Dan Diaconescu: Am invatat de la sotia mea ca cea mai grea meserie din lume este aceea de mama.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programul dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea etc.
Dan Diaconescu: Am lansat deja programul „toleranta zero” la coruptie in sistemul medical romanesc. Vreau o noua lege a sanatatii, in care medicii sa fie platiti cu salarii macar egale cu ale functionarilor publici, dar nu vreau sa mai vad mame cu copii in brate in fata salilor de operatii, ce asteapta sa dea plicul pentru ca sa aiba o sansa la viata.
Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a depus in Parlament un proiect de lege ce prevede ca tot ce inseamna consultatii, investigatii, tratamente pentru gravida si nou nascut sa fie gratuite.
Cu medici platiti bine si consultatii gratuite sunt convins ca se va diminua coruptia din sistem, cat si supralicitarea investigatiilor si interventiilor asupra gravidei doar pentru a obtine niste bani.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Dan Diaconescu: Ele vor fi incluse in noua lege a sanatatii. Ministrul Sanatatii va avea printre obiective dezvoltarea unui program national de stimulare a natalitatii.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totuşi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, facute fara informarea şi fara acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Dan Diaconescu: Consimtamantul informat va fi prevazut clar in noua Lege a Sanatatii. Nici o manevra medicala nu va putea fi facuta fara semnatura mamei. Va exista si o prevedere privind malpraxisul, astfel incat mamele vor fi despagubite pana si pentru abuzurile verbale. Vom face un audit la nivelul maternitatilor romanesti pentru a stabili o procedura clara de control facuta de catre experti independenti.
Lion Mentor Association: in momentul de fata, doar Colegiul Medicilor şi Societarea de Obstetrica şi Ginecologie din Romania sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Dan Diaconescu: Pot fi sesizate si DSP-urile si instantele. Vreau o noua Lege a malpraxisului pentru ca mamele sa fie despagubite rapid pentru orice prejudiciu, iar vinovatii, medicii sau unitatea sanitara, sa plateasca. Ma gandesc sa implic ONG-urile in mecanismul de control pentru ca, pana acum, am vazut ca verificarile nu corespund realitatii.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. in strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nicidecum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
Dan Diaconescu: Aceste lucruri vor fi stabilite fara echivoc in noua Lege a Sanatatii. Voi cere Ministerului Sanatatii sa faca un audit in toate maternitatile si vom analiza fiecare caz ce depaseste media. In plus, vom introduce in licee si in facultati, ore de educatie pentru sanatatea reproducerii, ce vor invata tinerele despre avantajele, riscurile si complicatiile nasterii naturale si a cezarienei. Cand vor exista reguli clare si mame informate rata cezarienei va scadea. Cunosc totusi fenomenul indeaproape, asa ca va pot spune ca o astfel de rata a cezarieniei, de 80% este intalnita in general in centrele universitare unde sunt trimise cazuri din toata regiunea, cazuri grave care necesita cezariana.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania, rata alaptarii exclusive la iesirea din spitale este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, cum este Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru cain Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Dan Diaconescu: In primul rand mamele vor fi informate de avantajele alimentatiei la san la orele de sanatate a reproducerii. Reclama la lapte praf va fi interzisa in maternitati, iar mamelor li se vor crea conditii optime pentru alaptat in rezerve in care fiecare mama sa stea doar cu nou nascutul.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum existain tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficientasi transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Dan Diaconescu: Noua lege a sanatatii va stipula un sistem de clasificare si auditare a spitalelor din Romania, nu numai a maternitatilor. In plus, pe sistem de sanatate, nu Franta mi se pare cel mai civilizat exemplu. Prefer sistemul german sau finlandez in ceea ce priveste asistenta mamei si copilului. Si poate va va soca, dar pe vremea impuscatului dictator Ceausescu se gasise un sistem de urmarire a mamei si copilului, inclusiv cu gratuitatea asistentei medicale, de la nivel de dispensar, scoala sau spital. Putem imbunati acest sistem si-l putem adapta realitatii romanesti.
Lion Mentor Association: in Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, doctorii ar fi mai retinuti, iar mamicilor le-ar garanta o siguranta cat de cat. Sunteti pentru sau contra unei astfel de proceduri “class action” in Romania?
Dan Diaconescu: Eu sustin si sistemul judiciar cu jurati si sunt convins ca acestia ar da dreptate mamelor atunci cand sunt nemultumiri. Nimeni nu impiedica mai multe mame sa dea in judecata o institutie sanitara in Romania. Eu voi crea in administratia prezidentiala un departament special care va viza politica demografica pentru urmatorii 20 de ani si va invit de pe acum sa colaborati cu acesta.
Lion Mentor Association: stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelor de aplicare a ordonantei 144/2008. in toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si ai celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti? Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Dan Diaconescu: Comisia prezidentiala pentru sanatate va elabora un grup de norme pe care le va inainta Ministerului Sanatatii. Restul e rutina. Trebuie doar sa ,,nastem”, daca imi este permis termenul, cat mai repede aceste norme.
Lion Mentor Association: si in incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Dan Diaconescu: Am invatat de la sotia mea ca cea mai grea meserie din lume este aceea de mama. Am solutii pentru a le aduce zambetul pe buze si a le ajuta sa-si creasca copii. Si pentru a stimula natalitatea, deputatii PPDD au propus Parlamentului cresterea alocatiilor pentru copii la 200 de lei, precum si scaderea impozitului pe salariu cu 25%, pentru fiecare copil, a femeii care munceste si care astazi amana aducerea pe lume a unui copil din cauza sistemului de sanatate si a conditiilor economice. Daca ma voteza, voi promulga rapid aceste legi. Asa ca pot alege: acum ori niciodata!
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association