Puterea primelor impresii este bine cunoscută. Cele mai semnificative sunt, evident, primele experiențe ale nou-născutului care tocmai ce a ieșit din pântecele mamei. Prima noastră impresie asupra vieții în afara uterului, recepția de bun-venit pe care o primim imediat după naștere, ne poate colora percepțiile asupra vieții ca fiind grea sau ușoară, ostilă sau sigură, dureroasă sau reconfortantă, înfricoșătoare sau liniștită, rece și solitară sau caldă și primitoare. Evenimentele imediat ulterioare nașterii, în prima oră, cunoscută și sub denumirea de ora magică – the golden hour-, au potențialul de a-ți seta scena vieții, procesele de gândire subconștientă și nu în ultimul rând, comportamente care persistă pe durata întregii tale vieți.
Alăptarea este mai mult decât dreptul fundamental al copilului, este mai mult decât SURSA de hrană a sugarului. Alăptarea este o artă, este iubirea necondiționată, este relaxare, este contopirea, învăluirea unuia în prezența celuilalt. Alăptarea este satisfacție, sentimentul acela, tot mai rar în zilele noastre, de suficiență, dar care pentru nou-născut reprezintă puntea pentru a atinge acel tot, pentru care toată lumea tânjește, pentru că tu, mama lui, reprezinți TOT ceea ce el are nevoie! Pentru tine, ca proaspătă mămică, alăptarea este acel sentiment de împlinire, pentru că realizezi că indiferent de cum ai născut, natural, vaginal sau prin cezariană, indiferent de dimensiunea sânilor, indiferent de greutatea ta, indiferent de jobul tău, indiferent de ce zice soacra ta sau vecina ta, ești perfect capabilă să-ți hrănești la orice oră, oriunde și ori de câte ori bebelușului tău adorabil îi este foame!
Ora magică, prima oră din viața extra uterină este primul pas pentru sănătatea, emoționalul și dezvoltarea armonioasă a sugarului. Trebuie să fii conștientă de faptul că dacă acest pas este făcut greșit, atunci viitorul nu va fi altceva decât un continuu șir de greșeli care va lasă urme profunde în psihicul și dezvoltarea personală a amândurora!
Prima alăptare în prima oră de viață îmbunătățește șansele de supraviețuire ale sugarului și prelungește perioada de alăptare exclusivă, pentru că aceste 60 de minute trezesc acel instinct de mamă din tine de care toată lumea vorbește, consolidează legătura mamă-copil și pregatește scena pentru următoarele ore, zile și ani. În pofida epuizării fizice a mamei după naștere, ora magică este recomandată și pentru că aceasta stimulează eliberarea naturală de oxitocină, hormonul dragostei, care stă la baza unui început optim pentru familie și care ajuta la contractarea uterului și la oprirea sângerării, activând lactația. În cazul în care mămica totuși, din motive pur medicale, nu poate să-și țină sugarul pe piept imediat după naștere, tăticul poate interveni punându-și bebeluşul pe piept, piele pe piele, în locul mamei, liniștindu-l.
Încă din timpul sarcinii trebuie să discuți cu membrii familiei și cu personalul medical cu privire la planul tău de după naștere. Este dreptul tău și al bebelușului tău să beneficiați de “ora magică” și de contactul piele-pe piele imediat după naștere.
Contactul piele-pe-piele (skin-to-skin) este un proces pe cât de simplu, pe atât de benefic binomului mamă-copil. Pe lângă atașamentul emoțional și faptul că te ajută să produci mai mult lapte, contactul piele–pe-piele ajută sugarul să-și regleze respirația și bătăile inimii, precum și nivelul de zahăr din sânge și îi întărește imunitatea, prin colonizarea pielii bebelușului în primul rând cu bacterii sănătoase împrumutate de la mamă, în defavoarea celor din mediul înconjurător (spitalicesc) dăunătoare.
Alte avantaje ale procesului piele pe piele sunt: ajută bebelușul să se adapteze, ajută la dezvoltarea mentală a copilului, promovează o greutate sănătoasă, ușurează alăptarea, ajută mama să producă mai mult lapte, reduce stresul și durerea copilului, ajută bebelușul să doarmă, ajută la crearea legăturii dintre bebeluș și tată (încă din pântece, bebelușii recunosc vocea tatălui), și nu în ultimul rând,previne depresia postpartum.
Astfel, “reglarea termică este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, în special în rândul bebelușilor născuți prematur,” declară Malika D. Shah, M.D., profesor asistent de pediatrie și neonatologie în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine. Prin contactul piele-pe-piele și datorită faptului că pielea mamei are aceeași temperatură ca cea a uterului, bebelușului îi va fi mai facil să se adapteze la mediul post-naștere.
Totodată, un studiu canadian arată că bebelușii născuți prematur care au avut parte de îngrijire de tip “cangur” beneficiază de o funcționare mai bună a creierului la vârsta de 15 ani – comparabilă cu a celor născuți la termen – decât cei ce au fost plasați în incubatoare. Prin stabilizarea ritmului cardiac, prin oxigenare și prin îmbunătățirea somnului, creierul este capabil să se dezvolte mai bine, reglând circumferința capului. Studiul mai arată că părinții care practică “piele pe piele” reduc cu aproximativ o treime (1/3) riscul de deces în timpul primei luni a nou-născutului prematur. Contactul piele pe piele reduce și riscul de deces cu 36% la copiii născuți la termen, dar și riscurile de infecție bacteriană cu 47%. Contactul piele pe piele are, de asemenea, capacitatea de a îmbunătăți respirația cu o mai bună oxigenare a sângelui.
Alăptarea, asemeni nașterii, este un proces cât se poate de firesc, în care este bine să nu permitem intervenția inutilă. Intervenția medicală „umană” apare de cele mai multe ori, având în vedere statisticile internaționale care spun că doar 2-3% dintre proaspetele mămici nu pot alăpta, din comoditate! Da, din comoditate se intervine, pentru că este mai simplu, mai comod, se pare, chiar dacă ai jurat să pui mai presus de orice sănătatea, în cazul de față, a copilașilor, să intervii cu un biberon de lapte praf decât să petreci câteva minute arătându-i proaspetei mămici pozițiile propice pentru o alăptare de succes. Este mai ușor să descurajezi proaspăta mămică decât s-o previi despre patologiile sânului, să știe femeia ce are de făcut în cazul în care se confruntă cu așa ceva. Este mai ușor să umilești biata mămică cerându-i să umple o cană cu laptele ei muls, decât să o feliciți pentru super-puterea ei de a fi perfect capabilă să-și hrănească copilul.
Dragă mămică sau viitoare mămică, informează-te bine încă din primele săptămâni de sarcină despre drepturile tale și ale bebelușului tău, informează-te despre naștere și alăptare! Ai încredere în corpul tău, în bebelușul tău și ascultă-ți instinctele și corpul! Și nu permite nimănui să-ți fure nici nașterea și nici alăptarea! Indiferent de tipul nașterii, naturală, vaginală sau prin cezariană, este dreptul tău și al copilului să beneficiați, atât în spitalul privat cât și public, de ora magică și să nu fiți despărțiți după naștere. Sugarul trebuie să rămână lângă tine, piele-pe-piele și lângă tăticul lui!
Cunoașterea este putere!!
Irina Thiery
Lion Mentor Association