Un nou studiu da peste cap teoria deja celebra si demonstrata ca anticorpii sunt necesari pentru imunitatea antivirala, aratand ca un parteneriat neasteptat intre diviziunile specifice si nespecifice ale sistemului imunitar este critic pentru combaterea anumitor tipuri de infectii virale. Cercetarea, publicata online in „Immunity” editata de Cell Press, poate conduce la o noua intelegere a celui mai bun mod de a ajuta la protejarea celor expusi la virusi cu potential de a fi letali precum virusul rabiei.
Sistemul imunitar are doua ramuri principale: imunitate innascuta si imunitate adaptiva. Imunitatea innascuta este o prima linie de aparare care se bazeaza pe celule si mecanisme care asigura imunitate nespecifica. Imunitatea adaptiva, mai sofisticata, care numara celulele B, producatoare de anticorpi, ca parte a arsenalului sau, se presupune ca joaca un rol important in raspunsul specific la infectiile virale la mamifere. Cu toate acestea, raspunsurile imune adaptive necesita timp pentru a deveni complet mobilizate.
„Soarecii infectati cu virusul stomatitei veziculoase (VSV) pot suferi invazia letala a sistemului nervos central chiar si atunci cand au o concentratie ridicata de anticorpi anti-VSV in sistemul lor”, explica autorul studiului, Dr. Ulrich H. von Andrian de la Harvard Medical School. „Aceasta observatie ne-a determinat sa revizuim contributia raspunsurilor imunitare adaptive la supravietuire dupa infectia cu VSV.”
Echipa de cercetare a studiat infectia cu VSV la soareci care aveau celule B, dar care nu produceau anticorpi. In mod neasteptat, desi celulele B erau esentiale, pentru supravietuirea dupa expunerea la VSV nu s-a avut nevoie de anticorpi sau de alte aspecte ale imunitatii adaptative traditionale. „Am stabilit ca celulele B au produs o substanta chimica necesara pentru a mentine celulele imune congenitale numite macrofage. Macrofagele au produs interferoni de tipul I, necesari pentru a preveni invazia fatala cu VSV”, declara co-autorul studiului Dr. Matteo Iannacone.
Laolalta, rezultatele arata ca rolul esential al celulelor B impotriva VSV nu necesita mecanisme adaptive, dar ca se afla in schimb in directa legatura cu sistemul imunitar din nastere. „Descoperirile noastre contrazic opinia actuala ca anticorpii sunt absolut necesari pentru a supravietui infectiei cu virusuri precum VSV si stabilesc o functie neasteptata pentru celulele B si anume aceea de custozi ai macrofagelor in imunitatea antivirala”, conchide Dr. Von Andrian. „Este important sa se disece in continuare rolul anticorpilor si interferonilor in imunitatea impotriva virusurilor similare care ataca sistemul nervos, precum rabia, virusul West Nile sau encefalita.”
Cunoasterea este putere!
Lion Mentor Association