In cazul in care vi se propune vaccinarea si consimtiti la actul vaccinarii asupra dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra, parcurgeti urmatorii pasi de siguranta:
1. Asigurati-va ca medicul a facut un examen amanuntit al persoanei ce urmeaza a fi vaccinata. Fiti pregatit sa oferiti cat mai multe detalii despre istoricul medical al pacientului, cat si al familiei (alergii, boli autoimune, episoade convulsive etc.). Informati-va medicul de orice eveniment legat de sanatatea persoanei ce urmeaza a fi vaccinate, care a avut loc in ultimele saptamani (febra, infectii, boli contagioase etc.). Retineti ca vaccinarea nu se poate face fara un examen prealabil care sa stabileasca starea de sanatate a pacientului si daca este sau nu apt pentru vaccinare. In anumite cazuri, este posibil sa fie necesare analize de sange sau alergologice. Refuzati vaccinarea daca medicul nu are timp sau refuza efectuarea unui examen medical prealabil.
2. Cereti medicului prospectul vaccinului. Asigurati-va ca vaccinul este scos din frigider de fata cu dumneavoastra. Refuzati vaccinarea daca produsul nu a fost tinut la frigider.
3. Intrebati medicul daca va poate garanta ca vaccinul a fost intr-un lant al frigului continuu. Refuzati vaccinarea daca exista dubii asupra continuitatii lantului frigorific. Vaccinul trebuie mentinut a o temperatura constanta intre 2-8 grade de la fabricatie si pana la injectarea lui.
4. Verificati data valabilitatii vaccinului. Refuzati vaccinarea daca vaccinul este expirat.
5. Verificati ca inocularea / injectarea se face conform indicatiilor din prospect. In cele mai multe cazuri inocularea se face intramuscular sau subcutanat, fiind interzisa injectarea intravenoasa. Modul de administrare poate influenta in mod vital reactiile adverse post-vaccinale.
6. Cititi cu atentie sectiunea din prospect in care sunt detaliate efectele adverse, pentru a le putea recunoaste cat mai din vreme, in cazul in care apar. Refuzati vaccinarea daca considerati ca efectele adverse sunt periculoase.
7. Verificati daca pe ambalajul vaccinului este figurat un triunghi negru cu varful in jos. Acest simbol semnalizeaza medicamentele aflate inca in testare sau ale caror efecte adverse nu sunt suficient studiate si cunoscute.
8. Cereti medicului sa noteze in carnetul de vaccinare data vacinarii, seria si numarul vaccinului inoculat si sa puna parafa.
9. Intrebati medicul daca cunoaste efectele adverse ala vaccinului si procedura de raportare, pentru a putea actiona rapid in cazul unei urgente.
10. Cereti medicului prospectul vaccinului inoculat si cutia in care a fost ambalat. In raportarea efectelor adverse este foarte importanta referinta legata de lotul vaccinului inoculat. Refuzati vaccinarea daca vaccinul nu este insotit de ambalaj si prospect.
Daca intampinati orice fel de probleme legate de acesti pasi, cereti amanarea vaccinarii pentru o data cand medical va poate furniza toate aceste informatii si va poate garanta vaccinarea in conditii de deplina siguranta. Raportati imediat orice effect advers atat medicului de familie cat si pe site-ul ANMDM
Amintiti-va intotdeauna ca in cazul unor efecte adverse grave, familia este cea care va avea de suferit, nu medicul care vaccineaza, si cu atat mai putin producatorul de vaccinuri. Asadar, implicati-va activ in decizia de vaccinare, pentru ca responsabilitatea este in primul rand a dumneavoastra si pentru ca parintii, copilul, fratii si familia suporta consecintele, nimeni altcineva.
Va dorim sa ramaneti sanatosi!
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association