Femeia a ajuns sa isi piarda feminitatea si astfel sa traiasca de la gat in sus, doar cu mintea, intr-un ritm frenetic 24/7. Are tot mai des o atitudine masculina, lineara si rationala; examineaza, intervine, rezolva si programeaza. Astfel se pierde o abordare feminina, ciclica, circulara si care se bazeaza pe perceptii, intuitie si instinct. Aceste transformari se vad in viata de zi cu zi si se resimt cel mai mult in momentul in care incepe calatoria catre maternitate, calatorie perceputa deseori ca o reintoarcere la feminitate.
Dupa ce ne-am adresat cadrelor medicale care au indepartat excesiv de mult actul nasterii de natural, a venit momentul sa dezvoltam aceasta tema si sa analizam si partea cealalta a “relatiei”. Ca intr-o casnicie, la fel si in societate, nu exista un singur vinovat ci un complex de circumstante care duc la o situatie mai mult sau mai putin dorita.
Vrem sa aruncam o privire si asupra lumii femeilor, a viitoarelor mame, cum s-a schimbat la nivel social si cultural de s-a ajuns in punctul in care suntem acum.
A prins radacini conceptia ca doar ceea ce este stiintific si tehnologic este adevarat si sigur, si ne da rezultate exacte. Faptul ca fiecare aspect al vietii noastre a devenit mai complicat a dus la necesitatea de a avea pentru fiecare experienta un specialist caruia sa te poti adresa si care stie ce este mai bine pentru noi. Ne este tot mai greu sa ne asumam noi insine responsabilitatea, am ales sa delegam altora astfel incat asa traim cu impresia ca este dreptul nostru sa avem totul sub control – boala, batranetea, viata/moartea. Revendicam dreptul de a avea “un risc zero cu o investitie personala zero” astfel “responsabilitatea” si “riscul” dispar ca si categorii ale realitatii.
Si apoi s-a schimbat si stilul de viata, s-au schimbat femeile: tot mai instruite cu joburi intelectuale. Minima sau chiar absenta activitatea fizica facuta de ele duce la lipsa de incredere si a perceptiei propriului corp ca resursa si potential. Se traieste de la gat in sus, doar cu mintea, intr-un ritm frenetic 24/7. S-au modificat tot mai mult si modul de a infrunta dificultatile si schimbarile: o atitudine tot mai masculina, lineara si rationala; se examineaza, se intervine, se rezolva si se programeaza. Astfel se pierde o abordare feminina, ciclica, circulara si care se baza pe perceptii, intuitie si instinct.
Multe din aceste femei sunt fiice ale unor nasteri traumatizante si grabite deci au avut parte doar de povesti nu prea placute si deloc incurajatoare. Multe dintre ele nu au avut de a face cu un nou nascut niciodata si traiesc venirea pe lume a copilului lor preocupandu-se de ceea ce le va lua in termeni de spatiu si obiceiuri cotidiene, mai degraba decat ce le va aduce la nivel de imbogatire a laturei umane si afective.
Din nastere si maternitate am adoptat modelul medicalizat exprimat de societatea noastra. Sarcina este o cursa cu obstacole printre analize si ecografii in speranta de a eschiva patologiile care asteapta dupa colt. Dar cine mai bine decat tine, draga femeie si viitoare mama, poate sa simta daca ceva este in neregula. Cine te cunoaste mai bine decat te cunosti tu? Cine este in stare sa te asculte mai bine decat o faci tu? Cine isi simte copilul in pantece mai bine decat o faci tu? Cine? Oricat de des ati alege sa mergeti la medic pentru analize si investigatii nu uitati niciodata ca fiecare dintre noi are propria busola interioara, fiecare stie cel mai bine ce se intampla cu bebelusul sau si cu trupul, mintea si sufletul propriu. Este esential sa va uitati in interior, sa va ascultati inima si sa va urmati instinctul.
Ceea ce gresim mereu atunci cand vorbim despre nastere,un lucru care ne afecteaza din momentul in care noi aflam ca suntem gravide pentru urmatoarele noua luni, este faptul ca utilizam cuvintele „frica ” si „durere” ca si cum ar fi sinonime, ca si cum ar descrie același lucru. Cuvintele fac lucrurile, deci in cele din urma nasterea nu este durere, ci frica. Frici acumulate din toate vorbele, povestile, gandurile pe care le-am avut noi insine sau au venit de la alte persoane, timp de noua luni.
Frica de nastere vine din povestile auzite: nastere indusa, pilotata cu oxitocina, epiziotomia, forcepsul si in cele din urma cezariana. Este intr-adevar exasperant si greu de suportat acest tablou. Este de inteles ca femeile cer epidurala pentru a se proteja de o astfel de experienta. Este ca un caine care isi musca coada: am complicat un eveniment natural si am pierdut memoria cunostintelor innascute.
Este pacat ca ocolirea nasterii reprezinta pierderea unei ocazii in care femeia poate creste, pe langa beneficiile asupra sanatatii proprii si a copilului.
Nasterea nu este o pedeapsa divina, nu o pedeapsa divina oribila. Nasterea este o trambulina, este panglica de pe linia de sosire ce trebuie taiata cu pieptul si cu energie la o viteza ametitoare; Nasterea este doar a ta, a ta, A TA și a nimanui altcuiva, pentru ca in aceasta experienta sunteti voi, tu si pruncul/beblusul.
Ti-a zis vreodata cineva ca a darama usile fricii ne transforma in leoaice si ne fac invincibile pentru totdeauna?
Nu! Si probabil nu este o coincidenta. Deci, eu iti spun acum: esti o leoaica feroce si extrem de puternica! Si nimeni nu iti spune, pentru ca se tem sa stii asta!
Împotriva vocilor care influenteaza femeile sa fie speriate, fragile si pasive in una dintre cele mai simbolice momente de recucerire a sinelui, exista multe povesti de nasteri care pot fi vazute ca o invitație spre a reflecta pe tema nasterii si a viatii. Sunt povesti care ne ilustreaza cum fiecare femeie – pentru ca este si fiica – are în ea tot ce este nevoie pentru a trai nasterea cu energie, constiinta si incredere. Vin din partea acelor femei care au ramas in profund contact cu ele insele si au acumulat cunostintele necesare ca sa poata alege sa nasca asa cum au simt ca este mai bine pentru ele si pentru bebelusul lor in acel moment. Sunt mamele adepte ale unei nasteri ca in Evul Mediu, asa cum le place multora sa spuna. Sunt acele femei care, in ciuda modificarii radicale a rolului femeii in societate, nu au uitat sa fie femei, sa fie feminine, sa se autodescopere si sa se simta libere intr-o lume care ne vrea din ce in ce mai incatusate.
“Cineva spunea ca nicio forma de emancipare nu poate scuti o femeie de responsabilitatea pentru feminitatea ei, pentru trupul si sufletul sau.” Esti responsabila de tine insati! Nu iti da puterea din mainile proprii! E greu sa muncesti ca sa te cunosti si sa te increzi in tine mai mult decat in cei din jur fie ei specialisti sau nu, dar este necesar si extrem de eliberator si datator de forta.
“Paradoxal sau nu, de la femeie incepe totul…Femeia are in ea insasi puteri nebanuite si necunoscute. Iubirea ei poate transforma o lume intreaga, intrucat ea este cea care da nastere, hraneste si creste suflete.
Femeie, intoarce-te la tine explorandu-ti feminitatea! Trezeste puterea feminina dinauntrul tau si foloseste-te de ea, astfel incat tot ceea ce atingi sa se transforme in…iubire! “
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association
Credit Foto: Alin Neamtu
Surse:
Fragmente traduse din cartea “Siamo nati in casa” de Elena Zaccherini
Citate preluate de pe http://lifeinbalance.ro/2013/09/27/capcanele-femeii-moderne/