E greu de crezut, dar mulți oameni au celule canceroase în corpul lor fără a prezenta prea mult pericol. Din fericire, există unele alimente obișnuite care pot întrerupe dezvoltarea celulelor canceroase și le pot chiar omorâ.
Autopsiile persoanelor care au decedat în urma unei traume dezvăluie adesea colonii microscopice de celule canceroase, cunoscute și sub numele de tumori in situ, în care tumora este strict localizată la epiteliu, în stare incipientă nerăspândită si excizia chirurgicală este eficientă. Unii oameni le numesc „cancer fără boli”.
De exemplu, cercetătorii din Danemarca au efectuat autopsii pe femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, care nu au avut niciodată cancer în timpul vieții și au descoperit că 39% dintre ele aveau leziuni canceroase mici la sâni. Doar 1% dintre femeile din această grupă de vârstă ar fi diagnosticate cu cancer de sân.
Examinarea unor bărbați în vârstă de 60 de ani a arătat că 46% dintre ei aveau dovezi histologice de cancer de prostată, ceea ce este în concordanță cu concluziile studiului de autopsie. Cu toate acestea, prevalența cancerului de prostată la bărbații cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani este de fapt de aproximativ 1%.
Există un alt exemplu, care este și mai extrem: unii oameni de știință finlandezi au examinat 101 autopsii și au descoperit că rata de detectare histologică a cancerului tiroidian la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani a fost de aproape 100%. Cu toate acestea, în realitate, doar 0,1% dintre persoanele din această grupă de vârstă ar fi diagnosticați cu cancer tiroidian.
Totul începe cu vasele noastre de sânge
Unele boli apar din cauza faptului că vasele de sânge „ au iesit de sub control”. În general, vasele de sânge din corpul adultului au o lungime de 60.000 de mile, iar lungimea lor totală este suficientă pentru a înconjura Pământul de două ori. Printre acestea, avem 19 miliarde de capilare. Majoritatea acestor vase s-ar fi dezvoltat în timp ce fătul este încă în pântec. În circumstanțe normale, vasele de sânge la adulți sunt în mare parte neschimbate, cu excepția vindecării rănilor și a reparării țesuturilor.
În plus, există câteva perioade speciale în care vasele de sânge cresc la femei. Unul este atunci când vasele de sânge construiesc endometrul în uter în fiecare lună; iar alta este în timpul sarcinii, când vasele de sânge formează placenta care leagă mama și fătul.
Corpul uman este conceput cu o mare subtilitate și precizie pentru a putea echilibra și regla singur numărul de vase de sânge în orice moment și în orice situație dată. Când trebuie create noi vase de sânge, cum ar fi atunci când o rană se vindecă, organismul eliberează proteine numite factori angiogeni. Acţionează ca îngrăşăminte, stimulând încolţirea vaselor de sânge pentru a produce noi vase de sânge. Dimensiunea și numărul acestor noi vase de sânge sunt conform unui standard stabilit, iar creșterea lor nu va scăpa de sub control. Atunci când organismul nu are nevoie de anumite vase de sânge, eliberează inhibitori naturali ai angiogenezei care redau vasele la forma lor originală.
Cu toate acestea, dacă dintr-un anumit motiv organismul nu crește suficiente vase de sânge noi la locul potrivit, la momentul potrivit sau nu poate tăia vasele de sânge în exces, se crează un dezechilibru al angiogenezei, care poate duce la boli. Numeroase boli majore sunt asociate cu dezechilibrul angiogenezei, inclusiv ateroscleroza, retinopatia diabetică, artrita reumatoidă, degenerescența maculară, psoriazisul, inflamația cronică și chiar cancerul.
Celulele canceroase se bazează pe vasele de sânge pentru ca nutrienții să crească în tumori letale
Angiogeneza joacă un rol critic în dezvoltarea cancerului.
Acest lucru se datorează faptului că pentru ca o tumoare să crească la mai mult de câțiva milimetri, este nevoie de aport de sânge. Celulele canceroase pot elibera factori angiogeni pentru a-și crea propria aprovizionare cu sânge; ele pot, de asemenea, stimula celulele normale din apropiere să producă factori angiogeni, direcționând astfel vasele de sânge către ei înșiși.
Noile vase de sânge rezultate vor oferi o aprovizionare constantă cu oxigen și substanțe nutritive tumorii în creștere, ajutând-o să se mărească. Celulele canceroase invadează apoi țesuturile din apropiere, se deplasează în diferite părți ale corpului și formează noi colonii de celule canceroase, care se numește metastază tumorală.
Tumorile nu pot crește peste o anumită dimensiune sau nu se pot răspândi dacă nu au aport de sânge. Prin urmare, oamenii de știință au dezvoltat o clasă de medicamente numite inhibitori ai angiogenezei (cunoscute și ca agenți anti-angiogenici) care pot bloca angiogeneza tumorii. Scopul acestor medicamente este de a preveni sau de a încetini dezvoltarea cancerului prin prevenirea creșterii vaselor de sânge care susțin tumora și întrerupând alimentarea cu sânge a tumorii.
Alimente care pot lupta împotriva angiogenezei și înfometează celulele canceroase până ce dispar
Separând vasele de sânge din jurul unei tumori, putem întrerupe aportul de substanțe nutritive a cancerului și înfometăm celulele canceroase până ce dispar?
Într-un anumit sens, prevenirea și controlul dezechilibrului angiogenezei este același lucru cu prevenirea și controlul unei game de boli, inclusiv cancerul. Oamenii de știință cred că utilizarea unei combinații de compuși pentru a interfera cu angiogeneza pentru a preveni cancerul este o abordare fezabilă și promițătoare pentru combaterea cancerului.
Dragostea Mamei Natură pentru oameni se reflectă și în nutrienții pe care îi pune în hrana noastră. Ingredientele noastre de zi cu zi sunt bogate în mai mulți factori anti-angiogeni puternici. Ingerarea acestor inhibitori naturali ai angiogenezei prin dietă este foarte convenabilă și ușoară. Și, mai important, nu au efectele secundare ale medicamentelor sau ale tratamentelor clasice de chinioterapie, ceea ce le face potrivite pentru majoritatea dintre noi!
Nutrienți polifenoli
Quercetina:
Quercetina este din familia flavonoidelor polifenolilor și se găsește în unele fructe și legume, cum ar fi ceapa, broccoli, mere și fructe de pădure, precum și în uleiul de măsline, struguri și ceai. Quercetina afectează proliferarea, migrarea și angiogeneza celulelor endoteliale (membrana subțire care căptușește inima și vasele de sânge). Ca compus anti-angiogenic, s-a demonstrat că are un efect țintit asupra angiogenezei tumorii atât în experimente in vitro, cât și in vivo. S-a demonstrat, de asemenea, în experimente pe animale, că quercetina poate reduce angiogeneza. Un studiu clinic bazat pe quercetină ca supliment alimentar pentru tratarea cancerului de piele este în curs de desfășurare. Rezultatele sale sunt de așteptat să fie anunțate în 2023.
Miricetina:
Miricetina este, de asemenea, un flavonol care se găsește în multe plante, inclusiv ceapă, fructe de pădure și ierburi. Activitățile biologice ale miricetinei includ efecte antioxidante, antiinflamatorii și antitumorale. Este, de asemenea, un inhibitor al angiogenezei, iar efectele sale au fost demonstrate în diferite tipuri de cancer.
Unii oameni de știință au tratat celulele cancerului ovarian uman cu diferite concentrații de miricetină și apoi au efectuat culturi de țesuturi și observare. Ei au descoperit că miricetina ar putea bloca eficient angiogeneza indusă de celulele canceroase ovariane.
După ce au tratat pielea șobolanilor de laborator cu miricetină și apoi au efectuat mai multe zile de experimente cu lumină ultravioletă, oamenii de știință au descoperit că miricetina ar putea inhiba semnificativ formarea de noi vase de sânge induse de lumina ultravioletă în pielea șobolanului.
În plus, în familia flavonoidelor polifenolilor, oamenii de știință se concentrează și pe doi flavonoli: kaempferol și fisetin. Aceste două substanțe, care se găsesc în legume, fructe, ceaiuri și ierburi, prezintă, de asemenea, proprietăți legate de chimioprevenția cancerului și sunt inhibitori puternici ai angiogenezei.
Genisteina:
În familia izoflavonelor de polifenoli, genisteina este o substanță reprezentativă. Este una dintre principalele izoflavone ale soiei. S-a dovedit că genisteina inhibă creșterea diferitelor tipuri de cancer in vitro și in vivo, iar anti-angiogeneza este una dintre numeroasele sale proprietăți anticancer.
Genisteina combinată cu trioxidul de arsen poate inhiba eficient angiogeneza și dezvoltarea tumorilor maligne ale ficatului uman.
Într-un studiu clinic publicat în 2019 în revista Cancer Chemotherapy and Pharmacology, o combinație de chimioterapie cu utilizarea genisteinei și a unei alte substanțe chimice și terapia anti-angiogenă, a arătat rezultate promițătoare în tratarea cancerului colorectal metastatic.
Polifenoli din ceaiul verde:
Consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Polifenolii de ceai verde au proprietăți chimiopreventive și anti-angiogene, iar catechinele din polifenolii de ceai verde prezintă proprietăți anti-angiogenice foarte puternice.
Unii cercetători au implantat factori de creștere a endoteliului vascular (VEGF) în niște șoareci de laborator. Un grup de șoareci a băut apoi apă plată, în timp ce celălalt grup a băut apă cu catechine adăugate. Rezultatele au arătat că, în comparație cu șoarecii din grupul care a băut apă, la grupul care a băut ceai, neovascularizarea indusă a corneei a fost inhibată semnificativ în cornee, iar zona de neovascularizare a fost inhibată cu 35% până la 70%.
Hidroxitirosol:
Hidroxitirosolul este un compus fenolic prezent în uleiul de măsline virgin și unul dintre principalele componente active ale uleiului de măsline virgin. Este un inhibitor natural al angiogenezei. Experimentele pe animale au arătat că hidroxitirosolul ar putea practic inhiba și perturba angiogeneza în afara celulelor.
Nutrienți terpeni
Terpenele sunt prezente în multe fructe și legume, iar componentele lor reprezentative împotriva cancerului sunt acidul ursolic și cafestol.
Acid ursolic:
Acidul ursolic este prezent în frunzele mai multor plante de condimente comestibile, inclusiv rozmarin, melisa, verbena, oregano și salvie. Unele fructe, cum ar fi merele și merisoarele conțin și ele acid ursolic!
Acidul ursolic are o varietate de activități biologice, iar proprietățile sale anti-angiogene au fost, de asemenea, demonstrate. Poate inhiba angiogeneza celulelor endoteliale ale venei ombilicale umane, iar efectul său inhibitor este îmbunătățit odată cu creșterea concentrației de acid ursolic.
Cafestol și kahweol:
Cafestol și kahweol, care se găsesc în boabele de cafea și cafeaua nefiltrată, au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Experimentele au arătat, de asemenea, că cafestol poate interfera cu formarea vaselor de sânge extracelulare ale celulelor endoteliale ale venei ombilicale, iar eficacitatea sa a devenit mai puternică odată cu creșterea concentrației de cafestol. Având în vedere consumul mare de boabe de cafea în lume, funcția lor anticancerigenă este bine percepută.
Nutrienți antrachinonice
Emodin:
Emodin este o antrachinonă care există în mod natural în rubarbă. A demonstrat activitate anticancer împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase umane în multe experimente in vitro și in vivo. Unii cercetători din Japonia au tratat celulele endoteliale ale venei ombilicale cu emodin. Rezultatele culturii de țesut au arătat că, în comparație cu grupul de control, emodin a inhibat semnificativ angiogeneza în afara acestor celule, iar efectul său inhibitor a fost îmbunătățit odată cu creșterea concentrației de emodin.
Aloe-emodin:
Este, de asemenea, o antrachinonă existentă în frunzele de aloe vera. Aloe-emodina s-a dovedit, de asemenea, că are potențial anti-angiogenic. Acești inhibitori naturali ai angiogenezei se numără printre ingredientele noastre ușor disponibile. Consumul regulat al acestor alimente ajută la întreruperea aprovizionării cu nutrienți a celulelor canceroase și le „imfometează” până la moarte înainte ca acestea să aibă șansa de a se dezvolta în tumori.
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association