Elena Udrea: Natalitatea este una dintre problemele de securitate nationala pentru viitor pe care o voi rezolva.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programul dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea etc.
Elena Udrea: Sistemul sanitar romanesc este vulnerabil din cauza: calitatii scazute a serviciilor, in special in spitale, costurilor suplimentare pentru medicamentele si echipamentele necesare pe durata spitalizarii, precum si perceptiei conform careia acesta este profund macinat de coruptie. Ultimele studii arata ca cel putin o cincime din populatia adulta a Romaniei ofera cadouri, in produse sau bani, personalului medical din sistemul public de sanatate. In realitate, cred ca procentul este mult mai mare. Pentru mine, ca viitor Presedinte al Romaniei, sanatatea este o prioritate. Vreau ca romanii sa traiasca intr-o Romanie frumoasa, o tara in care sanatatea inseamna servicii de calitate, in care spitalele sunt bine dotate, iar pacientii nu isi pun problema lipsei medicamentelor. Pentru asta, voi forta o alocare mai mare din PIB catre Sanatate. Banii trebuie sa se duca atat in dotarea spitalelor, cat si in plata pesonalului calificat. Nu-mi doresc sa mai vad medici si asistente care parasesc Romania pentru tari unde sunt platiti mai bine. Daca ar fi remunerati corect, am rezolva si aceasta problema, dar am si elimina mare parte din coruptia existenta. De asemenea, imi doresc sa se puna mai multa emfaza pe sistemul privat de sanatate si mai ales pe asigurarile private de sanatate. Pentru asta, ar trebui creat un cadru special care sa permita dezvoltarea sistemului privat printr-o fiscalitate adaptata la servicii care au, in esenta, un caracter social.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Elena Udrea: Sigur ca da. Sustin existenta unei legi cadru a Sanatatii care sa stabileasca foarte clar modalitatile prin care actioneaza elementul birocratic din administratia sistemului sanitar. Sprijin nasterea naturala si cred ca sunt necesare crearea si implementarea unor ghiduri si protocoale care ar imbunatati starea de sanatate a mamei si a copilului.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totusi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, facute fara informarea si fara acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Elena Udrea: Mare parte a problemei poate fi rezolvata – asa cum am mai spus – prin alocari mai mari pentru sistemul sanitar si cresterea veniturilor medicilor si asistentelor. Cu siguranta, numarul neregulilor din sistem ar scadea. De asemenea, avand in vedere ca CNAS se ocupa de decontarea tuturor serviciilor medicale, cred ca ar trebui sa-si construiasca un aparat care sa verifice daca actul medical s-a petrecut intru totul conform uzantelor. Mi-as dori ca si Colegiul Medicilor sa faca mai mult in sensul curatarii sistemului sanitar in detrimentul apararii cu orice pret al medicilor implicati in diverse cazuri de malpraxis. Stiu ca, asa cum se intampla in tot aparatul de stat, cadrele medicale romanesti, precum si intreg corpul personalului medical din spitale au aceleasi probleme: conditii improprii de a-si desfasura activitatea, de a oferi act medical de calitate, cu promptitudine si neconditionat de constrangerile financiare ale veniturilor personale. Este adevarat ca sistemele medicale occidentale beneficiaza de proceduri bine stabilite, riguroase si absolut obligatorii, dar nu acestea aduc un surplus de valoare actului medical, dupa parerea multora dintre medicii romani care profeseaza in alte tari ale Uniunii. Si asta, spun criticii respectivului sistem, pentru ca nu avem boli de tratat, ci bolnavi. Or, fiecare bolnav in parte este un unicat, iar procedura clasica de aplicat poate fi eficienta in anumite cazuri, dar niciodata nu poate fi considerata general valabila. Cel mult, cand pomenim despre modul in care mama doreste sa aduca pe lume un bebelus, putem propune incheierea de acorduri bilaterale, intre spital si mama; dar asta dupa ce, in prealabil, mama a fost competent consiliata de medicul care a avut in atentie, pe tot parcursul sarcinii, atat gravida cat si fatul.
Lion Mentor Association: in momentul de fata, doar Colegiul Medicilor si Societarea de Obstetrica si Ginecologie din Romania sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Elena Udrea: Faptul ca nici Colegiul Medicilor si nici Societatea de Obstretica si Ginecologie din Romania nu se implica eficient in imbunatatirea actului medical nu reprezinta un motiv suficient pentru a infiinta un alt organism. Tot infiintam comisii si comitete din anii 90 incoace si, in afara de a finanta o birocratie stufoasa si redundanta, nu prea reusim si altceva. Ar trebui ca regulamentele de organizare si functionare ale acestor organisme sa fie mult mai bine alcatuite si activitatea institutiilor sa fie mai bine definita. Mi-as dori sa se schimbe mentalitatea de la nivelul Colegiului Medicilor din Romania astfel incat principalul sa devina asigurarea sanatatii si unor servicii medicale de calitate in detrimentul protejarii cadrelor medicale. Cand aceasta paradigma va fi schimbata, vom castiga cu adevarat.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. in strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nicidecum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
Elena Udrea: Cred ca situatia cu privire la rata nasterilor prin cezariana din Romania este ingrijoratoare si este cauzata de doua aspecte foarte importante: lipsa de informare in randul viitoarelor mamici in legatura cu beneficiile nasterii naturale si atitudinea personalului medical cu privire la acest subiect. Trebuie sa ne aliniem cu tarile occidentale si sa reducem rata cezarienei la 10 -15%, in limitele OMS. Acest lucru se va realiza odata cu solutionarea problemei coruptiei in sistemul de sanatate romanesc si a implementarii unor campanii de informare adresate femeilor.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania, rata alaptarii exclusive la iesirea din spitale este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, cum este Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru cain Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Elena Udrea: Alimentatia la san este cea mai buna modalitate de satisfacere a nevoilor nutritive ale nou-nascutului si ajuta, in principal, la cresterea imunitatii. Cred ca alaptarea trebuie incurajata atat prin comunicarea medic – mama, cat si printr-o informare corecta cu privire la avantajele acesteia. In ceea ce priveste faptul ca spitalele primesc gratuit lapte praf, consider ca acest lucru trebuie limitat doar la anumite cazuri – in situatia in care exista o legatura de cauzalitate directa intre acest fapt si rata foarte mica a alaptarii. Ca Presedinte femeie, voi da un semnal foarte clar in sensul acesta al incurajarii alaptarii naturale.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum existain tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficientasi transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Elena Udrea: Eu cred in transparenta informatiei in orice domeniu si, in acelasi timp, cred ca oamenii trebuie sa actioneze si sa decida cand au toate datele cu privire la un subiect. Exceptie nu face nici sistemul de sanatate: pacientii au dreptul sa isi aleaga unitatea medicala in deplina cunostinta de cauza. Viitoarele mame trebuie sa stie care este rata cezarienei sau epiziotomiei per spital. Ca Presedinte al Romaniei, voi milita pentru transparenta si transmiterea corecta a informatiilor! Introducerea unui sistem informatic care sa cuprinda toate operatiunile din spitale va simplifica mult lucrurile si va reduce eventualele neconcordante sau cazuri in care se deconteaza servicii medicale neefectuate.
Lion Mentor Association: In Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, doctorii ar fi mai retinuti, iar mamicilor le-ar garanta o siguranta cat de cat. Sunteti pentru sau contra unei astfel de proceduri “class action” in Romania?
Elena Udrea: Sunt de acord cu aceasta procedura pentru ca ar ajuta la cresterea sigurantei mamelor in unitatile medicale. Mai mult, cred ca practica „class action” s-ar putea extinde si la alte categorii de pacienti. Trebuie identificata cea mai potrivita solutie de transformare a procedurii intr-o solutie legala acceptata.
Lion Mentor Association: Stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelor de aplicare a ordonantei 144/2008. in toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si ai celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti? Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Elena Udrea: Obiectivele mele cu privire la sistemul de sanatate din Romania sun eficienta, evitarea risipei, servicii de calitate si echilibrarea alocarilor bugetare intre medicina de urgenta, sistemul ambulatoriu, tratamentele in spitale si tratamentele bolilor cronice. Cred ca moasele cu licenta sunt specialistii care trebuie sa aiba un viitor in Romania. Reforma sanatatii pe care o sustin este o solutie si in acest caz.
Lion Mentor Association: In incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Elena Udrea: Cred ca femeile pot avea atat familie, cat si cariera de succes. Eu le inteleg mai bine nevoile si cred ca pot raspunde mai eficient decat oricare dintre contracandidatii mei barbati la asteptarile lor. De asemenea, imi doresc ca, in mandatul meu, sa promovez o lege care sa incurajeze natalitatea. In ultimul an, sporul natural negativ s-a apropiat de 100.000 de persoane. In ritmul acesta, Romania dispare, iar problemele economice si sociale generate de inversarea piramidei varstelor vor fi devastatoare. De aceea, natalitatea este unul dintre problemele de securitate nationala pentru viitor. Trebuie sa creasca de cel putin 2 ori numarul de nasteri anuale pentru ca 2030 sa nu ne gaseasca intr-o grava criza economica si sociala.
Interviu realizat de Irina Thiery, Lion Mentor Association
Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES