Constantin Rotaru: Imi plac mamicile, le iubesc! Ele sunt cele mai frumoase si mai responsabile femei din lume. Pe umerii lor sta viitorul natiunii romane. In acelasi timp, sunt constient de toate greutatile pe care le intampina si de fenomenele care le afecteaza viata atat lor cat si copiilor lor.
Lion Mentor Association: Ce masuri veti lua, daca aveti asa ceva in programul dvs. pentru combaterea coruptiei din sistemul medical romanesc? Biata femeie romanca, mamica sau viitoare mamica, cotizeaza din greu, fie la cabinetele medicale private, fie in cadrul spitalelor publice, in speranta ca va avea parte de o nastere decenta, fara interventii medicale inutile aplicate impotriva dorintei ei, fara a i se lua copilul de langa ea etc.
Constantin Rotaru: Sistemul capitalist este corupt si coruptibil. Ca urmare, nici sistemul medical romanesc nu avea cum sa faca nota discordanta. Acesta este si motivul pentru care, noi, Partidul Alternativa Socialista, ne-am propus schimbarea acestui sistem care s-a dovedit dusmanos la adresa cetateanului roman si, in acelasi timp, falimentar. Sistemul medical, in loc sa fie gandit ca un mijloc de asigurare a sanatatii publice si a sanatatii fiecarui cetatean, el a fost transformat intr-o foarte importanta si nelimitata sursa de venit pentru cei care se afla la conducerea tarii si, implicit, a celor care se afla la conducerea sistemului medical.
Sunt singurul candidat care si-a propus ca obiectiv central, pe langa asigurarea unui loc de munca pentru fiecare cetatean, a unei locuite decente pentru fiecare familie, a unui invatamant gratuit, si asigurarea unei asistente medicale gratuite si de calitate pentru fiecare cetatean. In felul acesta, tanara mamica va avea toate coditiile pentru asigurarea unei vieti sanatoase atat pentru ea cat si pentru copilul ei.
Practica generala, in administrarea treburilor, la nivel national, in toate sectoarele de activitate, este aceea de a se face ca iau masuri. Ele sunt sectoriale, ceea ce, din start, le face sa fie falimentare. Asta se si doreste pentru ca, in urma unor asemenea masuri, reusesc sa-si atraga, in interes personal, venituri considerabile de la bugetul de stat.
Lion Mentor Association: Ministerul Sanatatii a intocmit ghidurile de buna practica pe neonatologie, dar nu exista ghiduri privind nasterea naturala si nici protocoale care sa oblige la implementarea ghidurilor existente. Aveti in plan sa impuneti crearea unor astfel de ghiduri si protocoale pentru a imbunatati starea de sanatate a mamei si copilului?
Constantin Rotaru: Lipsa mecanismelor de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti este ceva ce face parte din actuala societate. Exista o vorba din popor, „in apele tulburi se pescuieste usor”. Bineinteles ca toata raspunderea pentru haosul din sistemul de sanatate o poarta guvernantii ultimului sfert de veac. Trebuie, totusi, sa precizam ca o foarte mare parte din vina ne revine si noua ca urmare a faptului ca am acceptat aceasta situatie, am acceptat-o fara sa luam atitudine si, implicit, am devenit complici la tot raul facut in sistemul public de sanatate.
Lion Mentor Association: Astazi nu exista niciun mecanism de verificare si monitorizare a actului medical in spitalele romanesti. Cine credeti ca ar trebui sa raspunda totusi pentru abuzurile verbale, pentru actele medicale discutabile, procedurile care nu sunt obligatorii, precum epiziotomia, grabirea travaliului pentru o nastere cat mai rapida, separarea copilului de mama, facute fara informarea si fara acordul mamei? Cum ii veti asigura proaspetei mamici dreptul la apararea integritatii si demnitatii pe timpul nasterii si imediat dupa, chiar si pana la externarea ei din spital?
Constantin Rotaru: Imi plac mamicile, le iubesc! Ele sunt cele mai frumoase si mai responsabile femei din lume. Pe umerii lor sta viitorul natiunii romane. In acelasi timp, sunt constient de toate greutatile pe care le intampina si de fenomenele care le afecteaza viata atat lor cat si copiilor lor (rata cezarianei de peste 80%, alaptarea la iesirea din spitale mai mica de 5%, lipsa vaccinurilor pentru copii, lipsa informatiilor despre rata cezarianei in spital, despre rata epiziotemiei per spital, lipsa medicilor in spitale etc.)
Lion Mentor Association: in momentul de fata, doar Colegiul Medicilor si Societarea de Obstetrica si Ginecologie din Romania sunt sesizate in cazul in care o mamica face o plangere. Dar cine sunt aceste institutii? Sunt tot doctorii si deci ei se vor apara mereu unii pe ceilalti si uite asa nici un doctor nu este tras la raspundere, in schimb, isi permite sa faca ce vrea cu femeia in travaliu si cu nou-nascutul sau. Cine considerati ca ar trebui sa verifice spitalele daca respecta sau nu ghidul sau protocolul, in cazul fericit in care ar exista?
Constantin Rotaru: Daca vorbim despre sistemul de sanatate in relatia directa cu mamicile, eu spun ca, pentru a rezolva toate problemele, avem obligatia sa privim femeia in toata complexitatea ei, cu toate problemele cu care se confrunta, si sa o antrenam, ca parte foarte importanta, in programul nostru de rezolvare a situatiei respective.
Va spuneam ca atunci cand vrei sa rezolvi problemele intr-un anumit sector, in cazul nostru sistemul medical, e necesar sa-l privesti ca facand parte dintr-un intreg. O rana de la un deget, de obicei, se trateaza foarte usor, dar daca nu o iei in seama, poti ajunge ca ea sa cangreneze, ceea ce ce poate duce la amputare sau chiar pierderea vietii.
Lion Mentor Association: Romania are spitale unde rata cezarienei depaseste 80%, in conditiile in care OMS recomanda o rata nu mai mare de 10-15% a cezarienei. Care este pozitia dumneavoastra? Important de stiut este faptul ca Romania este singura tara unde gravida este intrebata cum vrea sa nasca, in conditiile in care termenul de cezariana la cerere este ilegal. in strainatate, cezariana este procedura salutara, facuta in cazuri la nevoie, nicidecum un moft al medicilor sau gravidelor, o procedura de rutina sau o moda. Cum comentati situatia si ce masuri veti lua pentru a scadea rata cezarienei in Romania, sa fie in limitele cerintelor OMS?
Constantin Rotaru: Rata cezarianei mai mare de 80%. Din punctul meu de vedere, este o atitudine mai mult decat nesanatoasa. Asta tine, in primul rand, de educatie. Lipsa de educatie a viitoarelor mamici este combinata cu atitudinea complice a cadrelor medicale.
Asa s-a ajuns ca cezariana sa fie un moft. Vedeti de ce am inceput cu ridicarea gradului de educatie la copii? Eu am o nepotica superba! Asa cum sunt toti copii. La nastere, mama ei a fost programata la cezariana pentru a doua zi, pe motive medicale. Noaptea, la ora doua, am primit telefon prin care am fost anutati sa ne pregatim rapid, sa mergem la spital ca trebuie sa nasca. Dupa aproape doua ore, a nascut natural. Toata familia a fost extrem de bucuroasa.
Lion Mentor Association: La fel si cu alaptarea, in Romania, rata alaptarii exclusive la iesirea din spitale este probabil undeva in jur de 5%, iar in tarile civilizate, cum este Italia, rata alaptarii este 95%. De ce aceasta diferenta? Pentru cain Romania spitalele primesc gratuit lapte praf, motiv pentru care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf impotriva vointei mamelor si alaptarea este descurajata. Care este pozitia dvs. si ce masuri veti lua pentru a combate coruptia cu laptele praf din spitale?
Constantin Rotaru: Eu nu pot sa cred ca numai in jur de 5% dintre mamici isi alapteaza copilul la iesirea din spital. Daca e asa, e foarte grav. Este vorba de lipsa de educatie, dar si de o politica guvernamentala gresita, ca sa nu spunem dusmanoasa la adresa poporului roman. Toata lumea stie ca laptele matern e sanatate curata pentru fat.
Lion Mentor Association: Nu exista nici o informatie despre rata cezarienei per spital, despre rata epiziotomiei per spital, nici o informatie clara despre fiecare spital in parte, asa cum existain tarile mai civilizate precum Franta. Aceasta informatie o ajuta pe femeia gravida sa-si aleaga unitatea medicala. Conform Ziarului Financiar din 2013, Ministerul Sanatatii nu detinea informatii vis a vis de numarul de bebelusi nascuti in 2012 si nici cati bani a cheltuit pentru ei. Aveti in plan o organizare mai eficientasi transparenta a informatiei pe care lumea, mamicile, sa se poata bizui?
Constantin Rotaru: in orice activitate este obligatorie planificarea muncii si ierarhizarea spitalelor in functie de gradul dotarii cu aparatura medicala si al nivelului profesional al cadrelor medicale. Asupra acestor date nu trebuie sa vegheze viitoarea mamica, ci autoritatile statului. Toata lumea ar trebui sa stie ce posibilitati de tratament are un anumit spital. Din pacate ambiguitatea nu este caracteristica numai sistemului medical.
Lion Mentor Association: in Franta, America, exista procedura “class action”, in Romania insa nu exista. “Class action” de fapt inseamna un grup de oameni, in cazul nostru, de mamici, aflate in aceeasi situatie care dau in judecata un doctor, un spital. O astfel de procedura ar ajuta enorm mamicile abuzate, doctorii ar fi mai retinuti, iar mamicilor le-ar garanta o siguranta cat de cat. Sunteti pentru sau contra unei astfel de proceduri “class action” in Romania?
Constantin Rotaru: “Class action”? Sunt unul dintre foarte putinii oameni politici si, in cazul de fata, singurul candidat care cere romanilor sa invete sa ia atitudine fata de orice lucru anormal din societatea noastra si, mai important, sa invatam sa solidarizam cu cei care au dreptate. Numai impreuna putem reusi. Altfel, nu avem nici o sansa.
Lion Mentor Association: stiati ca desi Romania formeaza moase cu licenta, acestea nu au posturi in spitale, nu au cabinete unde pot urmari sarcina, din cauza lipsei normelor de aplicare a ordonantei 144/2008. in toate tarile civilizate, moasele sunt specialistii fiziologiei, ai preventiei si ai celor mai bune rezultate privind sanatatea mamei si copilului. De ce Romania nu permite acesti specialisti? Ce masuri luati pentru a le asigura acestor specialisti un viitor in Romania care ar imbunatati sanatatea mamei si copilului?
Constantin Rotaru: Obiectivele mele cu privire la sistemul de sanatate din Romania sun eficienta, evitarea risipei, servicii de calitate si echilibrarea alocarilor bugetare intre medicina de urgenta, sistemul ambulatoriu, tratamentele in spitale si tratamentele bolilor cronice. Cred ca moasele cu licenta sunt specialistii care trebuie sa aiba un viitor in Romania. Reforma sanatatii pe care o sustin este o solutie si in acest caz.
Lion Mentor Association: In incheiere, care este mesajul dumneavoastra pentru viitoarele si proaspetele mamici? De ce v-ar vota?
Constantin Rotaru: Pot garanta mamicilor ca tot ceea ce am spus nu sunt vorbe goale, nu sunt promisiuni electorale, sunt principii de viata si convingeri ferme pentru care lupt de 25 de ani pentru a fi implementate. Aveam foarte multe posibilitati sa ocup functii importante in partidele care s-au tot perindat la putere, mi-au fost facute promisiuni ferme in acest sens, dar niciodata nu m-am lasat convins sa renunt la principiile mele. Sunt constient ca nu voi reusi nimic de unul singur, dar impreuna sigur vom reusi. Daca MAMICILE vor pune stampila pe Constantin ROTARU, le asigur ca vor vota in interesul lor.
Interviu realizat de Irina Thiery,
Lion Mentor Association