26 mai, 2016
În urmă cu două luni scriam că societatea civilă așteaptă în continuare un răspuns valabil.
Zilele trec, lunile trec și noi, societatea civilă, așteptăm în continuare acel răspuns valabil din partea autorităților, care își demonstrează incompentența și se tot rotesc în funcții, în privința cauzei deceselor bebelușilor diagnosticați cu Sindromul Hemolitic Uremic începând cu luna ianuarie a acestui an. În urma scandalului cu dezinfectanții, în care este implicată firma Hexi Pharma, presiunea asupra autorităților crește și așa apar piste noi și în privința micuților internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești și Spitalul Clinic de Urgență Marie Curie din capitală.
O ipoteză ar fi aceea că la îmbolnăvirea bebelușilor ar fi contribuit faptul că spitalele au achiziționat dezinfectanți de la companiile Hexi Pharma și Rebemedical, prima în plin scandal din cauza diluanților fatali, scandal soldat chiar cu dubiosul deces al directorului general al companiei.
O altă concluzie a Corpului de Control al Prim-Ministrului Cioloș, parte din raportul verificărilor făcute în cazul acestor copii internați cu afecțuni, a fost aceea că la îmbolnăvirea copiilor ar fi contribuit un lot de vaccinuri adus din Kazahstan, vaccinuri nedestinate pieței europene, problemă care a fost semnalată pe numeroase canale încă de la începutul crizei. Deși societatea civilă as solicitat insistent verificarea vaccinurilor, această cerere a fost complet ignorată de autorități. În schimb, autoritățile însiră minciuni după minciuni, încercând să dea vina pe bacteria e-coli, însă susținerile lor sunt infirmate în privința tuturor bebelușilor decedați. În urma refuzării solicitării Corpului de Control privind verificarea vaccinurilor, a fost sesizat Parchetul General.
„În perioada 17.10.2013 – 03.02.2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătății, societatea Polisano SRL a livrat către direcțiile de sănătate publică din țară un număr de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze de vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze de vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc și 107.300 de doze HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan.
Pentru distribuția pe piața din România, Agenția Națională a Medicamentului și DIspozitivelor Medicale a impus obligația îndeplinirii unor condiții (…)
Deși Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerul Sănătății faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieței din Kazahstan, este un „medicament neautorizat de punere pe piață”, societatea Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze de 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM, aceasta având următoarele obliații: (…)
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a emis Autorizație pentru furnizarea de medicamente pentru nevoie speciale în favoarea societății Polisano SRL, în condițiile în care din documentele transmise nu rezultă că:
– medicamentul este prescris de un medic, care își justifică solicitarea;
– nu există pe piața românească un alt medicament care să satisfacă nevoile speciale invocate”, se arată în raport.
Vaccinul Hexacima a fost administrat în perioada 17.09.2014 – 23.11.2015 unui număr de 13 copii. Vaccinul Infarix a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 09.06.2015, unui număr de 3 copii, iar vaccinul Pentaxim a fost administrat, în perioada 18.02.2015 – 18.06.2015, unui număr de 2 copii.
Două dintre vaccinurile din loturile cu posibile probleme au fost descoperite și în cabinetele în care au fost imunizați copiii diagnosticați cu afecțiuni grave.
Pentru a elimina suspiciunea privind alterarea vaccinurilor ca urmare a unei posibile depozitări în condiții necorespunzătoare, Corpul de Control a solicitat DSP Argeș și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale testarea a două produse din fiecare vaccin cu care au fost vaccinați copiii transferați cu afecțiuni grave la Spitalul „Marie Curie”. Institutul Cantacuzino a comunicat că „laboratul nu deține toți reactivii necesari efectuării acestor teste întrucât aceste produse nu au mai fost fabricate”. Cu alte cuvinte, problema s-a rezolvat, nu se poate!
În anul 2016 au fost recoltate probe de autocontrol privind încărcătura microbiană, microaerofloră și încărcătura microbiană pe suprafețe doar în data de 16.02 2016, în condițiile în care, în perioada 18.01.2016 – 11.02.2016, dintre cei 11c opii internați la Spitalul de Pediatrie Pitești, 3 copii au decedat până la data de 16.02.2016, fiind diagnosticați cu „sindromul hemolitic uremic”.
Potrivit raportului Corpului de Control, cu toate că în Registrul de Evidență Probe Sanitație s-a consemnat faptul că au fost recoltate probe de autocontrol, reprezentanții Spitalului de Pediatrie Pitești nu au prezentat buletinele de analiză corespunzătoare probelor recoltate. În acest sens, în nota explicativă dată de un asistent principal în igienă în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, aceasta a arătat că „recoltările (…) nu respectă Programul Anual de Supraveghere și Control al infecțiilor nosocomiale, fiind prea puține (…) cauza este ca Laboratorul de Analize Medicale nu a vrut să colaboreze cu Serviciul SSCIN, nepunând la dispoziție mediile de cultură! Cu alte cuvinte, din nou, problema s-a rezolvat, nu se poate! Tot ce deranjează este refuzat cu o nonșalanță sfidătoare!
Agenția Națională a Medicamentelor contrazice raportul realizat de Corpul de Control în privința vaccinurilor, susținând că vaccinul incriminat HEXAXIM, ar fi fost autorizat conform legii.
Nici Ministerul Sănătății nu se lasă mai prejos în scandalul cauzat de decesul copiilor, explicând totul într-un mod și mai penibil și aducând precizări menite să absolve vaccinurile de orice vină și să încurajeze vaccinarea – motivele rămânând însă un mister. Astfel, Ministerul Sănătății vine cu precizări în acest context și dă vina pe presă, normal, pe cine altcineva ar putea da vina, pentru că ar fi intepretat eronat raportul Corpululi de Control: „Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Argeș nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea.” Să ne reamintim cum autoritățile au modificat pur și simplu pe pagina romedic.ro pagina referitoare la SHU, ȘTERGÂND vaccinarea din cauzele acestui sindrom.
CIreașa de pe tort vine însă din partea Guvernului care, după emiterea raportului Corpului de Control în care se prezintă această situație șocantă (legatura dintre îmbolnăvirea copiilor și vaccinul adus din Kazahstan, vaccin nedestinat pieței europene și evidența faptului că deși s-a solicitat verificarea vaccinurilor, acest lucru nu s-a putut realiza încă, iar Corpul de Control a sesizat Parchetul General) încearcă să se sustragă de la responsabilitate prin următoarea precizare: „Corpul de Control al Primului-Ministru nu a identificat cauza îmbolnăvirilor copiilor transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență Marie Curie.În cadroul acțiunii de documentare efectuate au fost identificate însă neconformități în cadrul sistemului de sănătate, care au fost menționate în nota întocmită la finalul acestei acțiuni.”
Părinţii şi societatea civilă aşteaptă în continuare un răspuns valabil
14 Martie 2016
Au trecut două săptămâni de la prima postare a acestui articol și aș fi vrut să-i actualizez subtitlul, dar din păcate, nu am cum, nu am de ce pentru simplul fapt că în continuare noi, părinții, și societatea civilă așteaptăm în continuare un răspuns valabil din partea autorităților în privința morții unor bieți bebeluși.
La concluzia noastră se pare că au ajuns și experții de la Institutul Cantacuzino și anume că tulpina de Eschirichia coli (E-coli) nu este cauza îmbolnăvirii acestor copilași din Argeș, Sibiu, Bacău, Craiova, și Focșani.
Institutul Cantacuzino a prelevat trei tulpini umane, obținute de la trei copii din orașe diferite diagnosticați cu E.coli tip VTEC 026. Acestor tulpini le-au adăugat șase tulpini de E.coli 026 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) și din carne de pui (patru tulpini). Potrivit raportului, „rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de E.Coli O26 izolate de la pacienţi cu cele izolate de IISPV din brânză şi carne de pui confirmă că acestea nu sunt identice”.
Între timp, numărul copiilor internați cu scaune diareice continuă să crească. Așadar ancheta autorităților, din păcate pentru ei, trebuie să continue. În urma internării din acest weekend a celor doi bebeluși din Fetești la spitalul Marie Curie din capitală, dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie, declară în stilul caracteristic, sfidător și lipsit de respect față de cetățeanul român, motivul îmbolnăvirii acestor copilași ar fi carnea, carnea din supa de pui și din sarmale!
11 Martie 2016
În legătură cu decesul (din motive încă neelucidate) a celor trei copii din Argeş diagnosticaţi cu Sindrom Hemolitic-Uremic (SHU), precum şi îmbolnăvirea a zeci de alţi copii din mai multe localităţi diagnosticaţi cu „boală diareică acută”, pe data de 25 februarie 2016 în presă se puteau citi următoarele declarații:
„Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută la spitalul Marie Curie că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebeluşilor internaţi în ultimele zile. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Şi şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.”
„Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic şi este diferită de E. coli găzduită în mod obişnuit în intestinul uman.”
„Acest sindrom hemolitic-uremic, în marea majoritate, peste 90% din cazuri, se corelează cu prezenţa acestui germene E. coli enterohemoragic producător de toxină. E. coli entEropatogen este o variantă care produce boală diareică, dar o boală diareică comună fără asocierea producerii de toxină. Cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic este infecţia cu E. coli enterotoxigen serotipul 026. Acest E. coli 026 este o tulpină de E. coli diferită de cea pe care o găzduim în mod obişnuit în intestinul nostru, care este extrem de patogenă din cauza capacităţii de a produce toxină”, a explicat Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă, la Spitalul „Marie Curie.”(Sursa: agerpres.ro)
Partenerul nostru de încredere, APC România ne-a pus la dispoziție expertiza care demontează toate argumentele autorităţilor române despre cauza îmbolnăvirilor şi deceselor mai multor copii în ultimele săptămâni.
29 Februarie 2016
Acum o săptămână am promis că revenim cu rezultatele anchetei noastre. Așa cum am mai declarat, am fost la Spitalul Marie Curie și am stat de vorbă cu câteva mămici ai căror copilași sunt internați în secția de Terapie Intensivă. Copilașii erau din zone diferite ale țării, nu doar din Argeș, așa cum se tot vehiculează prin presă. Singurul element pe care acești copilași îl au în comun este vaccinarea la zi, nici decum portocala, laptele praf, mizeria (săracii părinți) sau tulpina de Eschirichia coli (E.Coli) după cum veți vedea în acest articol, sau mai nou, de astăzi, se încearcă să se dea vina pe brânzica locală sau carnea de la păsările dintr-o gospodărie din județul Bacău. În consecință, cerem în continuare autorităților să-și facă datoria și să investigheze și acești factori comuni esențiali vaccinarea și tratamentul medicamentos ulterior.
Făcând o trecere în revista a declaraţiilor medicilor și reprezentanţii autorităţilor în ultimele două săptămâni în cazul bebeluşilor aflaţi în stare gravă cu SHU sau decedaţi, reiese clar faptul că încă nu există o explicaţie medicală sustenabilă. Explicaţia oferită de autorităţi în cursul zilei de 25 februarie conform căreia criza bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic a fost provocată de infecţia cu o tuplina E.coli este nefundamentată medical şi nesustenabilă. Iată în continuare motivele:
În declaraţiile sale inițiale, domnul Alexandru Rafila a afirmat că între copilaşii cu SHU, unii aveau rotavirus, unii erau negativi total la E.coli, iar cei ce erau pozitivi aveau o tulpină comensală, nepatogenă.
Sursă: Alexandru Rafila: Nu există o legătură între aceste cazuri.
Există şi o tulpină rară de E.coli care este patogenă, tip O104.H4, care secretă o toxină numită Shiga şi care poate produce SHU. Această tulpină NU a fost găsită la nici unul dintre copii.
Primul copil care a murit de SHU, avea E.coli nepatogen, bacterie pe care o au în intestin peste 99% dintre adulţi. Infecţiile digestive cu E.coli nepatogen sau cu alte bacterii comensale le fac doar cei cu imunitatea extrem de scăzută, adică, imunosupresații medicamentos, cei cu SIDA manifestă, pe fondul intoxicaţiilor acute cu pesticide sau metale grele. Dacă infecţia ar fi fost provocată de o tulpină nepatogenă, trebuia văzută cauza acestei situaţii (medicamente, imunosupresoare, pesticide, metale). Această pistă nu a fost aprofundată tocmai pentru că această tulpină nu duce la SHU, pentru că nu secretă toxina amintită.
Al doilea copil care a murit de SHU nu avea deloc E.coli, nici patogen, nici nepatogen.
Sursă acestor informaţii este Agenţia Naţională de Ştiri, agerpres.ro , care are datele analizelor copiilor de la Institutul Cantacuzino, cel care le-a efectuat.
Al treilea copil a murit din cauza complicaţiilor SHU şi „nu se cunoaşte cauza ca nume de microb” precum a spus dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, deci şi în acest caz E.coli a fost exclus.
Sursă MEDIAFAX: Un al treilea copil a murit la Spitalul „Marie Curie” din cauza complicaţiilor bolii şi „nu se cunoaşte cauza ca nume de microb”
Aşadar ipoteza E.coli este o explicaţie prin care se încearcă închiderea cazului şi scoaterea din atenţia presei şi a publicului.
Vaccinul hexavalent este aflat în monitorizare pentru efecte adverse
Aducem în atenţia Dumneavoastră documentul ataşat emis de compania SC Polisano SRL, referitor la înlocuirea, pe o perioadă limitată, a vaccinului hexavalent Hexacima cu cel numit Hexaxim, destinat în mod normal pieţei din Kazakhstan. Acest document, datat ianuarie 2016, este transmis medicilor şi personalului medical din România. În document se arată că această situaţie este generată de o lipsă de continuitate în aprovizionarea cu produsul numit Hexacima, precizându-se că cele două produse au aceeaşi compoziţie.
În acelaşi document se precizează că vaccinul face obiectul unei monitorizări suplimentare, lucru marcat cu un triunghi negru plasat pe prospectul interior al produsului, şi se cere în mod expres din partea cadrelor medicale o atentă monitorizare şi raportare a oricăror „reacţii adverse suspectate”.
Aşa cum se detaliază pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor medicale, marcarea cu triunghi negru se face în cazul unor „medicamente deoarece sunt disponibile mai puţine informaţii despre medicamentul respectiv decât despre alte medicamente, deoarece medicamentul fie este nou pe piaţă, fie pentru că există date limitate cu privire la utilizarea sa pe termen lung”.
Sursă: Medicamente supuse unei monitorizări suplimentare
Produsul Hexacima, utilizat în mod normal în vaccinarea din România face obiectul unei astfel de monitorizări din iulie 2013.
Produsul Haxaxim, deşi conform adresei ataşate este identic cu Hexacima, NU are autorizaţie de punere pe piaţă UE fiind autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor doar pentru ţări non-UE; autorizaţie acordată în baza unei proceduri speciale, bazate pe o evaluare conform căreia se consideră că beneficiile depăşesc riscurile produsului Hexaxim.
Prospectul vaccinului Hexacima menţionează ca efecte adverse COMUNE (între 1% şi 10%) DIAREEA şi ca efect advers TIPIC (peste 10% din vaccinaţi) VOMA.
În cazurile din ce în ce mai numeroase în România de bebeluşi internaţi cu sindrom hemolitic-uremic, debutul bolii a fost asociat atât cu diaree, cât şi cu vomă.
Literatură medicală sau prospectele vaccinurilor, în cazul de faţă a vaccinului Hexacima şi Hexaxim, nu conţin informaţii despre perioada în care efectele adverse pot apărea. Astfel încât limitarea perioadei de referinţă pentru vaccinare în cazul bebeluşilor cu SHU la 1-2 luni de la dată internării, NU este justificată medical. Această perioadă poate fi extinsă la mai multe luni (minim 6 luni), mai ales că este vorba de un medicament aflat în monitorizare.
În acest sens reamintim criza bebeluşilor vaccinaţi BCG (2012) când doctorul Gheorghe Murgoci de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a declarat că efectele adverse pot apărea şi la 5 luni de la vaccinare.
Sursă: Ministerul Sanatatii sisteaza temporar vaccinarea impotriva tuberculozei
Nu există motive să credem că acest fapt nu este valabil şi în cazul vaccinului hexavalent, pentru care nu există încă date suficiente.
Reamintim că vaccinul hexavalent conţine tulpini pentru 6 afecţiuni diferite: difterie, tetanos, hepatită B, poliomielita, pertusis, Haemophilus influenza tip b.
Conform prospectului vaccinului hexavalent utilizat în România (Hexacima sau Hexaxim în prezent) schema de vaccinare include administrarea de două sau trei doze în primele 6 luni de viaţă la interval de cel puţin o luna şi un rapel la 6 luni de la ultima doză administrată (de preferinţă în al doilea an de viaţă). Schema naţională de vaccinare prevede administrarea vaccinului hexavalent la 2 luni, 4 luni, 11 luni.
Cei 11 copiii internaţi în urmă cu două săptămâni la spitalul Marie Curie au vârste între 5 luni şi 1 an şi 2 luni și singurul element comun al lor este vaccinarea.
În completarea acestor date, vin informaţiile medicale din România şi din străinătate referitoare la vaccinare ca şi cauză a sindromului hemolitic-uremic:
Sindromul hemolitic-uremic (Romedic)
Hepatitis B Vaccine-Associated Atypical Hemolytic Uremic Syndrome (NCBI)
Haemolytic uraemic syndrome following mumps, measles, and rubella vaccination (Oxford Journals)
Causes of Childhood HUS Have Shifted Since Pneumococcal Vaccine Was Introduced (Wolters Kluwer)
Medic de la pediatrie: ”Vaccinul antipoliomielitic are efecte secondare…” (Ziar Obiectiv)
Studiu clinic asupra vaccinului hexavalent
În septembrie 2015 compania Sanofi Pasteur a efectuat în India un studiu clinic menit a verifica printre altele gradul de siguranţă al vaccinului hexavalent Hexaxim. Vaccinul menţionat este distribuit în acest moment şi în România că înlocuitor al produsului utilizat anterior şi declarat a fi identic, cu denumirea comercială de Hexacima.
Studiul efectuat pe 177 de copii vaccinaţi cu trei doze de vaccin a relevat o serie de efecte adverse grave printre care se numără : moarte inexplicabilă (1 participant), bronhopneumonie, şoc septic, epilepsie, diaree, vomă, infecţii ale tractului respirator superior, febra etc., incidenţa variind între 0,56% şi 21% la care se adaugă efecte adverse considerate a fi uşoare (iritabilitate, apatie, iritaţii locale, somnolenţă etc.) care se manifestă până la 23% din cazuri.
Ca urmare a coroborării tuturor acestor date considerăm că ipoteza potrivit căreia vaccinarea este cauza declanşării crizei bebeluşilor din Argeş, Bacău, Iaşi, Craiova (şi probababil lista se va extinde în zilele următoare) merită o cercetare atentă. Apelăm la voi, dragi părinți să aducem plusul de vigiliență şi dorinţa de a află adevărul pe care autorităţile întârzie să o demonstreze, spre disperarea noastră, a tuturor.
Oricare dintre noi, în calitate de părinți, ne asumăm un risc dacă refuzăm să investigăm atent această ipoteză.
În plus faţă de toate aceste date, vă putem pune în legătură cu medici specialişti care pot oferi date suplimentare pentru alcătuirea unei anchete complet documentate şi argumentate.
Dacă aveţi cunoştinţă direct sau indirect de cazuri care se încearcă a fi muşamalizate fie prin trecerea sub tăcere, fie prin modificarea abuzivă şi nejustificată medical a diagnosticului, vă rugăm să contactaţi urgent APC România, partenerul nostru de încredere.
De asemenea, dacă cunoașteti copii vătămați de vaccinuri, vă rugăm să ne contactaţi urgent.
Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina partenerului nostru Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Investigația noastră continuă, data viitoare vă vom prezenta chiar și interviuri audio sau video, așa cum de altfel v-am și obișnuit.
Cunoasterea este putere!
Irina Thiery
©2016 Lion Mentor Association