„Cu cat doctorii fac mai multe cezariene, cu atat stiu mai putin sa asiste nasteri naturale”
Robbie Davis-Floyd este antropolog medical, specializata in antropologia reproducerii si a nasterii. Robbie Davis-Floyed se implica in cercetare si de-a lungul timpului a publicat lucrari despre nastere, moase, obstetrica, biomedicina, tehnologie si stiinta. Cartea care i-a adus notorietate a fost de fapt prima ei carte: „Birth as an American Rite of Passage”, „Nasterea ca un ritual American de trecere”, publicata in anul 1992.
Pe incantatoarea Robbie am intalnit-o pe vremea cand inca lucram la primul documentar din seria „INDRAZNESC! pentru copilul meu” si anume „Indraznesc sa Alaptez!”
De ce antropologia reproducerii si a nasterii?
Majoritatea femeilor antropologi studiaza ceea ce este important in viata lor personala. In cazul meu, aveam 27 de ani cand am nascut. Am nascut prin cezariana – total nejustificat! A durat ceva pana mi-am dat seama ca nu era necesara operatia si ca fusesem pacalita de sistemul medical!
Am fost foarte suparata si am incercat sa–mi inteleg experienta intreband alte femei despre nasterea lor. Intamplarea face ca tocmai atunci terminam si cursurile de doctorand in antropologie medicala si trebuia sa gasesc un subiect pentru teza. Asa teza mea de doctorat a fost despre nastere pentru a putea intelege ce s-a intamplat exact cu nasterea mea. Am intervievat 100 de femei despre sarcinile si nasterile lor. Tot in felul acesta s-a nascut si prima mea carte: “Birth as an American Rite of Passage” (Nasterea ca un ritual american de trecere). Aceasta carte, spre surprinderea mea, a devenit peste noapte una dintre cele mai populare carti de antropologie. Foarte multa lume, din alte domenii decat antropologia, a citit cartea mea si a folosit-o drept referinta
In Romania, avem spitale, atat publice cat si private, unde rata cezarienei ajunge pana la 99% in conditiile in care OMS recomanda o rata a cezarienei de maxim 15%. Care este explicatia dvs?
Dintotdeauna nasterea a fost un microcosmos al culturii. Nasterea reflecta progresul, directia in care se misca cultura si valorile de baza ale culturii respective.
Traim astazi in tehnocratie, o societate post-industriala organizata in jurul unei ideologii a progresului tehnologic, un progres prin dezvoltarea high-tech si a fluxului global de informatie. In tehnocratie avem asa o natura dominanta a tehnologiei si a culturii incat am pierdut complet legatura cu ceea ce natura este de fapt, mai ales in ceea ce priveste corpul nostru. Astfel nu este de mirare ca nasterea nu mai e privita ca un proces fiziologic. Ne este frica de nastere si in societatea tehnocratica nasterea este perceputa ca ceva iesit de sub control, ca un rau care inunda si trebuie sa faci un baraj, in loc sa-l lasi sa inunde. Noi am blocat nasterea cu tot felul de interventii inutile ca sa dam impresia ca noi controlam fiecare etapa a travaliului. Si in asemenea situatie bineinteles ca cezariana este modalitatea cea mai buna de control.
Daca faci cezariana, nici nu treci prin procesul nasterii, doctorul nu trebuie sa se ocupe de tine in travaliu, nici moasa, nici asistenta, nici macar tu!
Din cauza acestor mentalitati putem vorbi chiar de o epidemie a cezarienei la nivel mondial. E un cerc vicios care se perpetueaza de la sine. Cu cat doctorii fac mai multe cezariene, cu atat stiu mai putin sa asiste nasteri naturale si deci vor fi fortati sa recurga la cezariene tocmai pentru ca nu stiu sa asiste nasteri naturale. Si uite asa se face ca rata cezarienei creste si daca mai faci si reguli de genul: cezariana implica o alta cezariana, nu faci altceva decat sa imprastii aceasta epidemie!
Bineinteles ca din punctul de vedere al doctorului este mult mai simplu sa faci cezariana, pentru ca esti gata in 20 minute, esti platit mai mult pentru simplul fapt ca-ti taie burta, dar asta aici in Romania. In Brazilia, de exemplu, cezariana nu este mai scumpa, singurul avantaj fiind acela ca in 20 de minute iesi pe usa spitalului si te duci la cabinetul privat unde faci bani! Asa ca oricum ai privi cezariana, este mult mai avantajoasa pentru doctori decat nasterea naturala. Singura modalitate de a schimba aceasta paradigma a nasterii ar fi ca guvernul sa plateasca doctorii de 3 ori mai mult pentru o nastere naturala decat pentru o cezariana. Si ai sa vezi cum scade rata cezarienei.
Partea 1 din 3 Stay tuned, urmeaza partea a 2a a interviului: Spitalul este fabrica, mama este masina, iar bebelusul este produsul!:
„Corpul barbatului este prototipul corpului perfect. Noi, femeile, suntem deviatia de la normal, o greseala ereditara. Asa se explica faptul ca noi avem sani, menstruatie, ca noi ramanem gravide, nastem si mai intram si la menopauza.” Robbie Davis-Floyd
Irina Thiery,
Lion Mentor Association