Monica Macovei: Viziunea mea pentru Romania este simpla: imi doresc o tara in care sa ne faca placere sa traim. O tara cu spitale bune, din care sa nu ne plece medicii si asistentele, in care tinerii sunt bine educati, au locuri de munca si se pot implini profesional si familial la ei acasa.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programa dvs., pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea pe perioada spitalizarii, etc.
Monica Macovei: In primul rand este necesara transparentizarea tuturor achizitiilor publice din sanatate si platile facute de casa de sanatate. Bani exista, – atatia cati sunt – insa bugetul de sanatate este capusat de firmele politicienilor si oligarhilor care vor sa monopolizeze piata, ceea ce duce la preturi foarte mari si servicii proaste. Va aduc aminte ca 70% din intregul buget de sanatate al judetului Mehedinti intra in conturile firmelor baronului Duicu de la PSD.
In al doilea rand, economia pierde anual circa 18-19 miliarde euro din cauza starii proaste de sanatate a populatiei. Platim foarte multi bani pentru ingrijirea bolnavilor in loc sa investim in programe care sa-i educe pe romani sa se mentina sanatosi. Voi cere alinierea bugetului pentru sanatate la media europeana de 6%. Banii alocati sanatatii nu sunt bani pierduti, ci investiti.
Eu cred ca trebuie infiintate case private de asigurari de sanatate, catre care orice platitor de CAS poate opta sa-si directioneze contributia. Cotizand privat pentru sanatate, pacientul va plati o singura data, va putea emite pretentii, va alege spitalul, va investi suplimentar in functie de pretentii.
Banii pentru sanatate vor trebui administrati in mod transparent. Statul va subventiona, din taxe si impozite (TVA, impozit pe profit, taxele pe combustibil, etc), de pilda, tratamentele pentru programele nationale.
Apoi, in spitalele si clinicile de stat, trebuie ca personalul sa aiba salarii europene. Din cauza plecarii masive a medicilor si asistentilor medicali, Romania pierde mult mai mult, pentru ca a investit in pregatirea lor.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Monica Macovei: Cred ca specialistii in sanatate publica trebuie sa se pronunte pe subiect, insa ca principiu este necesara adoptarea si urmarirea unor standarde de calitate si in medicina. Este clar ca Romania are nevoie de reforme urgente pentru ca, stiti bine, este pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totuşi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, făcute fără informarea şi fără acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Monica Macovei: Problemele ridicate de dvs. arata nu numai ca sistemul medical e deficitar, ci si ca sistemul de justitie trebuie sa se perfectioneze. In occident, cand ti se incalca drepturile te adresezi justitiei si ai o asteptare normala ca vei castiga si vei primi daune.
Am fost recent la o discutie cu bloggeri din diverse domenii de activitate, unul dintre ei fiind medic. Am preluat in programul meu, propunerea lui ca pacientii sa aiba acces real, din oficiu si obligatoriu pentru unitatile medicale, la datele din foaia de observatie medicala.
Avand date privind procedurile medicale aplicate, medicamentele care ti-au fost administrate si apoi prescrise, pacientele pot intreba daca au nelamuriri sau, in caz de abuzuri, pot face plangeri, inclusiv in instanta.
Lion Mentor Association: In momentul de fata, doar Colegiul Medicilor şi Societarea de Obstetrică şi Ginecologie din România sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Monica Macovei: Ministerul Sanatatii trebuie sa se ocupe de sanatatea publica din Romania si de impunerea unor standarde de calitate in actul medical, in echiparea spitalelor, maternitatilor, etc. Si trebuie sa dea sanctiuni cand se constata deficiente. Vorbim de viata si moarte si nu ar trebui sa tolereze situatii periculoase pentru oameni.
Sa stiti ca atunci cand am fost ministru al Justitiei, am vazut ca o puternica opozitie la reforme venea chiar din interior, de la structurile care trebuiau reformate, modernizate, eficientizate. Dar pana la urma, au inceput sa-si faca din interior curatenie. Vedem cu totii ca judecatori si procurori sunt anchetati de DNA, trimisi in judecata si condamnati pentru coruptie.
Asa este si in medicina, ca si in alte sisteme. Cu o presiune publica puternica, cred ca lucrurile se pot schimba. De aceea, cred ca ar fi benefica o campanie de educatie pentru ca viitoarele mame sa isi cunoasca drepturile. In occident exista organizatii non-profit care, in parteneriat cu spitalele, se ocupa de acest lucru. Astfel de organizatii ar trebui sa se ocupe si de mediatizarea in presa a cazurilor de mame ale caror drepturi sunt incalcate de spitale. Expunerea cazului in presa va crea presiune pe Ministerul Sanatatii si colegiile medicilor sa rezolve acea situatie.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra, sunteti pentru sau contra firescului, a nasterii naturale? Apropos, Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. In strainatate, cezariana este procedura salutara, nici decum un moft al medicilor sau gravidelor, o precedura de rutina, o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania sa fie in limitele cerintelor OMS?
Monica Macovei: Cred ca pacientul trebuie sa fie informat corect asupra optiunilor, riscurilor si beneficiilor unei optiuni sau alteia. Daca nu se pot face reglementari care sa intervina intre medic si pacient, trebuie sa existe cat mai multe garantii ca medicul ii prezinta pacientei toate optiunile in functie de exista sau nu a unui risc medical. Iar interesul pacientei trebuie sa primeze.
Vreau sa va dau un exemplu. Am introdus în Parlamentul European reglementari privind eliminarea situatiilor de conflict de interese în activitatea Agentiei Europene de Medicamente, astfel incat medicamentele sa fie mai sigure pentru pacienti. Am constatat situatii in care, de pilda, compania X care produce medicamente cere aviz de la Agentia Europeana pentru Medicamente pentru a lansa un nou medicament pe piata. O persoana de la compania X era detasata la Agentie pentru o perioada de timp si participa la avizarea produsului companiei X. Exista astfel riscul ca in fapt, aceste avizari sa satisfaca interesul companiei X, si nu interesul de a proteja sanatatea si viata oamenilor. Era o situatie de conflict de interese si am impiedicat-o prin reglementari clare la nivel european.
Prin dezbateri si consultari publice intre Ministerul Sanatatii si asociatiile profesionale si ale pacientilor pot fi gasite solutii pentru diverse situatii. Important este ca acest dialog sa existe, cu toate partile implicate, nu doar discutii bilaterale.
In opinia mea ar trebui adoptat in Romania si sistemul de „patient advocate” – o persoana care ajuta pacientul sa inteleaga informatiile transmise de medic si care are grija ca interesul pacientului sa primeze in orice situatie. In opinia mea in Romania exista si un deficit de educatie al mamelor. In strainatate toata lumea face cursuri pre-natale organizate de maternitati sau centre private – iar viitorii parinti invata ce sa faca in timpul sarcinii si dupa ce se nasc copiii.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania rata alaptarii exclusive la externarea din spital este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, precum Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru ca in Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Monica Macovei: Lipsa de educatie a parintilor, cuplata cu marketingul producatorilor de lapte praf conduc la aceasta situatie nedorita. Cum spuneam, in tarile occidentale exista cursuri pentru viitorii parinti – cred ca ar fi o idee buna si in Romania si as sustine-o fara ezitare.
Va spuneam despre situatiile de conflict de interese pe care le-am identificat la nivel european in cazul avizarii de noi medicamente. Cred ca astfel de analize pot fi extinse. Pot fi verificate contractele prin care spitalele achizitioneaza laptele praf, in caz ca sunt suspiciuni de coruptie, de situatii de conflicte de interese.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum exista in tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficienta si transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Monica Macovei: Ministerul Sanatatii, prin directiile de sanatate publica, ar trebui sa colecteze si sa afiseze pe site, in mod transparent, toate aceste informatii. Aflam de infectiile intra-spitalicesti doar din presa, cand e cate un caz grav, insa ministerul ar trebui sa monitorizeze toate cazurile si sa intervina pentru a cere schimbari atunci cand se constata probleme.
Lion Mentor Association: In Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, garantandu-le cat de cat o sansa la apararea demnitatii umane, iardoctorii si-ar mai revizui comportamentul. Care este pozitia
dumneavoastra vis a vis de aceasta procedura?
Monica Macovei: „Class action” este o metoda acceptata si care usureaza munca instantelor si reduce costurile pentru toata lumea. Un caz poate fi dus de o singura persoana, dar cand sunt mai multi oameni in aceeasi situatie se face publicitate si se cere inscrierea tuturor pagubitilor, dupa care se judeca speta si se da o singura decizie aplicabila intregului grup. Este un model care poate fi preluat si in Romania. Instantele sunt deseori aglomerate de spete similare si acest lucru costa mult. In plus, avem o sansa mai buna ca decizia instantei sa fie unitara pe toate cazurile similare.
Lion Mentor Association: Stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelorde aplicare a ordonantei 144/2008. In toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si a celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti?Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Monica Macovei: Nu stiam, ma voi documenta in continuare. Insa mi se pare o greseala sa se puna restrictii pentru moase. Moasele ar trebui promovate pentru ca degreveaza medicii de cazurile banale, fara complicatii, conduc aceste cazuri pe cale naturala, reduc costurile si imbunatatesc experienta nasterii.
Lion Mentor Association: Si in incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Monica Macovei: Candidez pentru ca doresc sa transform Romania intr-un loc mai bun in care sa traim si in care sa creasca si copiii dvs. Stiu ca va este greu si doresc sa fac tot ce depinde de mine sa imbunatatesc lucrurile in aceasta tara, incepand cu oprirea furturilor din banul public, care ne afecteaza viata. Multe rele vin din coruptie. Nu se fura doar niste bani, ci se fura de fapt scolile, spitalele, parcurile care pot fi realizate cu acesti bani irositi prin coruptie.
Viziunea mea pentru Romania este simpla: imi doresc o tara in care sa ne faca placere sa traim. O tara cu spitale bune, din care nu ne pleaca medicii si asistentele, in care tinerii sunt bine educati, au locuri de munca si se pot implini profesional si familial la ei acasa.
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association