La scurt timp după ce vaccinurile împotriva coronavirusului au fost lansate în urmă cu aproximativ un an, femeile au început să raporteze cicluri menstruale neregulate în urma vaccinării.
Unele femei au raportat întârzierea menstruației. Altele au raportat sângerări mai abundente decât de obicei sau sângerări dureroase. Alte femei aflate în postmenopauză care nu au mai avut menstruație de ani de zile, au raportat că au menstruat din nou.
Un studiu american publicat joi arată că ciclurile menstruale ale femeilor s-au schimbat într-adevăr după vaccinarea împotriva coronavirusului. Autorii studiului au raportat că femeile care au fost inoculate au avut cicluri menstruale mai lungi după ce au primit vaccinul decât cele care nu au fost vaccinate.
Este foarte „draguț, ca să nu spunem „penibil,” modul de abordare al rezultatului „Menstruația multor vaccinate le-a întârziat cu cel puțin o zi, iar efectul a fost trecător, durata ciclului revenind la normal în decurs de câteva luni.” De exemplu, cineva cu un ciclu menstrual de 28 de zile care timp de șapte zile sângerează ar avea totuși aceeași perioadă de sângerare, dar ciclul ar dura cel puțin 29 de zile. Ciclul se termină când începe următoarea perioadă și va reveni la 28 de zile în cateva luni.Întârzierea a fost mai pronunțată la femeile care au primit ambele doze de vaccin în timpul aceluiași ciclu menstrual. Aceste femei au avut menstruația cu cel puțin două zile mai târziu decât de obicei, au descoperit cercetătorii.
Studiul, din revista Obstetrics & Gynecology, este unul dintre primele care susține raportările anecdotice, a se observa aceeași prezentare „draguțā” a efectelor adverse, ale femeilor conform cărora ciclurile menstruale au fost întrerupte după vaccinare, a spus dr. Hugh Taylor, președintele departamentului de obstetrică, ginecologie și științe reproductive de la Scoala de Medicină Yale.
În același timp, a adăugat el, schimbările observate în studiu nu au fost semnificative și păreau a fi trecătoare. „Vreau să mă asigur că descurajăm oamenii de la acele mituri neadevărate despre efectele fertilității”, a spus dr. Taylor. „Un ciclu sau două în care menstruația este eliminata poate fi enervant, dar nu va fi dăunător din punct de vedere medical.” Oare, există dovezi pe termen mediu si lung în acest sens?
El a avut un mesaj diferit pentru femeile aflate în postmenopauză care suferă de sângerări vaginale sau pete de sânge după vaccinare, avertizând că pot avea o afecțiune gravă și ar trebui evaluate de un medic.
Un dezavantaj serios al studiului, care s-a concentrat pe rezidenții din SUA, este că eșantionul nu este reprezentativ la nivel național și nu poate fi generalizat la populația generală.
Datele au fost furnizate de compania Natural Cycles care realizează o aplicație pentru a urmări fertilitatea. Este mai probabil ca utilizatorii săi să fie albi și cu studii universitare decât populația din SUA în general; sunt, de asemenea, mai slabe decât femeia americană obișnuită — greutatea poate afecta menstruația — și nu folosesc contracepție hormonală.
Pentru femeile aflate în perioada fertilă, constatările ar trebui să fie liniștitoare, a declarat dr. Diana Bianchi, directorul Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver. „Doctorii le pot spune: „Dacă aveți o zi în plus, este normal, nu este ceva de care să vă îngrijorați”, a spus dr. Bianchi. Nu este nimic grav, dar sunt foarte multe femei cărora le-a întârziat o lună, două, ele ce fac? Ar trebui să se îngrijoreze? Ar putea fi un semn de infertilitate?
Cercetătorii au analizat înregistrările a aproape 4.000 de femei care și-au urmărit cu meticulozitate menstruația în timp real, inclusiv aproximativ 2.400 care au fost vaccinate împotriva coronavirusului și aproximativ 1.550 care nu au fost vaccinate. Toți erau rezidenți din SUA, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, care și-au înregistrat menstruația timp de cel puțin șase luni.
Pentru cele care au fost vaccinate, cercetătorii au examinat cele trei cicluri înainte și după vaccin pentru a căuta modificări, comparându-le cu o durată similară de șase luni la femeile care nu au primit niciun vaccin. Studiile viitoare care utilizează baza de date vor examina alte aspecte ale menstruației, cum ar fi dacă menstruația a fost mai abundentă sau mai dureroasă după vaccinare.
Este posibil ca concluziile noului studiu să nu se aplice în mod egal tuturor femeilor. Într-adevăr, o mare parte din modificarea duratei ciclului a fost determinată de un grup mic de 380 de femei vaccinate care au suferit o schimbare de cel puțin două zile în ciclul lor, a spus dr. Alison Edelman, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon. și principalul autor al lucrării.
Unele femei care au fost vaccinate au avut cicluri care au fost cu opt zile mai lungi decât de obicei, ceea ce este considerat semnificativ din punct de vedere clinic, a spus dr. Edelman. Dacă întârzie 8 zile deja devine îngrijorător, dar revenim la întrebarea anterioară, ce le spuneți femeilor cărora menstruația le întârzie o lună, două, trei?
Nu este clar de ce ciclul menstrual ar putea fi afectat de vaccinare, dar majoritatea femeilor cu menstruații regulate se confruntă cu un ciclu neobișnuit ocazional sau o perioadă neobișnuită. Hormonii secretați de hipotalamus, glanda pituitară și ovare reglează ciclul lunar și pot fi afectați de factorii de mediu, factorii de stres și schimbările din viața femeii. (Modificările observate în studiu nu au fost cauzate de condiții legate de pandemie, au spus autorii, deoarece femeile din grupul nevaccinat trăiau și ele în pandemie.)
Nu se știe dacă alte vaccinuri afectează menstruația – studiile clinice cu vaccinuri și terapii nu urmăresc, în general, punctele de date menstruale, cu excepția cazului în care anchetatorii testează în mod specific medicamente precum contraceptivele sau stimulente de fertilitate sau doresc să excludă sarcina.
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association
Sursă: NY Times