Cercetătorii spanioli au descoperit că bebelușii femeilor obeze hrăniți prin alăptare au un indice de masă corporală mai mic decât cel al sugarilor care primesc o alimentație artificială, dar, totodată, stabil în comparație cu cel al copiilor născuți de femei cu greutate normală care au fost, și ei, alăptați.
Laptele matern își demonstrează, din nou, efectele benefice asupra sănătății copiilor. De data aceasta este vorba despre efectele benefice ale laptelui matern asupra copiilor născuți din mame obeze, după cum arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Granada. Potrivit acestora, mamele obeze care alăptează le-ar putea reduce bebelușilor lor riscul de a deveni obezi. Pentru că s-a stabilit faptul că bebelușii născuți din mame obeze prezintă o greutate, la naștere, mai mare decât cea a bebelușilor născuți din femei cu greutate normală, fapt care crește riscul pe termen lung ca acești copii să devină, la rândul lor, obezi.
Oamenii de știință au analizat creșterea a 175 de copii născuți de femei cu greutate normală sau de cele considerate obeze. Acest panel al sugarilor a fost împărțit în trei grupe, în funcție de tipul de alimentație: alăptarea exclusivă, formula pentru sugari sau o alimentație mixtă. Studiul asupra evoluției greutății acestora a fost efectuat la 3, 6, 12, 18 și 24 de luni de la naștere. Cercetătorii au descoperit că copiii născuți din mame obeze care au fost alăptați exclusiv aveau, la vârsta de 6 luni, o evoluție a greutății mai mică în comparație cu cei hrăniți cu laptele-formulă pentru sugari, și un IMC (indice al masei corporale) normal pentru corpolența lor.
Aceste rezultate au arătat chiar că acest beneficiu nu se oprește aici: la 6 luni, copiii născuți din mame obeze, care fuseseră alăptați, prezentau o greutate la fel de stabilă ca cea a copiilor născuți de femei cu o greutate normală, care, de asemenea, își alăptaseră copiii. „Aceste rezultate sugerează un mecanism de protecție al laptelui matern împotriva efectului negativ al obezității materne din timpul sarcinii asupra creșterii fătului. Laptele matern pare să aibă capacitatea de a modula efectele negative ale tulburărilor metabolice materne pe care copilul le-a suferit în uter”, explică cercetătorii.
Cunoașterea este putere!
Irina Thiery
Lion Mentor Association