De ce avem nevoie de consultanți în alăptare în spitalele din România?
Acest articol se adresează viitorilor părinți sau părinților de sugari, conducerii Direcției de Sănătate Publică, cât și tuturor celor care conștientizează necesitatea oferirii unui start sănătos generațiilor viitoare. Da, avem nevoie de consultanți în alăptare în spitalele din România!
Directorii DSP pe județe ar trebui să anticipeze conținutul acestui articol, dar este bine să-i reamintim și noului Ministru al Sănătății diferența colosală pe care ar face-o alăptarea în sistemul nostru de sănătate.
Alăptarea este dreptul fundamental al copilului și totodată o opțiune pentru mamă. Și este foarte important să fie respectată, pentru că mama, dacă este corect informată, este cea care decide. Totodată, alăptarea este cel mai bun și firesc vaccin! Dar care, din păcate, nu este încurajată deloc în spitalele din România pentru că nu reprezintă nici un fel de business, nici pentru industria farma și nici pentru industria alimentară.
Pe scurt, am să reamintesc concluziile celui mai amplu studiu, realizat în 164 de țări și publicat în revista medicală The Lancet, care confirmă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și anume, alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și alăptare parțială până la vârsta de doi ani.
Studiul arată că:
1. alăptarea ar putea salva mai mult de 823,000 de copii în fiecare an în întreaga lume.
2. alăptarea ar scădea cu 20.000 numărul de decese cauzate de cancer de sân.
3. Alăptarea reduce cu 36% riscul de sindrom de moarte subită infantilă, reduce riscul infarctului miorcardic, al diabetului, al obezității, precum și multe alte afecțiuni.
4. Alăptarea ar salva economia! Autorii au calculat cât ar salva alăptarea în Statele Unite și au ajuns la următoarea concluzie: dacă 90% dintre sugarii sub șase luni (față de 49% în prezent) ar fi alăptați, sistemul american de îngrijire a sănătății ar salva cel putin $2,4 de miliarde pe an, ca urmare a reducerii bolilor copilăriei.
În Norvegia, 99% dintre copii sunt alăptați la externare din spital, iar 86% alăptați cel puțin până la vârsta de 3 luni. Rata alăptării exclusive la externarea din maternitate atinge cote de 95% în Finlanda, 90% în Suedia și Danemarca, 85% în Germania și 75% în Italia.
În România însă, rata sugarilor alăptați în primele 2 ore de la naștere este de doar 15%. Peste 43% dintre bebeluși sunt separați de mamele lor imediat după naștere și hrăniți exclusiv sau parțial cu lapte praf! Iar rata bebelușilor alăptați exclusiv la vârsta de 6 luni este de doar 3,4%, conform Dnei Ecaterina Stativa, coordinator național al obiectivului privind promovarea alăptării. Autoritățile susțin că problema nu este ca alăptarea ar fi descurajată în spitale, ci mai degrabă este vorba despre o lipsă de personal medical care să lucreze suficient cu mamele în maternitate. De aceea avem nevoie de CONSULTANȚI în ALĂPTARE în spitale!
Studiul Lancet reamintește amploarea marketingului pentru substituenții de lapte matern. În 2014, aproape cifra de afaceri ai industriei laptelui praf era de 45 miliarde de dolari și ar putea depăși 70 de miliarde de dolari în anul 2019. Este vorba de politica agresivă de marketing a substituenților de lapte matern orientată către asistentele medicale, medici pediatri și neonatologi, cutii roz oferite la naștere care subminează eforturile pentru a îmbunătăți rata alăptării. De aceea avem nevoie de consultanți în alăptare acreditați internațional în spitalele românești!
Femeile nu sunt informate în mod corespunzător. Dacă moașele licențiate și consultanții în alăptare ar fi lăsați să profeseze în spitale, rata alăptării ar fi în conformitate cu cerințele OMS.
Copilul este rupt psihologic de mama lui când este separat de ea imediat după naștere, argumentele în favoarea acestei sepărări fiind cât se poate de false, chipurile pentru o mai bună îngrijire a sănătății lor. Astfel bebelușul devine marioneta fabricanților de vaccinuri și de lapte praf.
A da naștere unui copil este o investiție socială pentru țară, o responsabilitate și o garanție pentru mamă că va fi susținută de către stat. Societatea noastră trebuie să ia în considerare nevoia moașelor și a consultanților în alăptare în spitale de dragul copiilor noștri!
Lion Mentor Association susține demersurile asociației Consultanților în Lactație din Romnânia! Dacă îți pasă de sănătatea copiilor tăi, dacă vrei să scadă rata incidenței infarctului miorcardic, a obezității, a diabetului, precum și multe alte afecțiuni, atunci donează și tu, oricat, pe platforma Swimmaton pentru proiectul asociației Consultanților în Alăptare din România! Asociația Consultanților în Alăptare are 2 echipe de înotători la Swimaton, echipa COR (Consultants on rescue) și/sau echipa Mothers Milk Alege oricare dintre aceste două echipe și ajuți la normalizarea firescului, alăptarea a fost și rămâne dreptul fundamental al copilului! Pe data de 2 iulie la clubul Dinamo cele două echipe ale asociației Consultanților în Alăptare vor înota pentru introducerea acestui specialist în echipa medicală care îngrijește binomul mamă-copil!
Informarea corectă este crucială!
Irina Thiery,
Lion Mentor Association