Sindromul Sjögren (SS), este o boală cronică autoimună în care glandele ce secretă fluide (precum glandele salivare sau lacrimale) sunt atacate și distruse de către propriul sistem imun care, în loc să protejeze corpul de infecții și boli, reactionează anormal și începe să atace propriile celule și țesuturi sănătoase. Sindromul Sjögren este indus de adjuvanți ( cunoscut ca ASIA – Autoimmune Inflammatory Syndrome Induced by Adjuvants). ASIA încorporează o umbrelă de condiții clinice, inclusiv siliconoza, sindromul miofascitelor macrofage și postvaccinarea fenomene care apar după expunerea adjuvantului. Interesant este că SS și ASIA împărtășesc câteva caracteristici similare. În primul rând, a fost propus un mecanism patogenic comun care implică o întrerupere a echilibrului sistemului imunitar, cu proliferarea celulelor B, producția de citokine și țesuturile infiltrare. S-a remarcat că pacienții cu ASIA prezintă caracteristici clinice asemănătoare pacienților cu SS, cum ar fi gura uscată, ochi uscați. În final, mai multe rapoarte au arătat că atât vaccinurile cât și siliconul pot declanșa dezvoltarea sindromului Sjögren. Prezentarea acestor căi comune va contribui considerabil la înțelegerea și gestionarea ambelor condiții.
În 2011, un nou termen, „Sindromul autoimun/inflamator Indus de Adjuvanți „(ASIA) a fost inventat pentru a ilustra un spectru din condițiile clinice care au semne sau simptome similare. Aceste tulburări – inclusiv siliconoza, sindromul războiului din Golf (GWS), sindromul miofascitelor macrofage (MMF), sindromul rău de interior (SBS) și fenomenele post-vaccinare – toate se dezvoltă în urma expunerii la un numitor comun: adjuvantul. Adjuvantul, definit ca „orice substanță care acționează să accelereze, să prelungească sau să îmbunătățească răspunsul imun specific antigenului” are proprietatea de a stimula răspunsul imun fără a avea vreun efect antigenic specific. Din cauza acestei proprietăți, adjuvantul este considerat un factor-cheie capabil să stimuleze debutul unor astfel de boli. Condițiile clinice incluse în spectrul ASIA reprezintă tulburări imune-mediate care apar de obicei după o stimulare cronică a sistemului imunitar de către agenți cu caracteristici adjuvante. O serie largă de simptome au fost descrise, printre care și mialgie, miozită, artralgie, manifestări neurologice, febră, gura uscată, modificări cognitive, precum și sindromul de oboseală cronică.
Pentru a diagnostica ASIA, au fost sugerate criterii majore și minore, precum simptomele menționate mai sus dar și prezența auto-anticorpilor sau a anticorpilor direcționați către adjuvantul specific sau HLA specific (adică HLA DRB1, HLA DQB1). Pentru ca aceste condiții să se dezvolte, sunt necesare existența a unui context genetic predispozant, precum și a unor aspecte externe diferite sau agenți de mediu endogeni. Rolul de declanșare a factorilor externi este esențial în acest sens. Dovada unei predispoziții genetice nu oferă doar o explicație pentru raritatea incidenței sindromului ASIA, dar, de asemenea, clarifică de ce medicii ar trebui să fie conștienți de existența acestei posibile complicații după expunerea la vaccin a unei anumite populații.
Aluminiu este unul dintre principalii adjuvanți utilizați în vaccin și poate fi responsabil pentru dezvoltarea Sindromul ASIA.
Mai multe detalii aici.
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association