In timpul epidemiilor de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, vaccinarea obligatorie este uneori discutata ca o ultima solutie pentru a contracara refuzarea vaccinarii. Dincolo de argumentele etice, lipsesc totusi dovezile empirice cu privire la consecintele obligativitatii vaccinarii selective. Aceste dovezi sunt necesare pentru a lua decizii informate in materie de sanatate publica.
Un studiu demonstreaza insa ceea ce pana acum nici nu era luat in discutie in cele mai multe cazuri, si anume faptul ca introducerea obligativitatii vaccinarii are efecte negative, ducand la o rata si mai scazuta a vaccinarii. Efect invers celui scontat de catre alesi.
Astfel, acest studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii din Erfurt si ai Scolii de Afaceri si Economie din cadrul Universitatii din Aachen, Germania, evalueaza efectul vaccinarii partial-obligatorii asupra asimilarii altor vaccinuri voluntare.
Un total de 297 de participanti (N) au luat parte la un experiment online care a simulat doua decizii secventiale de vaccinare utilizand un joc de vaccinare stimulat prin comportament. Cadrul jocului se bazeaza pe modele epidemiologice, psihologice si de teorie a jocului referitoare la vaccinare. Participantii au fost impartiti in mod aleatoriu la interventia de vaccinare obligatorie (n = 144) si la grupul de control al vaccinarii voluntare (n = 153), fapt ce a determinat arhitectura decizionala a primei din cele doua decizii. A doua decizie critica a fost voluntara pentru toti participantii. S-au evaluat, de asemenea, nivelul de furie, atitudinea fata de vaccinare si nivelul de percepere a severitatii celor doua boli. Rezultatul a fost acela ca vaccinarea obligatorie a crescut nivelul de furie in randul persoanelor cu o atitudine fata de vaccinare mai degraba negativa, in timp ce vaccinarea voluntara nu a facut-o. Fapt ce a dus la o scadere a ratei vaccinarii cu 39% in cea de-a doua vaccinare voluntara. Concluzia generala a studiului efectuat in Germania a fost aceea ca vaccinarea obligatorie selectiva poate avea efecte daunatoare asupra programului de vaccinare prin scaderea ratei de vaccinare voluntara. Cum acest efect a aparut in special in randul participantilor reticenti la vaccinuri, prevalenta reticentei vis-a-vis de vaccinare intr-o societate va influenta daunele cauzate de vaccinarea partial-obligatorie.
Reticenta cu privire la vaccinare afecteaza sanatatea publica globala si atingerea obiectivelor de eliminare a bolilor. Persoanele cu o atitudine negativa fata de vaccinare renunta adesea la programele de vaccinare si refuza vaccinarea, creand grupuri de persoane sceptice care faciliteaza izbucnirea epidemiilor de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, de exemplu de rujeola in Germania, Franta si Austria in 2015.
Si in Germania opinia publica este scindata atunci cand vine vorba despre obligativitatea vaccinarii. Avocatii vaccinarii obligatorii evidentiaza dreptul copilului de a beneficia de cea mai buna ingrijire medicala posibila, dreptul comunitatii de a fi protejata impotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinuri prin imunizarea populatiei si invoca datoria pe care o are personalul medical de a proteja potentialii pacienti neimunizati. Pe de alta parte, avocatii vaccinarii voluntare, dimpotriva, subliniaza dreptul parintilor de a-si intari copiii conform propriilor lor standarde, faptul ca vaccinarea obligatorie submineaza integritatea si autonomia corporala a oamenilor, precum si principiul evitarii de a face rau.
Studiul Cornelia Betsch si Robert Bohm despre obligativitatea vaccinarii