Astăzi este despre PĂPĂDIE!
Culesul cel mai optim de păpădie este la orele amiezii, atunci când toți componenții au potență maximă, și deci valorile terapeutice vor aduce uriașe beneficii corpului. Zis și făcut. Pe la 13.00 eram deja la vânătoare de păpădii. Atenție am cules doar câteva frunze de la fiecare mănunchi de păpădii, nu am scos rădăcina, și nu am privat planta în totalitate de frunze, însă, am mai făcut ceva, aparent ciudat lumii în care trăim, dar atât de firesc și plin de respect pentru plante, celule vii și ele. Și anume: am vorbit cu ele și le-am cerut permisiunea de a rupe câteva din ele, iar apoi le-am mulțumit.
La ce-i bună păpădia asta?
Păpădia este un miraculos susținător al funcțiilot hepatice (detoxifiant al ficatului și vezici biliare), bun remineralizant, puternic diuretic (dizolvă pietrele de la rinichi), elimină metalele grele din țesuturi, reglează tensiunea arterială, reduce stresul, revitalizarea celor veșnic obosiți, elimină constipația și transpirația abundentă. Însă are beneficii dovedite și în vederea ameliorării eczemelor, psoriazului, arsurilor infectate etc.
Cum o folosim?
Noi o folosim crudă în salate, smoothie-uri dar și în mâncare gătită termic. Apoi pentru detoxifierea ficatului prepar tinctură din păpădie în glicerină vegetală.
Iar pentru unguentele de leac macerez (la rece, timp de minimum 6 luni) frunza uscată în ulei de măsline nerafinat și procesat la rece.
Și astfel cu respect și dragoste pentru lumea plantelor ajung să formulez rețete pentru cel mai mare organ al corpului uman: pielea.
Mulțumim păpădie (Taraxacum officinalis)!
Irina Dobre
Lion Mentor Association