În România, experiența nașterii este dominată de frică: frica de durere, frica de ce se poate întâmpla mamei sau copilului, frica mamei de a fi supusă unor tratamente inumane și abuzuri. Ca rezultat al acestei frici, nașterea prin cezariană atinge rate îngrijorator de mari. Organizația Mondială a Sănătatii (OMS) recomandă o rată a cezarienei pe țară de 10-15%, în Romania rata nașterii prin cezariană atingând o rată națională îngrijorătoare de 44,4% în 2014 (pe 2015 încă nu s-a calculat). Suntem în topul clasamentului în Europa. Când rata nașterii prin cezariană depasește 10-15% apar mai multe riscuri în comparație cu beneficiile unei cezariene.
Intervenții precum: epiziotomia fără motiv medical și fără acordul mamei, folosirea oxitocinei fără acordul mamei, nașterea pe masa ginecologică, interzicerea mișcării în timpul travaliului și a nașterii în poziția dorită de mamă, folosirea intervențiilor medicale pentru a grăbi nașterea și în general medicalizarea completă a nașterii fără motive fondate, separarea mamei de nou-născut după naștere, sunt câteva dintre intervențiile care se regăsesc sub umbrela termenului VIOLENȚA OBSTETRICĂ. Atâta timp cât nașterea naturală este asociată cu termentul violență obstetrică și femeilor nu le sunt respectate drepturile, pentru multe mamici nașterea prin cezariană este percepută ca fiind opțiunea cea mai umană și lipsită de expunere la abuzurile menționate mai sus. Nașterea vaginală este privită drept opțiunea primitivă de a naște, adesea doctorul sugerând mamicii că nașterea prin cezariană este opțiunea cea mai sigură și mai “modernă” de a naște, adeseori pictată fără nici un fel de risc pentru mama sau făt. Percepția generală a publicului pare a fi ca opinia medicală este tot timpul cea corectă, și că nu avem dreptul să ne îndoim de ea sau să nu o acceptăm.
Ce ar trebui oferit gravidelor? Răspunsul este foarte simplu: naștere lipsită de violență obstetrică, respectarea drepturilor omului, dreptul de a face alegeri bazate pe evidență medicală și respectarea acestor decizii, și nu în ultimul rând propun să dăm nașterea înapoi expertului, adică mamei.
Ce ar trebui să știi despre nașterea prin cezariană? Ai dubii dacă trebuie să te informezi? Ești convinsă că medicul știe ce e mai bine pentru tine și bebelușul tău, pentru simplul fapt că el a terminat facultatea de medicină și tu nici măcar nu ai mai născut până acum?!
Răspunsul este: DA! Ar trebui să te informezi și să te pregatești. Cu cât mai mult te informezi, cu atât ești într-o poziție mai bună pentru a-ți discuta opțiunile, pentru că da…ai opțiuni! Haide să facem o comparație. Imaginează-ți că te pregătești pentru organizarea nunții. Ai două opțiuni:
- Plătești un expert în organizarea nunților să se ocupe de toate detaliile fără implicarea ta în nicio masură, fără să discutați ce preferințe sau opțiuni ai, sau cum îți imaginezi tu ziua cea mare. Trebuie doar să te prezenți în ziua nunții, care de altfel e singurul detaliu ales împreună cu organizatorul de nuntă, și vă lăsați pe mâna expertului, pentru că până la urmă el este expertul, l-ai plătit și precis are intențiile și interesele cele mai bune pentru tine.
- Ești direct implicată în organizarea zilei nunții tale, există o discuție la același nivel între dumneavoastră și organizatorul de nuntă în cadrul căreia îi comunicați preferințele, și toate opțiunile disponibile sunt discutate, incluzând toate avantajele și dezavantajele opțiunilor oferite. Poate îți dorești ca pentru nunta ta să țină cont de anumite detalii specifice, detalii în care organizatorul respectiv nu are experiență, dar e dispus să le faciliteze. Există o colaborare și lucrați în parteneriat pentru a te asigura că ziua cea mare va fi exact cum ți-ai dorit-o și ți-ai imaginat-o și îți vei aminti mereu cu plăcere și cu zâmbetul pe buze de ziua cea mare.
Acum încearcă să înlocuiești scenariul nunții cu nașterea și organizatorul nunții cu doctorul. Este cam același proces și cu nașterea, fie ea pe cale naturală sau prin cezariană. Ești responsabilă să te informezi și să te pregătești pentru ziua cea mare. Ca să poți privi relația dintre tine și doctorul tău ca pe un parteneriat este esențial să fii bine informată, să-ți cunoști opțiunile, să cunoști beneficiile și riscul intervențiilor propuse, și nu în ultimul rând să întelegi că ai dreptul de a accepta sau de a refuza orice intervenție medicală propusă.
Cezariana este o operație chirurgicală majoră, care presupune o incizie în abdomenul și pe uterul tău pentru a scoate fătul, placenta și membranele. O cezariană poate fi planificată în avans pentru anumite motive medicale, sau poate fi facută de urgență datorită unor complicații care pot apărea în timpul sarcinii sau în timpul travaliului.
În partea a doua a articolului vom învăța care sunt „Indicațiile medicale pentru a naște prin cezariană; Cezariana planificată vs Cezariana de urgență” iar în partea a treia a articolului, ne vom informa despre „riscurile și dezavantajele operației de cezariană.”
Cunoasterea este putere!
Elisa Stelli
2016 Lion Mentor Association