Banca de lapte matern nu este un concept nou. Prima bancă de lapte matern s-a înființat la Viena, Austria în 1909. În momentul de față există 206 bănci de lapte matern în Europa, iar țări precum Franța sau Italia se bucură de 30-40 de astfel de bănci. În România anului 2015, acest concept de bancă de lapte matern este unul nou, chiar revoluționar am putea spune, având în vedere că rata alăptării exclusive până la 6 luni este de doar 12.6%, iar în spitale bebelușii, sănătoși sau nu, prematuri sau născuți la termen, sunt hrăniți cu lapte praf.
Laptele matern (aurul alb) reprezintă alimentul cel mai bun atât pentru bebeluşul născut la termen cât şi pentru un prematur. Laptele matern prezintă, în comparaţie cu formulele de lapte praf, avantaje de tip nutritional, imunologic, psihologic şi economic. Având în vedere că 2-3% dintre femei nu pot alăpta şi că avem bebeluşi născuţi prematur sau cu probleme grave de sănătate, laptele matern donat este cea mai bună soluţie, pentru că oferă protecţie împotriva enterocolitei necrotizante – o inflamație care cauzează distrugerea mucoasei intestinale și, de obicei, îi afectează mai frecvent pe bebelușii prematuri. Această boală poate provoacă moartea ori paralizia cerebrală și, în unele cazuri, necesită intervenția chirurgicală. În spitalele cu o bancă de lapte matern, sau care optează pentru laptele matern donat, cazurile care prezintă această boală sunt cu mult sub 50% în comparaţie cu bebeluşii hrăniţi cu lapte praf.
Înființarea primei Bănci de Lapte Matern în România este inițiativa Asociației Consultanților în Lactație din România sprijinită de Asociația Inima Copiilor. Despre acest proiect am stat de vorbă cu Mihaela Niță, Dr. Pediatru și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC și președintele Asociației Consultanților în Lactație din România:
L.M. Cum ţi-a venit ideea înfiinţării acestei bănci de lapte matern? Ce te-a inspirat?
M. N. Cu iniţiativa primei bănci de lapte matern nu am descoperit ceva nou. Băncile de lapte există de la începutul anilor 1900. Au devenit necesare mai ales în condiţiile în care la începutul secolului al douăzecelea, nealăptarea însemna moarte sigură. Un mare declin al lor a fost în perioada anului 1989, datorită epidemiei HIV.
Faptul că în România încă nu există o bancă de lapte uman este de neînţeles. Băncile de lapte uman sunt extrem de importante, existenţa lor în număr mare în ţări precum Brazilia a dus la scăderea semnificativă a mortalităţii infantile. În ghidurile OMS de alimentare a noului născut şi al prematurului, laptele uman donat reprezintă prima opţiune de alimentare atunci când laptele propriei mame nu este disponibil sau nu este suficient.
Lucrez de peste un an ca voluntar pe secția de terapie intensivă și știu că putem face mai mult pentru acești copii dacă înființăm banca de lapte. În fiecare zi sunt mame care mă contactează că vor să doneze lapte și de fiecare dată când ajung pe secție văd copii care au foarte mare nevoie de el. Cu înființarea băncii de lapte acest lucru este posibil și sigur!
L.M.Înţeleg că Banca de Lapte va funcţiona pe secţia de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii Marie Curie, ce se întâmplă cu celelalte maternităţi din ţară? Ar putea această bancă să livreze lapte matern şi în provincie?
M.N. Proiectul primei bănci de lapte este în primul rând unul demonstrativ. Vrem să demonstrăm că funcţionează, vrem să demonstrăm că va influenţă mortalitatea şi morbiditatea copiilor născuţi prematur şi cu diverse boli foarte grave. Acest proiect va reprezenta punctul de pornire pentru înfiinţarea unei bănci de lapte mari care poate deservi mai multe spitale şi poate fi replicat oriunde în ţară, dar mai ales pe secţiile de terapie intensivă ale maternităţilor.
L.M. Pe scurt, care sunt paşii necesari pentru înfiinţarea unei astfel de bănci?
M.N. Avem foarte multe lucruri de făcut în acelaşi timp pentru ca proiectul să funcţioneze: să creăm protocoalele necesare funcţionarii băncii, să instruim personalul care va lucra în banca de lapte, să achiziţionăm aparatura, să creştem rată alăptării în rândul mamelor internate pe secţie, să informăm populaţia cu privire la banca de lapte pentru a putea selecta şi donatoare din exteriorul secţiei de terapie intensivă etc.
L.M. Ce s-a realizat până acum şi ce a mai rămas de făcut?
M.N. Munca pentru banca de lapte este începută de mai bine de un an. În acest moment lucrăm la protocoalele necesare funcţionării băncii de lapte şi să strângem banii pentru a achiziţiona aparatura.
L.M. Cine te sprijină în acest proiect?
M.N. La acest proiect lucrează o echipa formată din două organizaţii non-guvernamentale: Asociaţia Inima Copiilor şi Asociaţia Consultanţilor în Lactatie din România, iar secţia de Terapie Intensivă Nou-născuţi, reprezentată de dr. Cîrstoveanu, ne-a oferit tot sprijinul necesar.
L.M. Mămicilor care nu reuşesc/nu pot să alăpteze şi nu au acces la lapte donat de la alte mame, ce le transmiteţi?
M.N. Majoritatea mamelor pot alăpta dacă au informaţiile necesare şi sunt sprijinite. Dacă întâmpina dificultăţi, cel mai important este să contacteze un consultant în lactatie certificat internaţional.
În străinătate băncile de lapte mari pot oferi lapte matern donat pe o perioada limitată de timp şi nou-născuţilor sănătoşi până când mama va putea să-şi alăpteze copilul. În practica personală am avut şi situaţii foarte rare de mame care nu aveau secreţie lactată suficientă pentru a-şi alimenta exclusiv copilul din motive obiective (hipoplazia glandei mamare, operaţii chirurgicale ale glandei mamare cu afectarea funcţionarii glandulare)- soluţia pentru aceste mame a fost să-şi alimenteze copilul la sân chiar dacă acesta primea printr-un mic tubuleţ suplimentul, astfel, relaţia între mamă şi copil fiind nemodificată. Așadar, banca de lapte matern
L.M. Aud des mămici zicând că și-au crescut copilașii numai cu lapte praf și că sunt bine merci sănătoși şi deştepți. Cum combați un astfel de argument?
M.N. Aşa cum la dansele copilul este aparent bine şi sănătos, sunt atâţia copii care suferă în urma alimentaţiei artificiale. Este şi destul de greu de cuantificat ce înseamnă acest “bine merci, sănătos şi deştept”, mai ales cu cât se ştie că alăptarea influenţează starea de sănătate pe termen scurt, dar şi lung. Adică un aparent bine de acum poate să se transforme într-un adult cu patologie cardiovasculară, diabet, obezitate etc.
L.M. Ce-i spui mamei care declară că nu a mai avut lapte, că și-ar fi dorit să alăpteze, dar nu a mai avut lapte?
M.N. Pot să întru în detalii şi să îi explic mamei de ce s-a întâmplat aşa. De obicei sunt mame care au început să suplimenteze pentru că aveau senzaţia că bebe nu se satură, iar cu introducerea suplimentului, mesele se spaţiau secreţia lactată sigur că era stimulată mai puţin şi normal că secreţia lactată scădea şi mama se îndrepta spre înţărcare. Există şi mame care sunt în extremitatea opusă au prea mult lapte, sugarul lor este foarte agitat la sân, că nu face faţă fluxului de lapte, iar mamele la presiunea familie suplimentează cu lapte praf, crezând că nu au suficient. Sunt foarte multe situaţii ce pot apărea. Cel mai bine este că mama să aibe contactul unui consultant în lactație certificat internaţional pentru a lua legătura cu acesta atunci când întâmpina dificultăţi.
L.M. Ce le transmiţi mămicilor care se simt judecate pentru motivul că nu şi-au alăptat bebeluşii (indiferent de motivul pentru care nu au făcut-o)?
M.N. În primul rând nu trebuie să fie judecate! Relaţia de alăptare este o relaţie cu implicaţii psiho-emoţionale foarte puternice. Le recomand mamelor care nu şi-au alăptat copiii cât şi-ar fi dorit să ia legătura cu un consultant în lactatie, încât să înţeleagă de ce s-au întâmplat anumite lucruri şi pentru a ieşi din capcana retrăirii aceleiaşi experienţe la următorul copil. În plus, există şi posibilitatea, dacă acestea îşi doresc, să reia procesul alăptării prin relactare.
Susține acest proiect minunat pentru că face diferența între viață și moarte, între sănătate și boală. Fiecare bănuț donat contează pentru că fiecare picătură de lapte matern salvează vieți! Pe data de 4 iulie 2015 5 echipe de câte 5 înotători vor înota pentru înființarea primei bănci de lapte matern din Romania. Donează pentru oricare din echipele Primei Bănci de Lapte Matern din România la Swimathon: Laptele și Miere, Superlapte, Lactiviștii și Laptele e Forța și te așteptăm să ne fii alături la Clubul Dinamo! Dacă însă nu poți să ne fii alături pe 4 iulie, intră pe site-ul băncii www.BancaDeLapte.ro și afli cum poți contribui la înființarea primei bănci de lapte matern din Romania. Vizionați prima versiune a filmulețului pentru Prima Bancă de Lapte Matern în care aveți ocazia să-i cunoașteti pe câțiva dintre înotători.
Cunoașterea este putere!
Irina Thiery,
©Lion Mentor Association