Dacă în prima parte a articolului „Cezariana; opțiune sau urgență” am explorat împreună de ce este bine să te informezi cu privire la modul nașterii, în a doua parte „Indicații medicale pentru a naște prin cezariană” am analizat care sunt principalele motive medicale pentru care se recomandă naşterea prin cezariană și diferența dintre cezariana planificată și cezariana de urgență, în a treia parte, îţi propun să explorăm împreună dezavantajele şi potenţialele riscuri ale unei naşteri prin cezariană. Pentru că, da, ele există şi nu trebuie minimalizate. Deşi naşterea prin cezariană este considerată o naştere fără absolut nici un fel de durere, realitatea este că durerile post-operatorii sunt cele care adesea cauzează probleme. Perioada de recuperare după o naştere vaginală este mult mai scurtă şi mai uşoară în comparaţie cu perioada postnatală după naşterea prin cezariană, mămică având mult mai multă libertate de mişcare cu mult mai puţin efort fizic, astfel putând să se bucure din plin încă din primele clipe de nou-născut.
Naşterea prin cezariană este asociată cu riscuri crescute de mortalitate şi complicaţii materne în comparaţie cu naşterea pe cale vaginală, de asemenea existând riscul anumitor complicaţii care pot afecta fătul.
Pentru mamă, printre riscurile şi dezavantajele naşterii prin operaţie cezariană se numără:
- Spitalizare mai îndelungată decât în cazul naşterii vaginale
- Durere abdominală în jurul inciziei
- Hemoragie cu posibilitatea de a fi necesară îndepărtarea permanentă a uterului pentru a opri sângerarea
- Risc crescut de infecţii post-operatorii
- Risc de accidentare a vezicii urinare sau a colonului în timpul operaţiei. Acest risc este mai crescut dacă ai deja 3 sau mai multe naşteri prin cezariană
- Riscul decesului este foarte rar, dar acesta există, fiind mai crescut decât în cazul naşterii vaginale
- Riscul de a dezvoltă cheaguri de sânge care au potenţialul de a se dizloca şi cauza embolism pulmonar sau atac de cord
- Adeziuni şi leziuni ale ţesuturilor intră-abdominale în urmă vindecării, care pot cauza dureri abdominale pe termen lung
- Naşterea prin cezariană prezintă anumite riscuri şi pentru viitoarele sarcini, printre acestea numărându-se: risc crescut de infertilitate şi pierderi de sarcina, risc crescut de sarcina ectopică, risc crescut de placentă previa, risc crescut de placentă acreta, increta sau percreta.
Toate aceste riscuri fiind mai crescute în cazul persoanelor supraponderale.
Pentru fătul născut prin operaţie cezariană există următoarele riscuri:
- Probleme respiratorii temporare
- Riscul de a fi accidentat în timpul operaţiei
- Studii recente au demonstrat că naşterea prin cezariană măreşte şansele copilului de a dezvolta astm, diabet de tipul 1 şi obezitate, aceste riscuri crescând cu 20% în comparaţie cu copiii născuţi pe cale vaginală.
Dacă nu aţi urmărit deja documentarul ’’MICROBIRTH’’ v-aş încuraja să îl urmăriţi. Acest documentar a fost realizat de unii dintre cei mai renumiţi profesori ai lumii, în anul 2014, şi încearcă să privească naşterea prin lentile microscopice, investigând studiile recente care demonstrează că există o legătură între modul în care ne naştem şi dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi: anumite tipuri de cancer, boli cardi-vasculare, diverse afecţiuni ale sistemului imunitar, precum şi diverse afecţiuni din categoria afecţiunilor psihologice.
Ipoteza documentarului este că bebeluşii născuţi pe cale vaginală sunt expuşi şi preiau anumite bacterii aflate în flora bacteriilor vaginale a mamei, aceste bacterii având un rol foarte important în programarea sistemului imunitar al nou-născutului. Aceste bacterii de care nou-născutul are nevoie sunt acumulate atât prin expunerea la flora bacteriilor vaginale, contact direct pe pielea mamei după naştere şi alăptare.
În opinia oamenilor de ştiinţă, dacă reuşim să oferim nou născutului aceste bacterii de care are nevoie la naştere, acest lucru va face o diferenţa majoră în sănătatea acelui nou născut pentru restul vieţii.
Cel mai important aspect al naşterii, fie ea pe cale vaginală, fie prin cezariană este să fii informată şi pregătită, astfel încât să faci parte activ, nu pasiv la experienţă naşterii, pentru că naşterea ÎŢi aparţine. Poveştile traumatizante pot fi evitate dacă îţi cunoşti opţiunile, ai încredere în corpul tău şi în bebelasul tău, încredere în abilitatea ta de a naşte, dacă îţi asumi responsabilitatea pentru experienţă pe care ţi-o doreşti, şi nu în ultimul rând colaborezi cu o moaşă sau/şi un doctor care au interese comune cu ale tale, dacă sunt dispuşi să lucreze la un nivel de colaborare cu ţine, şi dacă îţi respectă autonomia, drepturile şi deciziile.
Naşterea naturală nu trebuie să fie un eveniment traumatizant, naşterea trebuie şi poate fi momentul în care femeia atinge cel mai puternic şi în acelaşi timp vulnerabil punct din viaţă ei. Naşterea poate fi un eveniment plăcut de care să îţi aduci aminte plin de emoţii pozitive, care să îţi confirme că DA, eşti puternică şi poţi face orice! Naşterea trebuie să fie a ta, nu a altcuiva!
Pentru a reveni asupra primelor două părți ale articolului despre cezariană, click aici: „Cezariana; opțiune sau urgență” și „Indicații medicale pentru a naște prin cezariană„
Cunoașterea este putere!
Elisa Stelli,
Lion Mentor Association