Nu am lapte sau nu am lapte suficient!
Laptele meu nu e bun!
Copilul plange si nu se satura la san!
Aceastea sunt doar cateva din multele temeri ale proaspetelor mamici.
Orice femeie, indiferent de tipul nasterii: natural, vaginal, sau prin cezariana, are lapte! Colostru este lapte! Colostru este prima hrana extra-uterina! Colostru contine toate substantele nutritive de care are nevoie nou-nascutul in primele zile, precum si anticorpii pentru a-l proteja de infectii.
Da, colostru, asa cum este el, diferit fata de laptele matern matur, sub forma de cateva picaturi, este lapte, si este specific primelor 2-3 zile dupa nastere! Culoarea și densitatea acestuia datorandu-se tocmai numarului mare de proteine, faptului ca contine mai putin zahar si mai putina grasime. Si colostru este hrana cea mai nutritiva si vine in cantitati mici, exact pe masura stomacelului sugarului.
“Vreau sa subliniez ceva foarte important: o femeie dupa nastere nu are lapte să tasneasca pe pereti. In maternitate, ele sunt trase de sani, chipurile sa verifice daca au lapte, si nu iese nimic. Apoi li se spune ca nu au lapte si copiii vor fi hraniti cu lapte praf. Sigur ca nu tasneste, e colostru si se secreta in cantitate de cateva picaturi, perfect compatibil cu stomacul bebelusului, care dupa nastere are o capacitate foarte mica: de 4-7 mililitri. Doar daca bebelusul e pus la san, el va stimula secretia de lapte matur. Si atunci vom ajunge in sfarsit la situatia „dorita” a laptelui mai mult, care tasneste in sfarsit, ca sa fie toata lumea multumita,” declara pentru RFI, Irina Popescu, moasa independenta.
Asadar, proaspete mamici, nu va mai lasati intimidate de asistentele din spitale care va pun sa va mulgeti ca sa umpleti cana cu lapte. Aveti destul colostru pentru a va hrani bebelusul. Corpul vostru produce colostru doar in primele 2-3 zile de dupa nastere. Bebelusul, sugarul vostru se naste cu acest instinct de a suge, e adevarat ca la unii e mai puternic decat la altii. Din moment ce acest instinct este intens imediat dupa nastere, cel mai bine este sa-l atasati imediat la san in prima ora de viata. Aceasta prima ora de viata se numeste ora magica. Ora magica este importanta in mentinerea lactatiei pe termen lung. Ora magica este importanta si pentru increderea mamei in capacitatea ei de a oferi bebelusului toata hrana necesara. Ori noi daca ne privam bebelusul de aceasta ora magica, dam peste cap tot acest proces natural al alaptarii, si riscam ca bebelusul sa-si piarda instinctul de a suge. Nu numai ca sugarul pus imediat la piept stimuleaza sanii pentru a produce si mai mult lapte, dar va trimite semnale uterului de a se contracta și reduce riscul de sangerare excesiva dupa nastere. De fapt, faza initiala a alaptarii este un proces de invatare, atat pentru copil cat si pentru mama.
Sanii mamei conțin cantitalile necesare de colostru. In acelasi timp, frecventa cu care ii alaptam ( ori de cate ori o cer) este mai importanta decat durata unei mese. Bebelusii se alapteaza la cerere si nu la program! Este exact ca in business, cere-oferta! Cu cat cererea, in cazul nostru. bebele e pus la piept sa suga mai des, cu atat creste oferta, adica sanii produc mai mult lapte si tranzitia este mai rapida de la colostru, la laptele de tranzitie ca-ntr-un final sa ajungem la laptele matern matur!
Informarea corecta este cruciala!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association