Care sunt motivele medicilor pentru a recurge la cezariana?
De ce peste jumatate dintre copiii din Romania se nasc prin operaţie?
Lion Mentor Association incepe campania online “Demolam Miturile Cezarienei.” Timp de 6 saptamani, pana la reluarea caravanei “Indraznesc sa nasc asa cum vreau!” in luna septembrie, Lion Mentor isi propune demolarea miturilor cezarienei, informarea mamicilor despre ce implica aceasta interventie chirurgicala.
OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda o rata maxima a cezarienei de 10-15%. In Romania, avem spitale unde rata cezarienei depaseste 80%.
Ne dorim sa vedem femei implinite pentru ca au trait taina nasterii. Ne dorim sa vedem femei informate si nu manipulate, nu supuse acestei patologii de sistem in care cezariana este pe banda, in care ora magica le este furata mamicilor si bebelusilor, in care bebelusii sunt hraniti cu lapte praf.
Credem cu tarie ca informarea corecta este cruciala pentru a avea parte de o nastere blanda, asa cum ti-o doresti, un bebe cat se poate de sanatos si vesel si un adult demn si stapan pe sine.
Mitul „bazinul ingust este motiv de cezariana”
Cat de compatibil este fatul cu bazinul mamei? Bazinul mamei poate fi un impediment al nasterii naturale?
“Nu toate femeile mici de statura au bazin prost! Poti sa ai femei inalte cu bazin foarte prost” declara Daniela Oprescu, medic primar obstetrica ginecologie.
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute mituri ale cezarienei. Este doar un simplu moft al medicilor, pentru ca nu exista bazin ingust, prost, modificat, asa cum le place unor doctori sa declare, cum nu exista nici copil prea mare! Sunt mamici de talie mica, mijlocie care nasc natural bebelusi de 4,5kg si chiar mai mari.
“Exista eventual o disproportie intre copil si bazinul mamei Totul depinde de gradul de flexatie al capului bebelusului, fapt ce nu poate fi determinat inainte de nastere pentru ca numai prin mecanismul nasterii, al contractiilor uterine, copilul incepe sa faca aceste rotatii in pelvis. ” declara Claudia Bider Heim, moasa.
“Orice bazin, al oricarei femei, inspre finalul nasterii se adapteaza si se pregateste in sensul largirii atat transversala cat si anteroposterioara in vederea nasterii!” Aurel Ionel, medic primar obstetrica ginecologie.
Informeaza-te corect si ai incredere in corpul tau perfect creat de Dumnezeu ca sa nasti!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association