Libertatea e un drept. Vaccinarea e o alegere.
Ziua: 22 octombrie 2017
Facebook: @MarsPentruLibertateaDeAlegerePrivindVaccinarea
Trasee:
Bucuresti: ora 17: 00, Piata Constitutiei – Piata Unirii – Piata Universitatii – Piata Romana – Piata Victoriei.
Bacau: ora 17:00, in Piata Tricolorului
Botosani: ora 14:00, Piata Revolutiei
Cluj-Napoca: La ora 16:00 la Monumentul Memorandistilor.
Constanta: Sambata 21 Octombrie, ora 12:30, plecare din parcul Primariei, Blvd. Ferdinand, Mircea Cel Batran, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Municipal, Blvd Timis, Blvd Ferdinand.
Iasi: Duminica 22 octombrie, ora 15:00 in PIata Unirii
Piatra Neamt: Duminica 22 Octombrie ora 15:00 la Turnul lui Stefan cel Mare
Sibiu: marsul porneste la ora 16:00 din Piata Mare, Bulevardul Nicolae Balcescu, Piata Unirii, Magazinul Dumbrava si se incheie in Piata Mica.
Timisoara: de la ora 16:00 in Piata Victoriei .
La Vaslui: la ora 15:00 in Centrul Civic.
Am dreptul sa gandesc. Am dreptul sa decid.
Am dreptul la propriul corp.
Marsul are loc in mai multe orase din tara: Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Sibiu, Vaslui. Pe masura ce se mobilizeaza si alte orase, va vom anunta.
***
Primul mars organizat in luna septembrie, pe acelasi traseu, nu a fost aprobat de Primaria Capitalei. Ni s-a comunicat, cu 5 zile lucratoare inainte de data evenimentului, ca nu putem organiza niciun mars, dar ne permit un protest static in Piata Victoriei, dar nu la ora 17:00 cum am cerut noi, ci la ora 15:00. Ulterior insa, cu 3 ore lucratoare inainte de data protestului ni s-a comunicat ca nici macar locatia nu se mai aproba, si am fost redirectionati din Piata Victoriei la Parcul Izvor.
Acestea fiind spuse, ca sa nu mai avem parte de astfel de „surprize” din partea „alesilor” concetatenilor, ne-am facut si noi temele si am stat de vorba cu mai multe cabinete de avocatura. Concluzia este:
Libertatea de a organiza adunari publice (mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni) este garantata de lege si de Constitutia Romaniei.
Organizarea adunarilor publice se poate efectua numai dupa declararea lor prelabila conform prevederilor Legii 60/1991. Corelativ obligatiei de declarare de catre organizator NU exista si un drept de aprobare a acestor adunari publice de catre Primarii localitatilor. Conform prevederilor art. 4 din Legea nr. 60/1991, primarul, impreuna cu unitatile de jandarmi si politia locala au OBLIGATIA de a asigura conditiile necesare in vederea desfasurarii normale a adunarilor publice.
Comisia de avizare a cererilor de organizare infiintata la nivelul consiliului local are strict urmatoarele roluri:
- De a aviza pozitiv declaratia de organizare, fara nicio restrictie;
- De a aviza pozitiv declaratia de organizare si de a modifica anumite elemente cuprinse in declaratia prealabila formulata de organizator, in cazuri justificate, CU ACORDUL ORGANIZATORILOR;
- De a propune primarului localitatii interzicerea organizarii adunarilor publice atunci cand:
- Detin date de la organele specializate din care rezulta ca desfasurarea acestora ar duce la incalcarea prevederilor art. 2 din Legea 60/1991;
- In perioada, locul si pe traseele unde acestea ar urma sa se desfasoare se executa lucrari edilitar-gospodaresti de amploare.
Asadar, din cele de mai sus, rezulta ca orice adunare publica trebuie doar DECLARATA, NU SI APROBATA DE CATRE PRIMAR. In plus, comisia de avizare (NU DE APROBARE) are dreptul de a modifica elemente ale adunarii publice doar CU ACORDUL organizatorului, si in niciun caz unilateral. Primarul poate interzice adunarea publica in cazuri strict limitative, atunci cand adunarea incalca prevederile legale.
In concluzie, raspunsul Primariei este abuziv si nelegal, intrucat modifica elementele adunarii publice unilateral, fara acordul organizatorului declarant APC.
Cunoasterea este putere!
Irina Thiery
Lion Mentor Association