„Din punct de vedere al mortalitatii, cercetarea arata ca ingrijirea medicala acordata de moase in timpul nasterii acasa este la fel de sigura ca si cea de la spital.” Din ce ati vazut pana acum la noi in tara, cum ati defini nasterea in Romania?
Prima parte a interviului aici.
A doua parte a interviului aici.
Avand in vedere sistemul vostru, imi vine greu sa cred ca modelul holistic o sa mearga in Romania in viitorul apropiat. Ceea ce aveti aici este modelul tehnocratic si oameni neinformati! Nu cred ca exista prea mult umanism la nastere in Romania. Femeile nu sunt tratate cu blandete in timpul travaliului. Nu sunt tratate cu respect. Rata cezarienei, in unele spitale private si publice, este de 80%, ceea ce este pur si simplu criminal! Este imoral, lipsit de etica! Nu exista nicio explicatie in afara faptului ca doctorii prefera cezariana pentru ca este rapida, usoara si nu trebuie sa se streseze cu nimic altceva!
In Romania, moasele sunt confundate cu asistentele de obstetrica, pentru ca asta au fost pana de curand. Facultatea de moase s-a infiintat abia in 2003. Problema este ca moasele licentiate lucreaza in spitale unde nu sunt lasate sa aiba niciun pic de autonomie a practicii, sa asiste nasterea, sa prinda bebelusii la nastere. Asa ca aveti parte de un sistem foarte disfunctional, pentru ca o moasa, dupa terminarea facultatii trebuie lasata sa prinda 40 de bebelusi, adica sa asiste 40 de nasteri pentru a-si castiga autonomia, independenta. Aceasta este regula! Dar doctorilor nu le pasa si moasele sunt fortate sa minta, iar doctorii semneaza rapoarte false. Uite asa se explica faptul ca nu aveti decat 2-3 moase independente in intreaga tara! Doctorii raman in control la nastere atata timp cat ei sunt cei care prind bebelusii.
Exista sansa se umanizati putin sistemul daca reusiti sa le dati puterea, autoritatea moaselor sa-si faca o asociatie nationala si sa faca lobby la guvern sa schimbe ghidurile, regulile prin care moaselor le este redata autonomia in spitale. Si-n primul rand sa fie lasate sa prinda bebelusii la nastere in spitale! Si daca asta nu este posibil in Romania, aceasta asociatie a moaselor sa trimita cateva moase in strainatate sa-si capete aceasta autonomie si pe urma sa revina in tara cu experienta castigata in afara tarii, cu autonomia de partea lor si atunci doctorii, guvernul vor fi obligati prin lege sa le lase sa-si practice meseria in spitale. Acesta ar fi un start bun, dar schimbarea catre umanism poate dura pana la 10 ani.
Cand o nastere este considerata naturala?
Asa cum este ea definita, nasterea naturala nu prea exista in multe tari. In SUA rata nasterii naturale este de 5%, dar trebuie sa subliniez faptul ca avem totusi un model umanist! Da, se intervine in actul nasterii, se fac ecografii, se face peridurala, se induce nasterea, dar femeia este tratata cu respect, cu blandete, nu exista abuzuri. Femeia este informata inainte de a i se face orice procedura. Dorinta femeii este respectata, femeia face ce vrea, cum simte. Moasele in America sunt independente. Chiar si in spitalele publice! Ele sunt lasate sa asiste nasteri, sa prinda bebelusi. Moasele nu cheama obstetricianul decat atunci cand este absoluta nevoie!
O nastere cu adevarat naturala este nasterea care este lasata sa se produca instinctiv, intuitiv, conform nevoilor corpului gravidei, conform nevoilor emotionale, psihologice ale gravidei. Nasterea naturala este nasterea care nu este medicamentoasa, nu se intervine in niciun moment cu niciun fel de proceduri, nu i se rup membranele artificial, nu este grabita artificial, fara epiziotomie. In timpul nasterii naturale, gravida este lasata sa se miste, nu este fortata sa stea lungita pe masa ginecologica, poate sa bea si sa manance cat isi doreste si este sustinuta de doula si de moasa. Practic, nasterea naturala este tot ceea ce nasterea, in momentul de fata in Romania, nu este! Nasterea naturala este nasterea fara doctori, fara medicamente, fara proceduri standard sau oricare ar fi ele.
Ce parere aveti despre nasterea acasa?
Prima oara am nascut la spital prin cezariana. A fost groaznic, asa ca a doua oara am nascut acasa. Evident ca sunt un mare promotor al nasterii acasa. A fost o experienta de vis! Dar cred ca trebuie sa fii foarte obiectiv in ceea ce priveste nasterea acasa, trebuie sa fii bine informat, trebuie sa te uiti la „evidentele stiintifice” si la rezultatele lor, la nasterile neasistate si la nasterile asistate de moase, doule.
In primul rand, trebuie sa faci distinctia intre nasterile neplanificate si neasistate, care se intampla din greseala acasa, pentru ca mama este la prima nastere si nu este familiarizata cu contractiile si nu a avut timp sa ajunga la spital sau sa cheme ambulanta. Si astea sunt nasteri cu risc foarte mare fata de cele care sunt planificate acasa cu moase si doule.
De exemplu, in SUA, s-a facut un studiu in anul 2000, in care au analizat 7000 nasteri acasa cu ingrijiri medicale de catre moase independente, deci nasteri planificate acasa cu moase. Rezultatele au aratat ca rata transferurilor de acasa la spital in timpul travaliului a fost de 12% din cele 7000 de nasteri, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de nasteri, 88 se finalizau acasa si 12 nasteri ajungeau cu moasele la spital. Din cele 12 nasteri finalizate in spitale doar 3 nasteri erau urgente, restul de 9 erau preventive, pentru ca moasele au suspectat ceva in neregula si atunci au preferat sa ajunga la spital. Urmatoarea intrebare pe care ti-o pui este: ok, cati copii mor din cauza ca mamele lor proaste au tinut sa nasca acasa? Doi bebelusi dintr-o mie! Asta este cea mica rata a mortalitatii pe care o poti obtine! E imposibil sa ai o rata mai mica decat asta. Indiferent unde ai fi, indiferent de numarul expertilor din jurul tau, 2 bebelusi dintr-o mie vor muri! Acesta este un fapt, este realitatea! Ceea ce arata ca ingrijirea medicala data de aceste moase este la fel de sigura ca si cea de la spital, in ceea ce priveste mortalitatea. Dar este mai sigura, pentru ca gravida se simte mult mai protejata, pentru ca este in mediul ei, acolo se simte ea in siguranta, in intimitatea ei. De aceea, sustin nasterea acasa, pentru ca cercetarea arata ca moasele pot asista si prinde bebelusi la nastere, dar trebuie sa te asiguri tu, ca mama, ca ai in apropiere un spital care sa te primeasca in cazul unei urgente.
Va multumesc foarte mult pentru timpul acord.
Informarea corecta este cruciala!
© Irina Thiery,
Lion Mentor Association
Prima parte a interviului aici.
A doua parte a interviului aici.