Înțărcarea ar trebui să fie un proces progresiv, pentru care cuplul mamă-copil e bine să fie pregătit. Consecințele unei înțărcări bruște sunt multiple, acționând pe diverse planuri, psihic, emoțional și nutritional. Pentru a afla mai multe despre înțărcare și ce tip de lapte este bine să oferim copilului după înțărcare, am stat de vorbă cu Eugenia Dobrescu, (E.D.) tehnician nutriționist, consultant în lactație certificat internațional IBCLC și fondator diversificare.ro.
Potrivit Eugeniei Dobrescu, oamenii nu au nevoie de lapte ca și aliment de sine stătător. Mai mult decât atât, omul consumă laptele altei specii la vârste la care nu are tot ce-i trebuie pentru a putea digera acel lapte, ne asigură specialista în nutriție care susține că a-i oferi unui copil de 4-5 ani un pahar de lapte este nebunie curată. “Dacă-l folosim în alte combinaţii cu diverse alte alimente, de exemplu cereale, e cu totul şi cu totul alt aliment.”
Dacă înţărcarea copilului are loc sub vârsta de un an, trebuie ales un lapte, pentru că laptele este alimentul de bază al copilului. Laptele formulă existent pe piaţă în momentul acesta, provine dintr-un lapte de vacă. Laptele de vacă este destul de controversat pentru ca el să fie administrat copilului sub formă crudă – direct de la vacă. Cele mai apropiate două tipuri de lapte, ca şi compoziţie faţă de laptele matern, sunt laptele de capră sau laptele de iapă, “lucru foarte puţin cunoscut şi neexploatat”, sustine Eugenia Dobrescu. “Deoarece cantitatea de lapte pe care o produce şi capra şi iapă este destul de mică în comparație cu cea produsă de vacă.”
În aceste condiții, există doar o opţiune: laptele formulă provenit din laptele de vacă. Acesta este trecut, în procesul de fabricaţie, prin diverse etape astfel încât să fie cât mai aproape de laptele matern, deși este foarte greu să ajungem să credem că va exista această asemănare. După vârsta de un an însă, se poate renunţa la acest lapte formulă din alimentaţia copilului. El nu mai este alimentul de bază, iar alimentaţia solidă poate prelua acea cantitate de lapte care nu mai există în alimentaţie.
“Evident că discuţia poate fi mult mai amplă de atât, şi am putea merge inclusiv până la a ne întreba ce tip de lapte i se oferă unui copil de doi sau de trei ani, de exemplu. Variantele sunt discutabile în egală măsură: pe de-o parte avem lapte din comerț, care este procesat, pasteurizat şi supraprocesat. Inclusiv, fac o mică paranteză, acel lapte care este pasteurizat la temperaturi foarte înalte, el nu mai este considerat lapte viu. Există foarte multe studii care arată fotografii mărite ale unei mici cantităţi de lapte viu, în care se văd celulele vii de fapt, şi un lapte procesat la temperaturi înalte, care este alb ca o coală de hârtie. Nu mai are absolut nimic viu în el şi benefic corpului uman. De fapt este o apă colorată care, din contră, are şi efecte adverse pe parte digestivă şi nu numai, de sănătate a întregului corp.
Și cu laptele formulă, iarăşi, şi aici este o discuţie: s-a făcut un studiu chiar pe piaţa românească, printre mai multe brand-uri producătoare şi s-au analizat compoziţiile acestor tipuri de lapte. Unele dintre ele conţin printre ingrediente chiar şi zahăr. Laptele formulă, de fapt la origine este o combinaţie între făină, zahăr şi apă. Este sănătos un astfel de aliment sau este sănătoasă o astfel de combinaţie pentru un copil? Foarte puţini am răspunde că da. Mai ales, repet, la vârste după care a intervenit înţărcarea, la vârste mai mari, de peste un an sau doi”, explică nutriționista.
Referitor la laptele vegetal, nu orice tip este benefic unui copil cu vârsta de până la un an. Astfel, dacă un copil primeşte lapte matern până la vârsta de patru luni, după care mama decide să întrerupă alăptarea, iar dieta famieliei este una vegetariană, copilul poate primi un lapte formulă de ore sau lapte formulă de soia. Peste vârsta de un an, se pot introduce în alimentaţia copilului şi alte tipuri de lapte vegetal, cum ar fi cel de nuci sau de seminţe. Aceste alimente au un potenţial alergen ridicat și se introduc în alimentaţie putin mai târziu, inclusiv şi băutura provenită din ele. Pe de altă parte, e de ţinut cont şi de specificul alimentaţiei întregii familii, pentru că unii pot opta pentru o alimentaţie şi cu proteine din regnul animal şi vegetal, şi atunci familia împreună cu medicul pediatru decid dacă merg pe varianta de lapte formulă provenind din laptele de vacă sau un lapte vegetal.
Pentru anumiţi copii, laptele vegetal poate fi o opţiune după înţărcare, moment în care este important să se ţină cont de mai multe aspecte: vârsta copilului, starea de sănătate și dieta familiei. “Atenţie însă la aportul de vitamine din complexul B, care ar putea fi suplimentat de către medic cu o recomandare de supliment. Dacă o familie are o dietă omnivoră, atunci ei pot opta şi pentru varianta de lapte formulă provenit din laptele de vacă”, conchide Eugenia Dobrescu.
Dacă vrei să te pregătești pentru etapa de diversificare, comandă primul documentar românesc despre diversificare aici.
Cunoașterea este putere!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association