Afaceri din ce in ce mai marete se construiesc in jurul celulelor stem. Brevetele sunt in curs de obtinere. Suplimentele alimentare scumpe vor facilita formarea, secretia, circulatia, migrarea acestor celule in tesuturi si organ si, bineinteles, in piele. La ce ar trebui sa ne gandim astazi, stiind ca este posibil ca informatiile actuale sa evolueze?
Ce sunt si la ce servesc celulele stem? La pacientii bolnavi de cancer, aflati sub tratament sau sub supraveghere, sunt celulele stem cu adevarat utile in prevenirea recidivei?
Ce este o celula stem?
Atunci cand o celula si-a incheiat viata, ea intra in apoptoza.
O celula stem este o celula originala capabila de a se multiplica, ea apartinand unui organism in constructie, animal, om sau planta, care devine multicelular. Ea este de origine nediferentiata, neasemanandu-se nici unei celule speciale. Prin urmare, ea se poate diferentia in celule distincte pentru a construi organismul in care evolueaza si pentru a apartine unui anumit tesut sau organ al acestuia. Cercetatorii vorbesc de „esafodaje“, care mentin celulele pe loc.
La inceputul vietii noastre, atunci cand spermatozoidul tatalui nostru s-a alaturat ovulului mamei noastre (in corpul mamei sau intr-o eprubeta), suntem prima celula stem embrionara, capabila sa devenim treptat un organism intreg care se construieste in fiecare zi. Acest lucru valabil si pentru plante, pentru animale, este de asemenea adevarat, din fericire, si pentru om.
Celulele pana in a opta zi de viata sunt capabile sa se orienteze catre toate tipurile de celule ale organismului, in functie de nevoile constructiei sale individuale. Pe masura ce cresc, dupa ziua a 8-a, acestea pierd totipotenta si devin pluripotente. Apoi celulele se transforma in celule sanguine, nervoase, celule cartilaginoase si osoase, cardiace, urinare, digestive, cutanate, musculare, participand activ la construirea fatului.
Spre medicina regenerativa cu celulele stem induse (iPS)
In 2007, echipa lui Yamanaka a reprodus experimentele sale cu celule umane si in 2008, intr-un articol publicat in prestigioasa revista Science, el a sustinut ca metoda sa de transformare genetica a celulelor, folosind un virus bine ales, nu duce la aparitia cancerului. Aceasta afirmatie contrazice ipoteza ca ar exista un risc de transformare maligna a celulelor stem embrionare care vor fi folosite in patologia umana.
Implantate intr-un pacient, aceste celule iPS ar putea inlocui, de exemplu, celulele bolnave ale inimii, ale pancreasului diabetic care nu mai produce suficienta insulina. Este vorba despre medicina regenerativa, „medicina de maine”.
Asadar, putem visa la inlocuirea, intr-o buna zi, a organelor nefunctionale cu unele sanatoase. Numeroase obstacole trebuie inca depasite deoarece celulele mature sau diferentiate nu devin pluripotente printr-o atingere cu bagheta magica.
Primele incercari la animale, orientate spre ficat si ochi, sunt incurajatoare. Ele vor permite evitarea utilizarii de celule stem embrionare, care, este demonstrat, are un potential carcinogen semnificativ.
Pielea, care este cel mai mare organ uman, se reinnoieste in mod constant cu ajutorul mai multor celule diferite, cornoase, nervoase (pentru a asigura diversele sensibilitati la caldura, etc.), melanice pentru pigmentare.
Cercetarea este deci in plina desfasurare in acest domeniu.
Cunoasterea este putere!
Lion Mentor Association