Nu am mai alaptat de o luna, deci nu mai am lapte!
Laptele meu s-a stricat pentru ca nu am mai alaptat de cateva saptamani!
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata si continuarea alaptarii pana la 2 ani si DUPA atat cat mama si copilul isi doresc. Cu toate acestea, unele mame intampita obstacole sau se confrunta cu tot felul de probleme cu alaptarea, care le aduc pe punctul de a recurge la formula (laptele praf) si productia de lapte matern scade sau se opreste.
Din fericire, in cazul in care aceste mame isi doresc sa reia alaptarea, chiar si dupa o luna sau doua de pauza totala, pot sa o faca. Da, se poate relacta chiar daca nu ai alaptat o perioada mai lunga de timp si laptele tau va fi la fel de bun ca atunci cand alaptai!
Relactatia este procesul de redeclansare a lactatiei dupa scaderea laptelui matern sau a pauzelor totale de alaptare. In general, relactatia este mai usor de realizat in cazul in care bebelusul are mai putin de 5 luni, mama primeste sprijin de la un consultant in lactatie si daca bebelusul stie sa suga.
Nu va faceti griji in cazul in care criteriile de mai sus nu se aplica si in cazul vostru, asta nu inseamna ca nu puteti reincepe alaptarea sau ca vi s-a stricat laptele intre timp. Inseamna doar ca va fi un pic mai greu. Pauzele sunt normale in procesul de autointarcare. Pot fi pauze de cateva zile pana la chiar si cateva luni.
Nu uitati, cu cat puneti mai des copilul la piept, cu atat creste si lactatia. Laptele este mereu proaspat, steril si la temperatura potrivita, pentru ca, in orice moment, este perfect adaptat varstei si nevoilor copilului, fie ca a supt ultima data acum o ora sau acum o luna, laptele vine in intampinarea nevoilor sale. Laptele matern NU se strica niciodata!
Nu va lasati pacalite de sfaturile negative despre alaptare!
Informarea corectă este crucială!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association