Cum ne luptăm cu vechile paradigme: Lion Mentor susține profesia de moașă
România a participat anul acesta pentru prima dată la Conferința Internațională Virtuală a Moașei (VIDM), organizată cu ocazia zilei internaționale a moașei, pe data de 5 mai. Asociația Lion Mentor Association, prin reprezentantele sale Elisa Stelli și Irina Thiery, a adus la cunoștința participanților de pe întreg mapamondul informații prețioase cu privire la rolul moașei în societatea românească și la actul nașterii din România. Aflată deja la cea de-a VIII-a ediție, conferința le oferă prilejul participanților ca, timp de 24 de ore în spațiul online, să discute și să cunoască moașe și/ sau reprezentanți ai ONG-urilor din țările participante, principala temă de dezbatere fiind rolul moașei în procesul fiziologic al nașterii.
Alături de ceilalți reprezentanți din 14 țări, (Anglia, Belgia, România, Iran, Indonezia, Palestina, Statele Unite ale Americii, Australia, Germania, Canada, Singapore, Cehia, Norvegia și Portugalia), anul acesta România a avut un aport semnificativ în cadrul conferinței prin tematica prezentată de Lion Mentor, și anume “Violența Obstetrică și Nașterea în România. Strategii pentru un viitor mai bun”. Punctele cheie ale prezentării Lion Mentor la conferință au fost:
- România: așezare geografică, sistemul medical
- Influențele comunismului asupra sistemului de sănătate, respectiv asupra drepturilor reproductive ale femeii și asupra libertăților ei în ceea ce privește propria sănătate
- Istoria profesiei de moașă
- Nașterea și profesia de moașă în prezent, precum și ratele mortalității materne și infantile
- Lion Mentor Association: inițiative și proiecte
În cadrul VIDM, Lion Mentor a reiterat traseul dificil pe care l-au avut de parcurs româncele de-a lungul timpului, în special în timpul comunismului, în ceea ce privește nașterea și ilegalitatea efectuării avorturilor, precum și creșterea ratei decesului maternal “datorată” celei din urmă, rată care avea să fie cea mai mare din Europa la acel moment.
În ceea ce privește istoricul meseriei de moașă în România, publicului internațional participant la VIDM i-a fost prezentat faptul că, începând cu anul 1960, româncele au fost obligate să nască în spitale, fiind interzis tradiționalul moșit la domiciliu. Mai târziu, a fost abolită și Școala de Moașe, rolul acestora fiind luat de asistentele generale care aveau parte de un scurt training în obstetrică și ginecologie. Profesia de moașă a fost reintrodusă de abia în anul 2004, educația pentru aceasta fiind la nivel universitar, în conformitate cu regulamentul UE.
În prezent, li s-a mai comunicat participanților la conferință, moșitul și nașterea la domiciliu există doar în amintirea româncelor bătrâne, acestea nemaiavând loc decât în cazuri foarte izolate.
Pentru a ilustra și mai bine nașterea în sistemul sanitar public românesc, Lion Mentor Association a prezentat și următoarele date din anul 2014:
- 154.083 femei au născut în spitalele de stat din România
- 44,4% dintre acestea au născut prin cezariană
- Rata de cezariană a crescut cu zece procente (10%) în 2014, ajungând la un număr de 68.384, ceea ce plasează țara noastră în topul statelor cu cea mai mare rată de cezariană
- În România, epiziotomia este considerată o procedură de rutină
- OMS recomandă o rată de 5% a epiziotomiei pe țară. În România rata epiziotomiei este de 61.8%.
- Există județe din țară unde rata epiziotomiei este de 100%
- Au fost aduși pe lume 185.322 de bebeluși în spitalele de stat din România
- 27% din viitoarele mame nu au avut parte de consultații medicale până la data nașterii
- Rata mortalității infantile în zonele rurale este cu 60% mai mare decât cea din zonele urbane
- S-au înregistrat 781 de decese infantile
- La nivel european, rata mortalității infantile este de 13 decese la mia de nou-născuți
- Mortalitatea maternală: 31 de femei mor la suta de mii de sarcini
Mai multe detalii despre aceste abuzurile din România la naștere, în articolele de pe site-ul Lion Mentor Association
Cu asemenea cifre, este clar că România, mai mult ca oricând, are nevoie de moașe. În țările civilizate, moașa este percepută ca fiind singurul specialist al fiziologiei, prevenției, și al celor mai bune rezultate privind sănătatea mamei și copilului, medicul obstetrician intervenind doar în cazul unei urgențe, al unei reale probleme patologice. În Romănia însă, profesia de moașă este adesea confundată cu cea a unei asistente medicale, așa cum gravida este adesea percepută ca fiind un pacient, ca și cum nașterea ar fi vreo boală! Cu toate că, în prezent, avem peste 1.000 de moașe licențiate, doar 591 sunt parțial active și doar două în mediul rural, a mai prezentat Lion Mentor la VIDM. Din păcate, în România, moașele nu pot asista nașteri în spitale, pentru că nu există posturi vacante pentru moașe, acestea fiind ocupate de asistentele de obstetrică, motivul fiind acela că cele din urmă sunt angajate cu salarii mai mici decât cele care ar trebui oferite moașelor și din cauza faptului că meseria de moașă este destul de puțin cunoscută și înțeleasă în țara noastră.
De asemenea, în țara noastră, moașele nu au șansa de a avea propriile lor clinici unde să supravegheze sarcinile, să asiste nașteri și să consulte lăuzele și bebelușii în primele 6 săptămâni de după naștere din cauza lipsei normelor legislative. În orice țară civilizată, gravidele sunt supravegheate de moașe pe tot parcursul sarcinii, nicidecum de medicul ginecolog, precum și după externarea din maternitate timp de șase (6) săptămâni!
În România nu există niciun mecanism de verificare și monitorizare a actului medical în general, cu atât mai puțin la naștere. Nu există ghiduri și nici protocoale pentru nașterea naturală (care adesea este confundată cu nașterea vaginală, cea traumatizantă)!
Cu toate acestea, există câteva moașe care au șansa să asiste nașteri în spitale, dar le este totuși teamă să-și asume acest rol tocmai pentru că nu există legislație care să le asigure protecție în caz de malpraxis.
Credem cu tărie că trebuie să-i redăm puterea moașei, să-I redăm autonomia să asiste nașteri! Trebuie să creăm un sistem de back-up pentru moașe, pentru că moașa trebuie să fie susținută și primită în spitalul în care gravida alege să nască.
Lion Mentor Association luptă pentru reintroducerea și popularizarea meseriei de moașă în România!
Prezentarea noastră în powerpoint: Obstetric Violence and Birth in Romania
Puteți asculta prezentarea noastră în cadrul conferinței în filmulețul de mai jos:
Pentru cei interesați, Lion Mentor Association a publicat lista moașelor licențiate din România cu ajutorul Asociației Moașelor Independente.
Cunoașterea este putere!
©Lion Mentor Association
Foto Credits: Mihaela Dinca & Elisa Stelli
Moașă: Irina Popescu
Mămici: Oana Rogoz și Ana Focșa