Societatea care descrie naşterea prin fraza: “Tot ce contează este un bebe sănătos” demonstrează valoarea femeii în societatea respectivă. Prin această frază femeia este înlăturată din ecuaţie complet, ignorandu-i-se drepturile fundamentale ale omului!
În UK approximativ 3 din 4 gravide (72-75%) care doresc să nască vaginal după o cezariană reuşesc acest lucru cu succes. Studiile demonstrându-ne că dacă gravida are pe lângă naşterea anterioară prin cezariană şi o istorie de naştere vaginală, şansele acesteia de a avea o naştere vaginală sunt de 90% (RCOG, 2015). Gravidele sunt încurajate să nască vaginal după cezariană, dar au şi opţiunea de a alege o cezariană repetată. Această alegere îi aparţine gravidei, fără nici un fel de presiune din partea personalului medical şi este o decizie bazată pe informaţii corecte şi la curent cu ultimele studii şi evidențe medicale.
Există un consens internaţional între NICE (Naţional Institute for Health and Care Excellence), RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) şi NIH (Naţional Institutes of Health) care recunoaște că NVDC este o opţiune sigură din punct de vedere clinic pentru majoritatea femeilor. Această strategie este de asemenea susţinută din punct de vedere economic, ajută la limitarea creșterii ratei cezarienelor şi a mortalităţii şi a complicaţiilor materne associate cu cezariene multiple.
În Anglia, între săptămânile 22-25 de sarcină, gravida cu naştere anterioară prin cezariană este invitată la “BIRTH CHOICES/vbac clinic”. Această clinică, deobicei este condusă de parteneriatul moaşa – obstetrician. Ce se întâmplă în timpul acestei consultaţii?
- Moaşa împreună cu gravida explorează motivele cezarienei anterioare având recordurile medicale de la sarcina anterioară disponibile.
- Are loc și un Birth Debrief (consultație psihologică legată de naşterea anterioară).
- Se discută evidenţele medicale şi ştiinţifice cu privire la naşterea vaginală după o cezariană, incluzând riscuri şi beneficii, discutându-se de asemenea ce implică repetarea unei cezariene riscuri şi beneficii.
- Gravidei i se da o broşură creată de Colegiul Obstetricienilor din UK, în care sunt detaliate riscuri şi beneficii ale ambelor opţiuni.
- Acordul general este acela de a încuraja şi susţine gravidele pentru a avea o naştere vaginală, dar se respectă şi alegerea de a avea o nouă cezariană.
Conceptul de risc
Conceptul de risc este un concept dificil de înţeles de multe ori. Este imposibil să înlăturăm complet orice risc din viaţa de zi cu zi, cum este imposibil să înlăturăm complet orice risc legat de naştere. Există riscuri asociate cu NVDC, dar şi cu naşterea prin cezariana repetată. Este foarte important să ne fie prezentate riscurile reale şi beneficiile asociate cu fiecare opţiune propusă.
Adesea, riscul de ruptură uterină asociat cu NVDC este riscul care rezonează în mintea gravidei precum și al obstetricianului. Acest risc, după o naştere anterioară prin cezariană, este de 0.5 % (RCOG, 2015) sau altfel spus:
1 din 200
50 din 10.000 vor experimenta o ruptură uterină
9,950 din 10,000 NU o să experimenteze o ruptură uterină
1 din 200 vor experimenta o ruptură uterină
199 din 200 NU o să experimenteze o ruptură uterină
0.5% vor experimenta o ruptură uterină
99.5% NU vor experimenta o ruptură uterină
Dekker et al. (2010, citat în Reed, 2016) într-un studiu Australian a concluzionat că riscul de ruptură uterină la NVDC este:
- 0.15% când travaliul începe spontan.
- 1.91% când travaliul este augumentat (folosirea hormonului oxitocină).
- 0.88% când travaliul este indus cu prostaglandine.
Aceste rezultate sunt similare cu rezultatele găsite de Fitzpatrick et al. (2012, citat în Reed, 2016) care în studiul sau a concluzionat că riscul creşte la travaliile augumentate sau induse.
Guise et al (2014, citat în Reed, 2016) a analizat 21 de studii de cercetare care aveau la bază cazuri de ruptură uterină şi potenţialele consecinţe şi a concluzionat că studiile analizate au rezultat în:
- 0 decese materne
- 5% mortalitate infantile
- 13% histerectomie
Alte riscuri asociate cu încercarea de a naşte vaginal după o cezariană sunt:
- posibilitatea de a avea nevoie de o operaţie cezariană de urgenţă. Acest risc este de 25%, rată apropiată de riscul oricărei gravide aflate la prima naştere de a avea o cezariană de urgenţă, care este de 20% (RCOG, 2015).
- pentru riscurile asociate cu o naştere prin cezariana citește „Riscurile si dezavantajele unei nasteri prin cezariana„.
Există foarte puţine ocazii când naşterea vaginală după o cezariană nu este indicată din punct de vedere medical. Aceastea sunt (RCOG, 2015):
- Ai avut trei sau mai multe naşteri prin cezariană.
- Ai avut o ruptură uterină la o naştere anterioară.
- Incizia de la cezariana anterioară este o incizie de tip classic (incizie verticală).
- Pentru mai multe detalii despre complicaţiile medicale care pot apărea în timpul sarcinii și necesită naşterea prin cezariană, citește articolul Indicații Medicale pentru a Naște prin Cezariană
Informarea Corectă este Crucială!!!
Elisa Stelli
Lion Mentor Association
Lista de referinţe:
Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (2015) Birth after previous caesarean birth (45). Available at: https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/gtg_45.pdf
Reed, R. (2016) VBAC: making a mountain out of a molehill. Available at: https://midwifethinking.com/2011/02/23/vbac-making-a-mountain-ou