Cu toţii vorbim despre sarcină şi naştere fiziologică. Haideţi să înţelegem în profunzime ce anume înseamnă mai exact acest lucru. Pornim de la definiţiile oferite de dexonline.ro.
FIZIOLÓGIC, -A, fiziologici, -ce, adj. Care aparţine fiziologiei, privitor la fiziologie.
FIZIOLOGÍE s. f. 1. ştiinţă care studiază funcţiile vitale ale organismului animal şi vegetal.
VITÁL, -Ă, vitali, -e, adj. 1. Care aparține vieții, care este caracteristic sau esențial pentru viață, în care rezidă viața; de viață, al vieții. 2.Foarte important, fundamental, esențial, de bază; indispensabil. – Din fr. vital, lat. vitalis.
Aşadar naşterea este un proces fiziologic, care aparţine vieţii, indispensabil vieţii. De aceea trebuie să fim sigure că aşa cum am fost capabile să concepem vom fi capabile să şi naştem. Face parte din viaţă. Corpul a fost construit să facă acest lucru. Ştie ce, cum şi când să facă pentru a nu îşi pune integritatea în pericol. Pentru buna lui funcţionare la un moment dat va trebui să aducă pe lume bebeluşul pe care l-a purtat în pântec vreme de 9 luni.
Michel Odent făcea un exemplu simplu, vorbind despre o altă funcţie fiziologică: digestia. Imaginează-ţi că tocmai ai terminat de mâncat. Digestia deja se produce chiar dacă noi nu ne gândim în mod conştient la ceea ce se întâmplă în gura noastră, în faringe, în esofag şi în stomacul nostru. Nu dăm comenzi conştiente acestuia să îşi îndeplinească funcţia pentru care a fost creat. Nu “îi spunem” acum secretă acizi şi sucuri gastrice care să descompună în continuare alimentele şi începe digestia proteinelor. El îşi face treaba chiar dacă noi suntem la servici şi avem o mie de lucruri de terminat, sau cu copilul la locul de joacă, sau la supermarket la cumpărături. El funcţionează perfect. Totul se schimbă în momentul în care, să presupunem că în supermarket are loc un jaf armat, sau dacă în clădirea în care lucrezi se declanşează un incendiu. Atunci organismul tău simte pericolul şi blochează digestia, aceeasta nefiind o funcţie esenţială în acel moment.
Ei bine, în momentul în care simte pericol creierul direcţionează sângele către organele responsabile de supravieţuirea noastră, acele organe care ne pot ajută ori să ne luptăm cu cel care ne ameninţă ori să fugim de pericol. În acest caz sângele nu va mai ajunge în cantitate suficientă la stomac şi digestia va fi “blocată”, în favoarea funcionarii optime a mîinilor şi picioarelor şi a inimii care trebuie să susţină organismul într-un efort mai mare decât de obicei.
Tot Michel Odent spune că “naşterea este un act fiziologic pe care nu îl poţi ajută dar ESENŢIAL ESTE SĂ NU ÎL OBSTACOLEZI”. Deci naşterea se poate desfăşura la fel de bine ca oricare altă funcţie a organismului nostru dar este important să nu îi punem beţe în roate.
Ştiaţi că orice mamifer în momentul în care se simte în pericol blochează travaliul şi până când nu găseşte un loc sigur nu duce la bun sfârşit naşterea puiului? Pisicile crescute la curte de obicei se retrag în locuri ascunse şi apar cu puiuţii deja născuţi. Îmi amintesc cum vacile în satul bunicii mele fătau, de cele mai multe ori, pe timp de noapte, când era mai linişte şi mai întuneric. Să nu uităm că şi noi tot mamifere suntem. E drept, mamifere cu raţiune, dar mereu mamifere.
Ce anume poate inhiba o femeie în momentul naşterii? O lumina prea puternică, o voce prea stridentă, lipsa de respect în modul de a i se adresa, prezenţa prea multor persoane necunoscute, faptul că se simte observată şi nu se simte liberă să se manifeste aşa cum simte, faptul că nu se poate mişca cum vrea, că nu poate mânca dacă simte nevoia, faptul că nu se simte protagonista naşterii bebeluşului ei, faptul că nu îi sunt luate în serios observaţiile personale legate de desfăşurarea propriului travaliului. Introducem aici tot felul de fraze auzite mult prea des în sălile de naştere: “ţi-a plăcut să faci dragoste(sunt blândă in exprimare) acum de ce te plângi?”, “neee….nu ai faţă de femeie în travaliu avansat, va mai dura X ore”, “aduceţi-i găleată, că vrea să se pişe!”
Michel Odent dezbate un alt aspect. Specia umană a dezvoltat la un nivel extrem “noul creier” adică neocortexul, datorită căruia putem dezvolta în mod constant metode sofisticate de a comunica, diversifica şi mări perspectivele noastre ştiinţifice, şi a creşte puterea noastră prin progresele tehnologice.
În comentariul lui oficial făcut în urma vizionării scurt metrajului “Prestaţia – Sex like birth”, Michel Odent spune:
„La prima vedere, neocortex nostru frumos poate fi considerat un instrument în serviciul funcţiilor vitale. De fapt, în unele situaţii precise, acest instrument puternic poate prelua controlul acestor funcţii ascunzându-le. Aceasta se numeşte „inhibare neocorticală”. Acest concept este familiar în cercurile ştiinţifice de specialitate. De exemplu, este familiar pentru fiziologii care studiază simţul mirosului: unul dintre efectele vinului băut (ca o modalitate de a reduce controlul neocortical) este de a face simţul olfactiv mai acut. Este similar şi pentru cei care studiază capacitatea de a înota şi se întreabă de ce Homo Sapiens este singurul mamifer care are nevoie să înveţe să înoate cu mişcări voluntare: de fapt, nou născuţii au o coordonare perfectă a mişcărilor de înot înainte de o anumită fază de dezvoltare neocorticală. Acest concept este, de asemenea, familiar în cercurile medicale de specialitate. De exemplu, psihiatrii cunosc efectele unui control neocortical redus în unele boli psihice. Urologii înţeleg de ce nu pot evalua puterea fluxului de urină în viaţa de zi cu zi a unui om prin observare vizuală directă într-un mediu clinic.”
Aşadar avem un avantaj că suntem mamifere cu raţiune, însă uneori se poate transforma în dezavantaj. Am învăţat să ne temem de naştere de aceea în sarcină trebuie să ne dezvăţăm de această frică. La fel cum nou născuţii la un moment dat pierd capacitatea naturală de a înota dar o pot recupera învăţând să îşi coordoneze mişcările pentru a pluti pe apă, la fel şi noi femeile însărcinate, trebuie să învăţăm că ştim să naştem.
De aceea pregătirea pentru naştere este esenţială dacă îţi doreşti să ai parte de acel moment magic al venirii pe lume a puiului tău. Va trebui să exersezi zilnic relaxarea astfel încât să îţi înveţi mintea să nu stea în calea corpului.
Dar cum bine zice proverbul: “orice învăţ are şi dezvăţ”.
A venit momentul să ne dezvăţăm să controlăm conştient naşterea şi să ne abandonăm procesului normal, firesc şi natural, fără teamă.
Informarea corectă este crucială!
Simona Petroaie
2016 Lion Mentor Association