Mirel Mircea Amariţei: Medicii si personalul ce intra in contact direct cu pacientii ar trebui sa invete mai intai ca pentru a da randamentul dorit in activitatea sa, trebuie sa adopte o alta atitudine, de respect a pacientului.
Stimata Doamna Irina Thiery,
Doresc mai intai sa va felicit pentru initiativa dumneavoastra, si mi-as dori din suflet ca aceasta initiativa sa constituie o baza solida a viitorului in dezvoltarea societatii romanesti si nu numai. Sper ca exemplul dumneavoastra dat in activitatea ce o desfasurati sa inspire pe multi cu initiativa din toate domeniile si sa porneasca la drum cu indrazneala, pentru a-si implini visul.
Referitor la problemele ridicate de dumneavoastra in intrebarile ce trateaza problematica activitatii dumneavoastra si raportat la atributiile restranse ale Presedintelui Romaniei fara a face din aceasta un motiv de eschivare sau un scut va expun urmatoarele:
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programul dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea etc.
Mirel Mircea Amariţei: Problema principala a Romaniei este educatia. Educatia in opinia mea este o problema de securitate nationala si acest lucru intra in atributiile Presedintelui. Pentru combaterea coruptiei nu numai din domeniul sanatatii ci din toate domeniile este necesar a se implementa un program de educatie la nivel de cadre medicale inclusiv personalul auxiliar si administrativ. Medicii si personalul ce intra in contact direct cu pacientii ar trebui sa invete mai intai ca pentru a da randamentul dorit in activitatea sa, trebuie sa adopte o alta atitudine, de respect a pacientului.
Mai mult decat atat medicii ar trebui sa fie varful de lance al combaterii imbolnavirilor si nu varful de lance al tratamentului. Sistemul sanitar din Romania este bazat mai mult pe tratament decat pe prevenirea imbolnavirilor. Un alt aspect important este educatia sanitara a pacientului si nu numai. Este important ca pacientul sa-si cunoasca drepturile, sa stie cateva notiuni elementare despre situatia medicala in care se afla, acest lucru facandu-se prin activitati pe care dumneavoastra deja le desfasurati.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Mirel Mircea Amariţei: Rolul societatii civile in buna functionare a tuturor institutiilor este de a atrage atentia asupra nefunctionalitatii sistemului administrativ. Cetatenii si ONG-urile deja uzeaza de aceste prerogative ca reprezentanti ai societatii civile, fapt ce ar trebui intensificat cu mai multe initiative in acest sens.
Personal sprijin orice initiativa care poate sa aduca plus valoare oaricarei functionalitati ale institutiei si bineinteles pun accentul pe colaborarea dintre institutii si reprezentantii sociatatii civile pentru elaborarea ghidurilor de bune practici si ale altor reguli si reglementari ce pot aduce atingere drepturilor cetatenilor.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totusi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, facute fara informarea si fara acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Mirel Mircea Amariţei: Din pacate in nici un domeniu nu exista un mecanism de verificare si monitorizare, iar acest aspect nu va putea fi rezolvat decat prin initiative ale exponentilor capabili din toate domeniile. Datoria celor care cunosc aceste aspecte, este sa le expuna public si sa solicite implementarea lor inclusiv politici de responsabilitate si responsabilizare.
Avem in program si vom lansa o initiativa care cu siguranta va avea un impact pozitiv si anume crearea unui sistem de aparare a cetatenilor prin infiintarea institutiei „avocatului de familie”. In acest fel fiecare cetatean va avea un aparator care ii va aduce la cunostinta toate drepturile si toate obligatiile si cu siguranta va initializa o responsabilizare a tuturor factorilor activi ai societatii.
Lion Mentor Association: in momentul de fata, doar Colegiul Medicilor si Societarea de Obstetrica si Ginecologie din Romania sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Mirel Mircea Amariţei: O alta initiativa care urmeaza sa o promovam este infiintarea unui organism disciplinar pentru toate meseriile care sa raspunda tuturor cerintelor cetatenilor in cazul in care apar abuzuri si incalcari grave ale obligatiilor de serviciu.
Acest organism va avea in componenta sa reprezentanti din toate domeniile de activitate care au ajuns la o maturitate profesionala ce poate sa-l recomande ca fiind un bun profesionist in domeniul in care activeaza. Comisiile de disciplina din acest organism vor fi mixte pentru a indeparta suspiciunea de partizanat cu invinuitul in cauza.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. in strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nicidecum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
Mirel Mircea Amariţei: Acelasi aspect as sublinia referitor la informatia ce trebuie transmisa si asimilata echivalent al educatiei si informarii. In primul rand fiecare institutie ar trebui sa dispuna de un departament de informare a cetateanului in care un consilier, in cazul dumneavoastra pe probleme medicale sa discute cu pacienta cu reprezentanti ai familiei aducandu-le la cunostinta toate elementele starii de fapt si care ar fi procedurile de urmat, drepturile si obligatiile fiecarui exponent implicat in raportul desfasurarii actului medical.
Opinia mea fata de faptul ca si gravidele si medicii aleg nasterea prin cezariana este o consecinta a lipsei de informare. Este ingrijorator procentul nasterilor prin cezariana, procent care sper sa se micsoreze in cativa ani cu ajutorul initiativelor reprezentantilor societatii civile dar si cu sprijinul factorilor de decizie in domeniu. Si in acest sens avem in programul nostru politici ce creaza premizele unei responsabilizari atat a medicilor cat si a pacientilor.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania, rata alaptarii exclusive la iesirea din spitale este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, cum este Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru cain Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Mirel Mircea Amariţei: Aspectele administrative ale actului medical constituie un mare balast in dezvoltarea acestui domeniu avand in vedere ca in prezent banii alocati domeniului sanatatii se utilizeaza in special amenjarii si reamenajarii spitalelor, achizitionarea de aparatura medicala ce in majoritatea cazurilor devin mobilier iar in mare parte din spitalele din Romania pacientii isi cumpara medicamente pentru ca medicii sa-si desfasoare activitatea cu un minim de randament in actul medical.
Exista posibilitatea implementarii unui sistem complex si interactiv centralizat care sa cuprinda toate institutiile medicale inclusiv cele private care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, prin care sa se monitorizeze costuri, consumuri, necesar etc, practic un program de management integrat pe circuitul – farmacie, laborator, institutie medicala, medic, pacient.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum existain tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficientasi transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Mirel Mircea Amariţei: Asa cum am precizat programele de informare trebuiesc create si implementate de catre toti factorii implicati si activi. Programul de management integrat cuprinde si sectiuni de informare in toate specialitatile. Vom propune si sustine implementarea unui asemenea program.
Lion Mentor Association: in Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, doctorii ar fi mai retinuti, iar mamicilor le-ar garanta o siguranta cat de cat. Sunteti pentru sau contra unei astfel de proceduri “class action” in Romania?
Mirel Mircea Amariţei: Programul „Avocatul familiei” deja poate rezolva acest aspect, dar si aceste asocieri de genul „Class Action” sunt indicate si binevenite in sprijinul activitatii avocatilor. In Romania nu exista asemnea initiative deoarece nu a existat o educatie in acest sens.
Lion Mentor Association: stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelor de aplicare a ordonantei 144/2008. in toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si ai celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti? Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Mirel Mircea Amariţei: Situatia personalului medical este una grava de multi ani si nu se va rezolva chiar daca se vor suplimenta locurile vacante pana in momentul in care personalul medical va fi platit corespunzator si in acelasi timp responsabilizat. Problema acestei specialitati are solutii de rezolvare prin initiative legislative sustinute de asociatii ca cea pe care dumneavoastra o conduceti.
Lion Mentor Association: In incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Mirel Mircea Amariţei: Romania este o tara speciala. Este casa noastra, identitatea noastra, viata noastra, locul in care traim cu bune si cu rele. A ajuns la un moment de rascruce. Are nevoie de tine!
Pe 2 noiembrie voteaza-l pe cel care merita sa te reprezinte! Pe cel care iti inspira increderea ca poate sa duca educatia la nivel de arta, ca poate sa asigure un trai decent in asa fel incat parintii si bunicii nostri sa traiasca lipsiti de griji si de nevoi.
Voteaza-l pe cel care se gandeste la copiii nostri, la viitorul copiilor nostri. Ei sunt generaţia urmatoare, cei care vor duce lumea inainte. Trebuie sa avem grija de ei astazi, pentru ca ei sunt liderii de maine, ei vor avea grija de noi cand vom fi batrani.
Voteaza omul si programul ce apartin progresului si unitatii nationale fara a tine cont de doctrine si orgolii.
Voteaza-l pe cel care este garantul securitatii sanatii si a vietii cetatenilor romani, a sigurantei si integritatii statului roman.
Ia atitudine! Indrazneste!
Indrazneste sa fii tu!
Indrazneste sa visezi!
Traieste-ti visul!
Indrazneste!
Cu stima si aleasa consideratie,
Mirel Mircea Amaritei
Candidat din partea Partidului Prodemo la Presedintia Romaniei
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association