În 2014, Caravana “Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” în pelerinaj prin România în căutarea firescului pierdut la naștere, a atins 18 orașe.
„Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” o producție Irina Thiery, de la Lion Mentor Association, este un documentar despre naşterea în sistemul medical românesc, despre procedurile standard din spitale, despre emoțiile plăcute sau neplăcute pe care le trăiesc femeile în procesul nașterii în unele spitale românești.În 2014, Caravana “Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” în pelerinaj prin România în căutarea firescului pierdut la naștere, a atins 18 orașe.
Care sunt drepturile mamei și ale copilului la naștere? Care sunt riscurile și avantajele nașterii naturale și ale cezarienei? Cine hotărăște data nașterii – medicul, mama sau copilul?
De ce peste jumătate dintre copiii din România se nasc prin operaţie?
Se poate naște cu demnitate, cu calm și fără groază?
Documentarul “Îndrăznesc să nasc așa cum vreau” prezintă intr-o maniera realistă, bine documentată şi echilibrată alegerile pe care le au Româncele în privința naşterii, astfel încât fiecare dintre ele să hotărască în cunostință de cauza cum vrea să-şi aducă pe lume copilul.
Demontăm miturile, analizăm opțiunile și dezbatem drepturile femeii așa cum sunt ele înțelese în sistemul sanitar românesc.
„Îmi doresc ca, peste cateva decenii, acest film să devină un material istoric privit cu gura căscată a uimire si groază de generațiile viitoare. Îmi doresc ca acest film împreună cu realitatea pe care el o descrie să devină istorie.” Totul despre Mame
“Naşterea este unul dintre cele mai sacre momente din viața unei femei. Din păcate sacrul dispare în zilele noastre şi profanul ne înghite pe toți. Medicii au uitat de juraminte, etică şi moralitate, frica ne face să ne jucăm de-a dumnezeii. Dragi graviduțe, vă recomandăm cu toată inima să vedeți acest film înainte de a lua decizii care vă pot marca pe viața. Filmul documentar face cinste şcolii de film româneşti şi ne-am dori ca genul acesta de informații şi de filme să se facă pentru tot ce ne implică direct.” Centrul Shakti, Bucuresti.
Caravana “Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau!” a fost in 18 orașe: Brașov, Cluj, București, Constanța, Târgovişte, Craiova, Târgu Mureş, Suceava, Iaşi, Galaţi, Sibiu, Bacau, Oradea, Timişoara, Miercurea-Ciuc, Baia-Mare, Ploiești și Bistriţa. Acesta este doar începutul aventurii noastre, un început cu mare încărcătură emoțională şi săli pline.
La cererea publicului, continuăm să călătorim la Satu Mare, Pitesti şi multe alte oraşe pentru a ajuta româncele să-şi regăsească încrederea în trupul lor de femeie, perfect plăzmuit de Dumnezeu să nască. Continuăm să călătorim până când vom vindeca patologia sistemului sanitar românesc. Dacă vrem schimbarea, trebuie să începem de la start, de la naştere, unde drepturile fundamentale ale omului sunt încălcate.
Filmul este în limba română – Intrarea este liberă.
Publicat la data de : 18 August 2014
„Pe mine una filmul m-a înfuriat. M-a înfuriat atât de tare încât a trebuit să il opresc de câteva ori ca să mă calmez. Am facut greșeala să îl văd singură și nu am avut cui să spun ce se întamplă cu mine. Cam ca atunci când am născut. Prima oară. Singură. M-am înfuriat pentru că realizatorii au reușit să facă un lucru extraordinar: au caștigat încrederea doctorilor cu care au stat de vorbă, încât aceștia au vorbit în fața camerei ca și cum s-ar fi aflat în cabinet, față în față cu pacienții lor. Pentru femeile care nu au trecut înca printr-o naștere, recomand documentarul fie și numai pentru această concluzie. Un doctor speriat, agresiv, dominant este calea sigură către o naștere (cel mai probabil prin cezariană) traumatizantă și foarte departe de ceea ce își dorește pacienta” Totul despre Mame.
În luna mai, Lion Mentor Association a pornit campania “Îndrăznesc pentru copilul meu!”. Aceasta a luat forma caravanei “Îndraznesc sa nasc asa cum vreau!” cu proiectia documentarului cu acelasi nume și proiecția nationala a documentarului “Îndrăznesc să alăptez!” cu ocazia sărbatoririi Saptămanii Mondiale a Alaptării.
Din mai pana acum caravana “Indraznesc sa nasca sa cum vreau!” a atins 11 orase importante din tara: Brasov, Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta, Tirgoviste, Craiova, Targu Mures, Suceava, Iasi, Galati si Sibiu. (http://www.lionmentor.ro/blog/74-unde-am-fost-si-unde-vrem-sa-mergem-dar-avem-nevoie-de-ajutor).
Am organizat evenimente care au avut ca punct central proiectia documentarului “Indraznesc sa nasc asa cum vreau!”. Am ales aceasta cale pentru ca ni s-a parut a fi cea mai potrivita pentru scopul pe care Lion Mentor Association si l-a propus: informarea corecta, demolarea miturilor si analizarea problemelor legate de nastere asa cum sunt ele traite de viitoarele mame in sistemul medical romanesc.
Am pornit pelerinajul de la Brasov pe data de 28 aprilie. Ce ne propusesem noi si ce s-a intamplat de fapt ne-a luat si pe noi prin surprindere. Credeam ca vom proiecta documentarul catorva mamici, dar Ditta si Mihaela, dupa nici doua zile de promovare online Facebook, au umplut sala de cinema Patria din Brasov cu mamici si cadre medicale, iar imaginile din documentar au reusit sa emotioneze intreaga sala. Dr. Aurel Ionel, un inger al nasterii, initiatorul “nasterii cu blandete” la maternitatea Eva Brasov, ne-a convins ca acest documentar trebuie sa ajunga in fiecare oras al tarii, si sa faca parte din biblioteca fiecarei romance. Asa s-a nascut caravana “Indraznesc sa nasc asa cum vreau!” si documentarul pe format DVD. Cu mandrie anuntam ca acest documentar este dorit in intreaga lume, nu doar in tara, avand comenzi din Ungaria, Italia, Belgia, Franta, Germania, Norvegia, si chiar si America.
In ecoul evenimentului de la Brasov, la Cluj ne-am bucurat de un public foarte larg, dublu fata de Brasov. Daca publicul a fost dornic sa regaseasca naturaletea pierduta, unele cadre medicale prezente la proiectie si-au aratat dezamagirea fata de documentar, atat din punct de vedere artistic, cat si informativ.
La Bucuresti, in cadrul cinematografului Elvira Popescu de la Institutul Francez, evenimentul a adunat mamici si tatici siguri ca schimbarea o pot face chiar ei. “Ieri a fost premiera filmului in Bucuresti. Am vizionat intreg filmul si am plans. Prezinta realitatea femeii din Romania. Prezinta pozitia strict medicala, rigida, a sistemului sanitar. Cu entuziasm am privit cum acest film marcheaza si puncteaza pentru medicii din Romania adevarata nevoie a femeii la nastere. Cu entuziasm am privit si am simtit gustul reusitei multor femei. M-a durut sa vad cum femeile din sala plang, cum sotul meu a iesit din sala fiindca nu isi putea retine lacrimile. Dar, stiu ca acest film va schimba Romania!” Liliana Tudose.
La Constanta, din sala de proiectie aflata la etajul 10 am simtit ca putem schimba paradigma nasterii in Romania. “Datorita acestui documentar stim ce avem de facut, sa ne aparam drepturile si interesele, asa cum si doctorii si le apara pe ale lor. Schimbarea este in mainile noastre!”
La Tirgoviste am avut parte de un public dornic de dezbatere. “Multumim, Irina, pentru film, il consider revelator pentru viata noastra a tuturor. De altfel l-am vazut deja de atatea ori, incat aproape l-am invatat pe dinafara. Multumim pentru ca ati reusit sa creati un antidot pentru frica, de care ne lasam mai toti paralizati in viata si deciziile noastre, un antidot facut din informare, incredere si dorinta de a face ceva bun pentru tine si pentru ceilallti; iar efectul acestui antidot a fost curajul si sentimentul ca nu esti singur, iar nefiind singur, devii si mult mai puternic” Ileana Grigore.
La Craiova numarul mare al spectatorilor si dorinta lor de informare ne-a coplesit.
La Targu Mures am fost surprinsi de un public foarte receptiv si dornic de schimbare: “Felicitari echipei care a lucrat asa de sarguincios ca noi sa ne putem bucura de atatea informatii noi! Daca as fi putut viziona filmul inaintea primei nasteri, dar acum la a doua, totul se va schimba!”Delia si Ionel Rusu.
La Suceava am fost surprinsi si de prezenta catorva cadre medicale care din pacate nu au rezistat pana la finalul documentarului. Ne-ar fi placut sa ii avem alaturi la dezbaterile de la final. “Aveam 37 saptamani cand am participat la acest eveniment! Medicii la care fusesem pana atunci la controalele periodice nici nu vroiau sa auda sa nasc natural, din cauza unor complicatii! Acest documentar m-a ajutat extraordinar de mult pentru ca mi-a dat o incredere foarte mare ca pot naste natural! Si am nascut natural! Si sunt foarte fericita si mandra de acest lucru” Claudia Elena.
La Iasi, sala de conferinte a hotelului Unirea a vibrat impreuna cu mamicile care isi povesteau experientele in documentar. “Va multumim mult pentru ca ati adus filmului si la Iasi. A fost un film coplesitor, mi s-au umplut ochii de lacrimi, am ras, m-am revazut in travaliu si am retrait emotiile acelei zile. Foarte multe informatii deja le stiam de pe grup, de la intalniri, insa m-am convins o data in plus ca travaliul si nasterea fiului meu nu a fost nici pe departe o nastere ok, ci din contra, am fost grabita si fortata sa nasc mai repede. Cu mine la eveniment au fost doua prietene ce nu sunt in grup si inca nu au copii, dar isi doresc, una dintre ele este medic rezident, pt ele aceste informatii au fost total noi si foarte diferite de ce stiau ele.” Dana Sava.
Si la Galati, lumea a fost foarte receptiva realizand ca schimbarea sistemului sanitar romanesc este responsabiliatea noastra. “Indraznesc sa nasc asa cum vreau! filmul care revolutioneaza obstetrica-ginecologia in Romania, m-a trezit la realitate. Incetul cu incetul, vom schimba sistemul, noi mamicile“
La Sibiu, a doua proiectie, dupa Brasov, asistata si dezbatuta la final de un medic ginecolog, un inger al nasterii, Dr. Adriana Radu. S-a dezbatut pe indelete diferenta intre nasterea naturala, fireasca si nasterea vaginala, cea de care femeile au parte in spitalele romanesti. “Eu am fost bucuroasa ca am aflat de proiectie, ca am venit si imi pare rau ca nu am putut sa-mi aduc si prietenele, care desi nu sunt insarcinate, probabil vor fi intr-o zi si ar trebui sa se informeze, pentru ca unele iau decizii de genul „vreau cezariana” fara sa stie si sa inteleaga ce insemna asta, sau ce insemna o nastere vaginala versus naturala, asa cum am inteles si eu abia dupa ce am vazut documentarul. Eu va multumesc si va doresc bafta in continuare in initiativa voastra. Sper sa se schimbe ceva, in timp, datorita voua la nivelul mamicilor din Romania, ca apoi sa se schimbe si sistemul” Sofia Dana.
Caravana nu inseamna doar proiectia unui documentar. Inseamna implicarea unui numar mare de participanti (intre 120 si 250 oameni per eveniment) dornici sa vindece patologia din sistemul sanitar romanesc. Inseamna dezbatere, inseamna impartasirea unor experiente, inseamna regasirea naturaletii, inseamna recapatarea increderii in propria persoana, in propriul corp si in bebelusul care creste nestingherit in pantecele mamei, inseamna acceptarea propriului rol la nastere. Caravana are menirea de a uni membrii comunitatii, de a-i ajuta sa isi dea seama ca nu sunt singurii care vor schimbarea. Astfel, curajul si fortele se intensifica si increderea ca schimbarea sta in noi ii face sa actioneze, sa isi cunoasca drepturile si sa pretinda sa le fie respectate. “Ceea ce ii lipseste unei vizionari comode, de acasa, este tocmai aceasta atmosfera calda, de comunicare si sustinere creata astazi, intre oameni care impartasesc nu numai aceeasi soarta, dar si aceleasi idei, si care desi putini, ar putea sa se uneasca pentru ceea ce cred cu tarie ca este bine, schimbarea unui sistem ruginit” Ileana Grigore.
Aflat pe valul entuziasmului, Lion Mentor Association si-a propus sa sarbatoreasca si Saptamana Mondiala a Alaptarii. Astfel a reusit, cu sprijinul unor oameni extraordinari, sa organizeze proiectia nationala a documentarului “Indraznesc sa alaptez!”. Mamicile din 21 orase ale tarii au avut astfel ocazia sa gaseasca raspunsuri la intrebarile legate de alaptare si sa inteleaga importanta unui start optim pentru o continuare linistita a acestui proces miraculos numit alaptare.
Eveniment dupa eveniment, am inteles ca aceasta caravana are un impact puternic asupra publicului, dovada sunt testimonialele primite de fiecare data. Acest lucru ne da puterea necesara pentru a continua, insa avem nevoie de tine.
De tine cea care crezi in ideile pe care le promovam, de tine cel care iti place sa te implici pentru binele comunitatii, de tine cea care iti doresti ca si alte mame sa aiba acces la informatie de calitate, de tine cel care vrei sa vezi persoane informate si capabile sa nu se lase manipulate de sistemul ruginit in care suntem nevoiti sa ne crestem copiii.
Harta Romaniei noastre este formata din punctele verzi si rosi. Ne dorim sa ajungem in punctele rosii ale ei si nu numai. Daca vrei sa ne ajuti alaturandu-te campaniei Lion Mentor “Indraznesc pentru copilul meu!”, cu proiectiile acestor doua documentare, nu trebuie sa faci altceva decat sa gasesti o sala in care sa se poata face proiectia documentarelor si sa convingi presa locala sa ne promoveze. Noi te vom sustine in organizarea evenimentului incepand cu luna Septembrie si pana la sfarsitul anului, cand vom scoate al treilea documentar al seriei. Deja, caravanei „Indraznesc sa nasc asa cum vreau!” s-au alaturat Timisoara, Oradea, Miercurea Ciuc, Bistrita si Baia Mare. Esti pregatit, indraznesti si ai curaj sa fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in Romania?
In loc de epilog: „Imi doresc ca, peste cateva decenii, acest film sa devina un material istoric privit cu gura cascata a uimire si groaza de generatiile viitoare. Imi doresc ca acest film impreuna cu realitatea pe care el o descrie sa devina istorie.” Totul despre Mame
Ambasadorul caravanei „Indraznesc sa nasc asa cum vreau!” actorul de comedie Aniela Petreanu
Temperamentul de actrita imi serveste sa ma revolt impotriva protocolului la care am fost supusa in maternitate la nasterea primului meu copil. Simt ca am fost furata. Mi s-a furat dreptul la nastere naturala,asistata cu rabdare si blandete. Mi-au fost inselate simturile, mi-au fost tradate astepatrile. Stiu ca se poate si altfel. Sta in puterea noastra sa schimbam metoda depasita si intepenita din sisitemul medical romanesc in ce priveste nasterea naturala si imi doresc sa ajungem sa le multumim medicilor si moaselor pentru experienta minunata a nasterii pe care ne-o vor oferi. E important sa constientizam ca modul in care vin pe lume copiii e marcant atat pentru ei cat si pentru parintii lor, la nastere fiind importanti in mod egal atat mama cat si copilul. Sustin nasterea naturala asistata, nemedicalizata. M-am alaturat caravanei ”Indraznesc sa nasc asa cum vreau” pentru ca e conform credintei mele si ma ajuta ca in scurt timp, la a doua nastere, sa-mi iau revansa si sa nasc asa cum mi-am visat.
Susținător: Ligia Pop
Participanții la proiecțiile din cadrul caravanei „Îndrăznesc să nasc asa cum vreau!” vor avea posibilitatea să CÂSTIGE prin tombolă cea mai recentă carte a Ligiei Pop: “Jurnal de sarcina: sfaturi pentru o nastere naturală si un bebe sănătos”
La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a cinci cărţi: Paşi în lumea muzicii, Reţete vegane fără foc, Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie, Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi şi Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos. Activează ca raw food chef (bucătar specializat în alimentaţia vegană fără foc), susţine demonstraţii culinare şi organizează anual la Bucureşti Raw Generation Expo un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos.
Jurnal de Sarcină, Sfaturi Pentru o Naștere Naturală și un Bebe Sănătos este un îndrumar cât se poate de detaliat pentru o sarcină și o naștere naturală și pentru primele 4 luni din viaţa unui bebe.
În cartea aceasta, Ligia Pop si-a dorit să vă împărtăşeasca din experienţa ei de viitoare şi mai apoi, de proaspătă mămică. Nu se considera expertă în domeniu, fiindcă are convingerea că atât timp cât va trăi va învăţa lucruri noi şi cu siguranţă, niciodată nu va putea declara cu mâna pe inimă că stie îndeajuns.
În timpul sarcinii şi după naştere, s-a confruntat în permanenţă cu lucruri încă necunoscute până atunci şi, în ciuda informaţiilor adunate, a descoperit că mai are atât de multe de învăţat. Sfaturile pe care le ofera la rândul ei, au ajutat-o mult să se adapteze la noua viaţă şi, prin urmare, sperăm să fie de folos şi altora.
A împărtăşit şi o parte din reţetele ei preferate, precum şi informaţii utile şi complexe despre o listă lungă de alimente bogate în nutrienţi, acelea care îşi dovedesc adevărata valoare mai ales în cazul femeilor însărcinate.
A descris etapele sarcinii, a etalat o paletă largă de sfaturi legate de o naştere uşoară, in care durerea poate fi controlată şi fără ţipete care fac rău bebelusului şi, a povestit despre primele luni de viaţă ale fetiţei ei dragi, Sophie Vanessa.
Sibiu, la Teatrul pentru Copii si Tineret Gong, 15 Iulie 2014 Sala plina!
Galati, la Casa de Cultura a Studentilor, 24 Iunie 2014 Sala plina!
Iasi, la Sala Cuza a Hotelului Unirea, 19 Iunie 2014 Sala plina!
Suceava, la Del’Iri, 18 Iunie 2014 Sala plina!
Targu Mures, Hotel Plaza in sala de conferinta, 12 Iunie 2014 Sala plina!
Craiova, la Teatrul pentru copii si tineret Colibri, 5 iunie 2014 Sala plina!
Targoviste, la Liceul Nr. 2 „Voievodul Mircea”, 4 iunie 2014
Constanta, Hotel Flora, Mamaia, 1 iunie 2014
Bucuresti, Institutul Francez, sala Elvira Popescu, 8 mai 2014 Sala plina!
Cluj-Napoca, Báthory István Elméleti Líceum, 7 mai 2014 Sala plina!
Brasov, sala Patria, 28 martie 2014 Sala plina!
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association