În ziua de astăzi avem la dispoziţie informaţia pe internet. Ne năpustesc tot felul de articole şi ne curg paginile cu informaţii legate de sarcină, naştere şi post-partum. De ce ne-am deranja câtuşi de puţin să ne ridicăm de pe comodul scaun/fotoliu sau canapea şi să mergem la un curs prenatal?
În primul rând pentru a face un pic de mișcare, ştim cu toţii că sfânta canapea este duşmanul nostru cel mai mare. În articolul despre poziţia pelviană a bebeluşului spuneam că primul lucru de evitat în sarcină este statul pe canapea, dacă vrem să fim sigure că bebe se poziţionează bine. În al doilea rând pentru a ne oferi ocazia să cunoaştem alţi viitori părinţi cu care chiar să legăm prietenii. În al treilea rând, dar nu cel din urmă, pentru a ne dezvăţa de multe dintre miturile legate de naştere.
Eu am ales un curs prenatal în primul rând pentru ideea de a mă întâlni în viaţa reală cu alte mame, de a nu mă simţi atât de singură. Al doilea motiv, care de fapt cred că a fost primul, dar nu spuneţi nimic soţului meu (ssshhhtt!), a fost faptul că îmi doream ca şi partenerul meu să fie pregătit pentru acel moment, să ştie cum să mă susţină, să nu fie un simplu spectator.
Aveam să descopăr după aceea că un curs făcut pe viu nu se compară cu informaţiile citite pe internet.
Am aflat informaţii mai complete şi mult mai uşor de înţeles despre fiziologia naşterii, astfel încât ideea de naştere naturală chiar mă umplea de bucurie, ştiind că este modul cel mai firesc de a trăi această experienţă atât pentru mine cât şi pentru bebe.
Am avut ocazia să fac exerciţii de relaxare şi vizualizare care au fost extrem de importante pentru pregătirea mea, dar şi în momentul efectiv al naşterii.
Am învăţat să respir conştient astfel încât să mă oxigenez bine pe mine şi să îl oxigenez şi pe bebe. Acest tip de respiraţie profundă este extrem de benefică în sarcină, iar dacă reuşeşti să ţi-o însuşeşti, va fi ancora ta de stabilitate în momentul naşterii. De fapt, e unul dintre lucrurile pe care încă le mai practic, chiar dacă au trecut mai bine de 3 ani de când am născut. Ajută în viaţa de zi cu zi, în situaţiile de stress, sau pur şi simplu când simţi nevoia să te conectezi la esenţa ta interioră.
Cred că cel mai important lucru cu care am rămas după cursul prenatal a fost faptul că am înţeles că EU sunt singura pe care trebuie să mă bazez şi EU sunt singura care poate să se pregătească temeinic pentru acest moment. Nimeni nu va face absolut nimic în locul meu. Din contră, “ajutorul” din exterior, primit sub formă de oxitocină, manevră Kristeller (cot în burtă), epidurală sau episiotomie sunt doar BEŢE ÎN ROATE nicidecum ajutoare pentru mine.
Un curs prenatal bine făcut trebuie să îţi prezinte drepturile tale ca pacient într-un spital, nicidecum nu trebuie să te înveţe cum să te supui unui protocol, fără să ştii ce înseamnă şi mai ales că, fără indicaţii medicale, protocolul se poate refuza.
Un curs prenatal nu trebuie să fie doar pentru cine îşi doreşte o naştere naturală. Un educator prenatal pregătit, nu va pune la colţ o mămică ce îşi doreşte cezariana. Va încerca în schimb să înţeleagă care sunt motivele pentru care ea îşi doreşte o intervenţie chirurgicală în loc să încerce măcar o naştere pe cale vaginală. Femeia trebuie să fie mereu centrul cursului. Ea trebuie susţinută în găsirea resurselor pe care EA le are la dispoziţie. Un curs prenatal făcut bine, cu drag şi din pasiune, cu dorinţa de a informa clar, va redă acea cunoaştere şi intuiţie care zace în orice femeie, în fiecare celulă a corpului ei. Un curs prenatal nu este făcut pentru a te învaţa cum să naşti. ci pentru a ÎŢI AMINTI că de fapt TU ŞTII SĂ NAŞTI.
Citiţi mai jos şi părerile altor mămici despre rolul pe care cursul prenatal l-a avut pentru ele.
“Citește nu pentru a contrazice, nici pentru a crede, ci pentru a cântări și a lua în considerare.” Francis Bacon
„Pentru mine cursul prenatal a avut marele beneficiu de a mă ajuta să cunosc alte mămici care au născut în aceeași perioadă. A fost un real ajutor, mai ales dupa naștere, când bebelușii noștri erau mici și plini de surprize pentru proaspetele lor mămici. Cu ele am putut împărtăși multe experiențe, iar cu câteva încă mai țin legătura și acum, la aproape 5 ani de la naștere. Din păcate, dincolo de acest aspect al socializării, cursul în sine mie nu mi-a fost foarte util. Îmi doream să nasc prin cezariană, iar moașa responsabilă de curs, care era avocat clar al nașterii naturale și DOAR naturale, m-a făcut să mă simt izolată și absurdă în dorința mea. Nu a fost deloc dispusă să prezinte vreun aspect al nașterii prin cezariană, susținând tot timpul că nimeni nu trebuie să se gândească la „cuțit”. Putinele intrebari pe care am indraznit sa le pun au fost ignorate cu succes, urmand a fi discutate la final de sedinta, cand brusc nu mai era timp. Din 12 mamici participante, 3 au nascut prin cezariana (alte 2 in afara de mine, ambele cu cezariana de urgenta), deci statistic vorbind 25%, asa ca nu cred ca ar fi trebuit neglijat subiectul. Ma bucur oricum ca am participat, atat pentru informatiile primite, cat mai ales pentru prieteniile legate.” (Luciana A.)
“ Probabil ca daca nu as fi facut un curs prenatal nu as fi considerat ca este necesar,dar totusi am facut,iar lucrul acesta m-a facut sa-mi dau seama cat de important este! Cat de important este sa nasti informata,sa admiti ca oricat de multe lucruri ai sti nu sunt niciodata suficiente,sa ai o prezentare prealabila a unei situatii,care desi este fireasca si naturala,iti ridica foarte multe curiozitati,pe care ti le lamuresti garantat intr-un astfel de curs si te pregateste sa ai o nastere reala,asumata,iar prin prisma experientei personale,cu mai putina durere si mai multa acceptare! Recomand acest curs tuturor gravidelor,fara nicio ezitare,ba chiar cred ca l-as face din nou si la o a doua sarcina:))!” (Corina T.)
“Am facut cursul pt ca m-am îndrăgostit de nasterile calme, linistite si împlinitoare pe care le citeam/ vedeam. Mi-am propus ca atunci când voi afla ca sunt gravida sa aprofundez si eu tehnicile HypnoBirthing. Într-o oarecare măsură doream sa mi se confirme ca nasterea nu este echivalenta cu durerea/ chin/ ceva insuportabil, asa cum auzeam mai mereu. La prima sarcina/nastere nu am fost suficient de pregatita/ informată. Acum am dorit sa fiu pregătită si constienta de ceea ce reprezintă cu adevărat aceste 2 etape deosebite din viata unei femei. Daca m-a ajutat/ mă va ajuta? Sigur ca da! Simt sarcina la alte dimensiuni. Nasterea o astept cu entuziasm si emotie, nu frica. Acesta cred ca este principalul plus al cursului: eliberarea fricii si siguranta ca nasterea este ceva natural care nu impune durere. Stiam dintotdeauna ca nasterea este naturala, normala, însă stiam ca e Durere.Si toate povestile asta ziceau. Acum stiu sa filtrez si sa iau ce infirmatii îmi sunt mie folositoare. Sunt mai sigura pe mine, pe corpul meu, pe bebe. Cred ca am facur cea mai frumoada si buna investitie in mine si nasterea care o voi avea urmând cursul. Acum dupa nastere mi s-a confirmat ca nasterea =durere este un mit. Este o experiență deosebita, intensa, frumoasa si implinitoare. Nu pot spune dureroasă. E intensa. Îmi iubesc nașterea! Am avut încredere im copil si corpul meu si a fost minunat! As mai naste natural de 10 ori in schimbul cezarienei! “ (Roxana H.)
“Impreuna cu sotul meu am participat la un curs de educație prenatala care s-a potrivit ca o manusa avand in vedere ca la interval de o saptamana am nascut o fetita. In cadrul cursului, printre multe altele, ni s-a vorbit despre faptul ca laptele de inceput se numeste colostru si este suficient pentru copilul nostru care in primele zile are stomacul de dimensiunea unei cirese, astfel sm refuzat laptele praf pe care personalul din spital obisnuieste sa-l administreze nou nascutilor! Schimband registrul, momentul de angorjare a sanilor l-am depasit cu succes folosindu-ma de tehnica de masaj invatata la curs! Sunt doar doua exemple caci informatiile obtinute la curs mi-au fost in totalitate de folos! Mi-ar fi placut totusi sa urmez toate cursurile de educatie prenatala disponibile la Medgidia pentru ca in primele zile de la nastere m-am lovit de situatii peste care as fi putut trece mult mai usor daca aveam un bagaj de informatii deja format! “ (Alexandra C.)
“Am ales sa fac cursul HypnoBirthing deoarece, vazand atatea nasteri frumoase pe youtube si citind povesti hypno de nastere, mi-am dorit foarte mult ca ziua de nastere a copilului sa fie o experienta minunata pentru familia noastra. Si mi-am zis,,daca acele femei pot face asta, eu de ce nu as putea? Visul meu chiar a devenit realitate si o sa imi aduc aminte mereu cu drag si emotie de acele momente. Iar despre cat de mult m-a ajutat acest curs, pot spune multe.In primul rand imi confirma ca se poate avea o nastere frumoasa si chiar ma incuraja sa fac ce sta in puterea mea pentru asta. Apoi, m-a ajutat sa imi spun exprim dorintele legate de cum va decurge nasterea mea, fapt ce a rezultat in a schimba doctorita cu cateva saptamani inainte sa nasc. Doamnei dr i se parea ciudat ca EU sa am dorinte legate de nastere. De parca ii incalcam teritoriul, cand eu aveam nevoie de un dr care sa asiste nasterea, nu sa o dirijeze. Am inteles ca multi doctori amana sa dicute despre nasterea in sine, nu doae acea dr. Adica ramane la stadiul-daca va fi natural sau cezariana. Sa nu intram in detalii, de parca ar fi un subiect tabuu. De parca nu este vorba de corpul meu, de copilul meu, de cel mai natural lucru din lume pentru o mama sanatoasa. Deci, cursul m-a ajutat sa comunic mai bine cu dr si cei de la spital, sa stiu ce sa cer. L-a ajutat si pe sot sa inteleaga ce se intampla la nastere si sa aiba incredere ca va fi totul ok. M-a ajutat sa elimin fricile legate de nastere, frici induse de alte mame care imi ziceau povestile lor horror, cum ca vor fi cele mai mari dureri din viata mea. M-a ajutat sa astept cu nerabdare si bucurie acea zi. Sa cunosc optiinile pe care vor sa ti le ofere doctorii si sa aleg; sa cunosc ce presupune fiecare procedura si repecusiunile acestora. Si nu in ultimul rand simt ca m-a ajutat sa am un travaliu mai scurt si o nastere comfortabila.” (D.A.)
“ Cursul Lamaze mi-a deschis noi orizonturi și mi-a dat curajul să nasc 100% natural, fără nicio intervenție medicamentoasă. Mai mult decât atât, instructorul meu Lamaze, mi-a devenit doula și astfel, experiența nașterii mele a fost perfectă.” (Ramona D.L.)
“Tocmai aflasem ca eram insarcinata, am facut programare cea mai buna doctorita din oras. A confirmat sarcina, dar ne-a zis din prima ca cezariana e singura optiune pt noi, pt ca eu sufar de o boala autoimuna si sunt riscuri. Atunci am mers la alti doctori si mi-au spus acelasi lucruri.Dar nimeni nu stia sa-mi spuna care sunt riscurile si ce inseamna o sarcina normala, fara riscuri. Toate prietenele si toate cunostintele mele, toate femeile fin familie si din cercul de prieteni se pare ca intampinasera riscuri pt ca toate au facut cezariana. Si imi era frica. Apoi am aflat de cursu HypnoBirthing. Acolo, am intani singurul medic care a spus ca pot sa nasc fara probleme natural. Tot acolo am invatat tehnici de relaxare si despre fiziologia nasterii, despre frumusetea procesului cand lucrurile evolueaza firesc, cum riscurile despre care auzisem nu erau, de fapt, riscuri. Si ne-a dat asa o mare incredere, incat am decis sa nasc natural, eram convinsa ca organismul stie ce sa faca. Si a stiut! Concluzie: cursurile prenatale mi-a spulberat teama de “riscuri”; am dobandit o mare incredere in mine, in copil, in sot; acceptare – am acceptat naturaletea intregului proces si l-am lasat in pace” (Ionela B.)
“Am facut cursul , cred ca mai mult de curiozitate. Nu stiam ce este pana sa fiu insarcinata; am fost informata de prieteni, de medicul ginecolog, si mai apoi de pe internet ca exista acest curs, si ca daca vreau pot sa il fac. La prima intalnire ni s-a vorbit despre uter: ce este, cum este, unde este pozitionat, etc. Stiati ca uterul la inceputul sarcinii cantareste 40 de grame, iar pana la sfarsitul sarcinii ajunge sa cantareasca 1 kg? Ei bine, eu nu stiam, si asta este primul lucru care l-am invatat la curs si care mi-a ramas intiparit in minte. O femeie care este gravida, este gravida si atat. Nu este bolnava, cum o considera unii si cum este tratata deseori. Intradevar, cursurile prenatale, sunt pentru gravidute, dar ar fi excelent daca si jumatatea gravidutei ar participa la curs. Sotul meu, din pacate nu a reusit sa fie prezent, dar din ce am retinut si invatat eu, i-am explicat si lui in mare, doar asa ar fi putut sa imi fie de ajutor la nastere. Un alt aspect important, este atunci cand iti vine ” sorocul “, cand ti se rup apele. Sa fim calme, sa ne pregatim pentru drumul spre spital, cu rabdare, ne ne grabeste nimeni,nici macar pruncul din pantecul nostru. El stie cand e mami pregatita si cand e momentul sa ia contact cu lumea.” (Raluca.T.)
Informația corectă este crucială!
Simona Petroaie
Lion Mentor Association