu, o marcheaza pe viata chiar, ca epiziotomia nu are absolut niciun beneficiu, in afara de faptul ca o faci sa sufere pentru ca te grabesti sa-i scoti bebelusul! Nu e mare lucru sa mai astepti 15-20-30 minute sa se nasca atunci cand vrea el! Asadar, in momentul in care intelegi „the evidence” – doctorii pun stop epiziotomiei!
La fel si cu inducerea travaliului prin ruperea membranelor. Odata ce citesti „the evidence”, iti dai seama ca este calea gresita si spui stop, pentru ca nasterea este un proces fiziologic care trebuie lasat sa se declanseze singur, atunci cand bebelusul o cere, atunci cand bebelusul trimite semnalul hormonal mamei, ca bebelusul este gata sa iasa. Abia atunci incepe travaliul! Fortand acest proces, nu faci altceva decat sa agravezi situatia si de cele mai multe ori ajungi la complicatii!
Sa grabesti travaliul cu oxitocina este un lucru deloc necesar! Aceasta oxitocina produce contractii mai lungi, mai dure, mai greu de suportat, ceea ce o inhiba pe gravida si devine mai putin cooperanta. De ce ai face toate aceste proceduri? Care ar putea sa fie motivul pentru care ai supune gravida la asemenea stresuri? Doar pentru ca tu, doctorul, te grabesti?
Doctorii holistici nu sunt pe fuga si actioneaza conform „the evidence”. Astfel nu mai fac epiziotomii, nu mai induc nasterea, rupand membranele, nu mai fac perfuzii cu oxitocina, nu mai fac aceste proceduri care o streseaza si o destabilizeaza pe gravida! Doctorii holistici de fapt lasa gravida sa faca ceea ce simte, fara sa-i refuze ceva sau sa-i impuna ceva! Le incurajeaza sa manance, sa bea, pentru ca se stie ca daca nu mananci si nu bei, iti pierzi energia, te deshidratezi, nu mai functionezi normal si atunci nu mai faci fata nasterii! Si atunci pentru ce ai face toate aceste proceduri? De ce ai hidrata o femeie perfect sanatoasa prin perfuzie in loc s-o lasi sa bea? Doctorii holistici au realizat ca exista o cale mai buna, mai sanatoasa, o cale naturala care face ca procesul acesta fiziologic al nasterii sa fie o experienta de vis pentru femeia care aduce pe lume un sufletel, ceea ce duce la un numar mult mai mare de mamici fericite si bebelusi sanatosi! Obstetricienii holistici isi iubesc meseria, iubesc mamicile si iubesc bebelusii si isi doresc ca mamicile sa aiba parte de o nastere blanda si frumoasa!
Informarea corecta este cruciala!
© Irina Thiery, Lion Mentor Association
Stay tuned, urmeaza partea a 3-a a interviului : „Nu cred ca exista prea mult umanism la nastere in Romania. Femeile nu sunt tratate cu blandete in timpul travaliului. Nu sunt tratate cu respect. Rata cezarienei, in unele spitale private si publice, este de 80%, ceea ce este pur si simplu criminal! Este imoral, lipsit de etica! Nu exista nicio explicatie in afara faptului ca doctorii prefera cezariana pentru ca este rapida, usoara si nu trebuie sa se streseze cu nimic altceva!„ Robbie Davis-Floyd
(vezi Partea 1 din 3: Nasterea, un microcosmos al culturii)