De ce proaspetele mamici nu sunt lasate sa se bucure de ora magica?
De ce bebelusilor le este rapit dreptul de a beneficia de ora magica?
De ce laptele praf si nu colostrum?
De ce suntem umilite in spitale, trebuind sa umplem o cana cu lapte?
“Demolam miturile alaptarii”, o campanie Lion Mentor Association cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii. In urmatoarele doua saptamani, Lion Mentor Association va derula aceasta campanie pentru a informa mamicile despre importanta si beneficiile alaptarii.
“Laptele se formeaza in sanul mamei inca din saptamanile 17-18 de sarcina – tocmai de aceea femeile care au nascut prematur pot alapta fara probleme (si s-a dovedit ca laptele lor este cel mai potrivit aliment pentru recuperarea copiilor prematuri). Explica pentru RFI Irina Popescu, moasa independenta.
Există numeroase avertismente în ce privesc excesul de antibiotice și dezvoltarea de bacterii care sunt rezistente la toate medicamentele antimicrobiene cunoscute. Problema este atât de mare încât unii au sugerat că suntem foarte aproape de a intra într-o „eră post-antibiotic”, în care chiar și infecțiile, care sunt în prezent de rutina și ușor de vindecat, vor deveni mortale și netratabile. Dar, un antibiotic nou dezvoltat derivat din laptele matern uman ar putea fi răspunsul la lupta tulpinii bacteriene rezistente.
Noile studii se bazează pe studiile anterioare care arată cum laptele matern îi ajută pe nou-născuți să lupte împotriva infecțiilor. Esențial, însă, este o anumită proteină numită lactoferina, care poate ucide în mod eficient bacterii, ciuperci, și chiar viruși. În timp ce acest lucru este bine cunoscut de ceva timp, un grup de cercetatori de la Laboratorul Național de Fizică și University College din Londra vor să continue studiile pentru a demonstra și mai în detaliu eficiența acestei proteine.
Ceea ce cercetătorii au fost capabili să demonstreze este faptul că lactoferina este capabilă de a ucide microorganismele de contact găurind membrana celulelor lor de protecție. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au manipulat proteina într-o capsulă-virus, capabilă să recunoască și să găzduiască anumite bacterii, dar lăsând în pace celulele umane din împrejurimi.
Nu va mai luati dupa gurile rele, aveti incredere in voi, in corpurile voastre, pentru ca orice femeie care a nascut are lapte, indiferent de tipul nasterii, natural, vaginal sau prin cezariana. Nu se pune problema daca ai sau nu lapte, ci de ce mama si copilul sunt despartiti la nastere? Orice femeie care a nascut are lapte , dar daca copilul nu este lasat la sanul mamei imediat dupa nastere, o impiedica pe mama să înceapă alăptarea. Ba mai mult, in multe spitale din Romania, bebelusul separat de mamă este hrănit cu lapte praf (formula). Sugarul trebuie imediat pus la pieptul mamei -indiferent de tipul nasterii- pentru a invata să sugă la sân.
“Luarea sugarului de langa mama la nastere reprezinta incalcarea dreptului fundamental al copilului” Anemona Munteanu, Dr. Nutritionist, UNICEF
Aparati-va drepturile, dragi mamici, atat pe ale voastre, cat si pe ale copilasilor vostri si oferiti-le un start sanatos!
Nu pot sa inteleg de ce alaptarea – cea mai buna hrana pentru copiii nostri, cea mai comoda, mereu la temperatura potrivita, nici rece, nici prea calda – mereu proaspata, sterila, cea mai ieftina, si cea mai sanatoasa, bogata in nutrient – la noi in Romania, este deconsiderata chiar de catre cadrele medicale, inca din maternitate?
Informarea corecta este cruciala!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association.