Tot mai des se discută și chiar se demonstrează că oxitocina, supranumită și hormonul dragostei, are o varietate largă de efecte atât asupra femeilor, cât și asupra bărbaților. Influența hormonului asupra comportamentului și a fiziologiei noastre își are originea în creier, unde acesta este produs de hipotalamus, iar apoi transferat în glanda pituitară care îl elimină în fluxul sanguin. Ca și în cazul antenelor care receptează un semnal, receptorii de oxitocină se regăsesc în celulele din întregul corp. Nivelurile hormonului tind să fie mai mari în timpul experiențelor sexuale. “Este ca un hormon al atașamentului, am putea spune,” susține Carol Rinkleib Ellison, o psiholoagă liber-profesionistă din Loomis, California. “Creează sentimente de calm și de apropiere.”
Oxitocina este hormonul care produce contracțiile uterine în timpul travaliului. Fiind numit hormonul “timid”, oxitocina este inhibată de hormonul adrenalina, care este produs atunci când ne este teamă, când suntem stresate, îngrijorate, într-un mediu nou. Pentru ca travaliul tău să progreseze în ritm normal, trebuie să ai parte de cât mai multă intimitate și cât mai puțini factori asociați cu adrenalina. Același hormon, oxitocina este eliberat de corpul nostru în timpul alăptării, dar și în timpul actului sexual, în momentul orgasmului.
Hai să ne gândim unde se întâmplă acest act intim? Oare se întâmplă într-o încăpere iluminată, plină de străini care se uită la noi și fiecare vine să verifice ce se întâmplă ? Sau oare se întâmplă într-un mediu în care cineva vrea să ne controleze, dându-ne mereu indicații în legătură cu ce ar trebui să facem? Apropos, vă recomandăm să vizionați filmulețul Prestația „Sex like Birth” pentru a înțelege cum mediul înconjurător afectează actul fiziologic precum nașterea și raportul sexual. Dacă înțelegem și acceptăm că nivelul oxitocinei în timpul sexului este afectat direct de acești factori externi, atunci de ce nu aplicăm aceleași principii și în timpul travaliului? Pentru că avem nevoie de exact același hormon și este eliberat exact prin același mecanism.
Oxitocina sintetică este o reproducţie a oxitocinei naturale şi este administrată gravidei prin perfuzie. Folosirea oxitocinei sintetice este indicată doar în acele cazuri în care travaliul încetineşte şi metodele naturale de reactivare a producerii de oxitocină endogenă (produsă de organismul tău) nu au dat rezultate. Printre aceste metode naturale enumerăm stimularea sfârcurilor, masaj delicat pe spate, sărut pasional cu soţul, intimitate, lumini slabe, muzică relaxantă, sentimentul de linişte şi de siguranţă.
Cele mai întâlnite motive pentru folosirea oxitocinei sintetice sunt:
- inducerea sau stimularea travaliului
- prevenirea sau controlul sângerării masive după naștere.
Injecția cu oxitocină sintetică administrată pentru inducerea sau stimularea travaliului trebuie făcută doar intravenous și sub observație medicală adecvată într-un cadru spitalicesc. Este importantă monitorizarea continuă a bunăstării fătului, a numărului de contracții și a duratei lor pe tot parcursul utilizării oxitocinei sintetice, deoarece unul dintre riscurile folosirii oxitocinei sintetice este distresul fetal. De asemenea, nu este recomandată administrarea unor doze mari de oxitocină sintetică în combinație cu cantități mari de fluide pe durată îndelungată deoarece s-ar putea ajunge la intoxicare cu apă și la niveluri scăzute de sodiu în sânge. Simptomele în aceste situații pot fi: dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, letargie, somnolență sau convulsii.
Oxitocina nu trebuie folosită absolut deloc în următoarele cazuri:
- În care bebeluşul este bine şi nu dă semnale de suferinţă fetală
- În care travaliul avansează bine
- Dacă colul uterin nu este pregătit de travaliu. În acest caz inducerea travaliului ar trebui începută prin alte metode, care au potențialul de a pregăti colul uterin pentru travaliu înainte de administrarea oxitocinei sintetice.
- Oxitocina sintetică este contra-indicată în timpul travaliului dacă uterul se contractă intens fără nici o intervenție.
- Femeia a născut anterior printr-o cezariană sau a fost operată pe uter
- Femeia este bolnavă de inimă
- Femeia are tesiunea arterială mare cauzată de sarcină – preeclampsia, în cazul în care aceasta este foarte severă
- Din motive organizatorice, cum ar fi, pleacă medicul la cabinet/ în vacanță/ week-end/ sau pentru că se termină tura/garda.
Oxitocina de sinteză provoacă nişte contracţii mult mai intense şi mai dureroase și pe care le gestionezi mult mai greu, pentru că cea sintetică nu mai este recunoscută de creier și din acest motiv creierul nu mai secretă endorfine, “opiacee naturale” care te-ar relaxa în travaliu. Oxitocina sintetică poate ajunge în laptele matern în cantități mici, dar cum aceasta este unul dintre componenții laptelui matern și cum este de asemenea unul dintre hormonii necesari producerii de lapte matern, ea nu va avea niciun efect dăunător atunci cînd îți vei alăpta bebelușul de abia venit pe lume. Oxitocina sintetică va fi inactivată rapid în intestinul bebelușului. În schimb, substanța poate deveni nocivă dacă este administrată într-o doză prea mare. Atunci este posibil ca aceasta să cauzeze contracții ale pântecului care ar duce la ruperea pântecului sau la leziuni tisulare. Totodată, oxitocina sintetică, administrată în cantități mari, poate duce la stresarea, sufocarea sau la decesul bebelușului.
Cunoaşterea este putere!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association