În prima parte a articolului „Cezariana, opțiune sau urgență” am explorat împreună de ce este important să te informezi cu privire la modul naşterii. Astăzi, în a două partea a articolului, îţi propun să explorăm împreună motivele medicale pentru care doctorul tău ţi-ar putea sugera că naşterea prin cezariană ar fi opţiunea cea mai potrivită pentru tine şi bebelușul tău.
Operaţia cezariană planificată
Există motive medicale pentru care naşterea prin cezariană planificată este considerată modul de naştere cu mai puţine riscuri în comparaţie cu naşterea vaginală. Principalele motive medicale pentru care se recomandă naşterea prin cezariană sunt:
- Prezentarea fătului în poziţia pelviană sau transversală
- Sarcina gemelară. În cazul în care primul făt este în poziţie craniană, atunci se poate opta pentru o naştere vaginală.
- Placentă previa – când placenta este aşezată în partea de jos a uterului şi acoperă parţial sau total cervixul. Placenta previa afectează aproximativ 3 femei din 1000 în cazul sarcinii cu un singur făt, şi 3.9 femei din 1000 în sarcinile multiple. Riscul de a face parte din categoria gravidelor care sunt diagnosticate cu placentă previa este mai crescut dacă: fumezi, dacă ai născut prin cezariană în trecut sau dacă ai fost diagnosticată cu placentă previa în sarcina anterioară.
- Placentă Accreta, Increta, Percreta – Aceste complicaţii pot apărea atunci când vasele de sânge şi alte părţi ale placentei cresc prea adânc în peretele uterin.
- Herpes genital – doar atunci când infecţia a fost dobândită în ultimul semestru al sarcinii. Dacă există o istorie a mamei de infecţie cu herpes genital şi el reapare, aceasta nu constituie o indicaţie pentru cezariană, deoarece riscul transmiterii infecţiei către fatus este minor.
- Infecţia cu virusul HIV – în cazul în care mama nu primeşte tratament antriretroviral sau în cazul în care infecţia HIV nu a răspuns la tratament şi concentraţia virusului este foarte ridicată.
Am enumerat mai sus principalele motive medicale pentru care operaţia de cezariană planificată este recomandată. Trebuie subliniat faptul că nu înseamnă că nu poţi naşte vaginal în aproape fiecare dintre situaţiile menţionate mai sus, cum ar fi prezentarea fătului în poziție pelviană. Decizia trebuie să îţi aparţină şi trebuie să fie tot timpul una pe deplin informată.
Operaţia cezariană de urgenţă
Chiar dacă ţi-ai planificat să naşti pe cale vaginală, există situaţii când naşterea prin cezariană de urgenţă reprezintă cel mai sigur mod de a naşte în momentul respectiv şi este menită să salveze vieţi în aceste instanţe. Cele mai întâlnite situaţii pentru cezariană de urgenţă sunt:
- Distresul fetal în timpul travaliului, care nu se rezolva prin alte modalităţi cum ar fi schimbarea poziţiei, oprirea hormonului sintetic oxitocina, hidratare.
- Travaliul nu progresează.
- Sângerezi considerabil în timpul sarcinii sau al travaliului. Sângerarea semnificativă în timpul sarcinii adesea poate fi cauzată de placentă previa sau de dezlipirea placentei.
- Prolapsul de cordon – cordonul ombilical conectează placentă de făt în uter, acesta conţinând 3 vase de sânge: o venă care transportă sânge oxigenat de la mamă către făt şi două artere care ajută la eliminarea sângelui neoxigenat înapoi în circulaţia mamei. Prolapsul de cordon este o complicaţie care presupune alunecarea/ieşirea cordonului ombilical prin colul uterin înainte de naşterea fătului, această complicaţie fiind considerată urgenţă obstetrică deoarece fătul poate pune presiune asupra cordonului, împiedicând astfel circulaţia sângelui oxigenat. Această complicaţie este foarte rară, aproximativ 0.1 -0.5 %.
- Preeclampsia – această condiţie medicală poate apărea în timpul sarcinii, de obicei după 20 de săptămâni. Ea constând în diagnosticarea de hipertensiune şi detectarea de proteină în urină. Adeseori gravida nu are nici un simptom, preeclampsia fiind detectată la controlul medical. Preeclampsia este o condiţie comună, ea afectând între 2-8% din gravide. Chiar dacă de obicei această condiţie nu este severă şi nu afectează major sarcina, există cazuri în care ea poate progresa şi deveni severă, având potenţialul de a ameninţa viaţa gravidei sau a fătului. Preeclampsia severă este o condiţie rară, aproximativ 1 caz la 200 de gravide diagnosticate cu această condiţie. De aceea este foarte important ca sarcina să fie monitorizată de aproape dacă eşti diagnosticată cu această condiţie. Dacă preeclampsia devine severă şi are potenţialul de a pune în pericol viaţa mamei sau a fătului, recomandarea este de a induce travaliul sau de a naşte prin cezariană de urgenţă. Fiecare caz fiind individual.
- Ruptură de uter – ruptura de uter are potenţialul de a ameninţa viaţa gravidei şi a fătului, ea fiind considerată urgenţă obstetrică majoră. Factorii care au potenţialul de a contribui la ruptura uterină sunt: fie naştere anterioară prin cezariană, fie alte operaţii sau intervenţii pe uter cum ar fi miomectomia. Ruptura de uter este o complicaţie destul de rară, întâlnită la 2-8 mămici în 1000 (aproximativ 0.5%).
Acestea sunt principalele motive pentru care se recomandă cezariana de urgenţă. Bineînţeles, aceste exemple depind în totalitate de situaţia fiecărei gravide şi a fătului în momentul respectiv.
Probabil că ai auzit de multe ori motive precum cordonul omblilical în jurul gâtului, bazin îngust, miopie, naştere anterioară prin cezariană, vârstă mamei mai înaintată. Realitatea este că aceste motive sunt defapt mituri. Trebuie să îţi mărturisesc că aici, în Anglia, nu am auzit niciodată de aceste motive, nici la cursurile predate la universitate, nici în practica mea în maternitate, în absolut nici o carte de obstetrică folosită până acum, şi în nici un protocol sau ghid medical folosit în maternităţile de aici, din Anglia. Rata naşterii prin cezariană la nivel naţional în Anglia (2013) fiind de:
10.7% – cezariană planificată din motive medicale
14.7%- cezariană de urgenţă
25.4%- totalul naşterilor prin cezariană.
Comparând statisticile ratei de mortalitate maternă asociată cu sarcina/naşterea între UK şi România în perioada 2006-2010, diferenţa ratei este enormă. În UK rata mortalităţii fiind de 6.9 la 10.000, iar în România rata mortalităţii materne este triplă: 21 la 10.000. Uitându-ne la numărul naşterilor prin cezariană în ambele ţări, este clară o corelaţie între rata naşterii ridicate prin cezariană din România şi rata mortalităţii materne ridicate. Şi totuşi există doctori care mărturisesc cu înverșunare că naşterea prin cezariană este mai sigură în comparaţie cu naşterea vaginală. Te las pe tine să tragi concluzia.
Există mămici care aleg să nască prin cezariană fără indicaţii medicale. Ideal ar fi ca aceste mămici să fie consiliate în timpul sarcinii, fie de către medic, fie de către moaşă, consilierea incluzând explorarea motivelor pentru care mămica nu îşi doreşte să nască pe cale vaginală, care sunt beneficiile naşterii pe cale vaginală pentru mamă, dar şi pentru făt şi riscurile unei naşteri prin cezariană.
Stay tuned pentru ultima parte a articolului, în care v-om explora împreună riscurile şi dezavantajele naşterii prin cezariană.
Cunoașterea este putere!
Elisa Stelli,
2016, Lion Mentor Association