Nicio tara din lume nu indeplineste standardele recomandate pentru investitiile economice si punerea in aplicare a politicilor care sprijina mamele sa alapteze. Acestea sunt concluziile unui nou raport, lansat pe 1 august cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii.
Raportul „Global Breastfeeding Scorecard”, produs de Global Breastfeeding Collective – un parteneriat intre 20 de agentii internationale si organizatii neguvernamentale condus de UNICEF si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) -, a comparat performanta a 194 de tari cu sapte indicatori cheie:
- finantarea programelor pentru alaptare,
- implementarea codului de marketing pentru substituentii de lapte matern,
- concediu de maternitate platit,
- practici adecvate de alaptare in maternitati,
- acces la sprijin pentru alaptare,
- sprijin comunitar pentru alaptare si
- sisteme de urmarire a performantei politicilor nationale.
Nicio tara nu a obtinut rezultate excelente la toti indicatorii; doar sase tari – Armenia, Cuba, Gambia, Guatemala, Nepal si Vietnam – au obtinut standardul minim la mai mult de jumatate din indicatori. Multe tari, in special tari cu venituri mari, nu aveau date privind practicile de alaptare, acest fapt indicand cat de putina valoare este acordata alaptarii in aceste tari.
Alaptarea ofera copiilor si mamelor beneficii de sanatate de neegalat. Dupa cum s-a subliniat in seria Lancet 2016 privind alaptarea, 823.000 de decese la copii si 20.000 de decese materne in fiecare an ar putea fi prevenite prin cresterea nivelului de alaptare. In plus, in „Ingrijirea sanatatii si a bogatiei natiunilor”, Global Breastfeeding Collective stabileste sanctiunile economice in urma esecului de a investi in alaptare. In China, de exemplu, unde numai 21% dintre sugari sunt alaptati exclusiv timp de 6 luni, alaptarea necorespunzatoare este asociata cu pierderi economice de 66 de miliarde de dolari pe an, pierderi determinate de costurile asociate cu capacitatea cognitiva scazuta si de decesele materne si ale copiilor. 5-7 miliarde de dolari investiti in cele sapte domenii prioritare sunt necesare pentru a atinge obiectivul OMS de a se asigura ca pana in 2025, 50% dintre copii sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni de viata.
Lipsa leadership-ului politic si a finantarii alaptarii reprezinta o oportunitate ratata de a ne imbunatati sanatatea si rezultatele economice. Cu un nivel adecvat al investitiilor si al angajamentului responsabililor politici putem transforma sanatatea globala.
Ce fac responsabilii politici din Romania? Aproba O.U.G. nr. 35/2017
In Monitorul Oficial. nr. 343 din 10 mai 2017, a fost publicata O.U.G. nr. 35/2017 pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 207/2016 privind reglementarea marketingului subtituentilor de lapte matern.
Articolul unic stabileste faptul ca termenul de intrare in vigoare prevăazut la art. 38 din Legea nr. 207/2016 privind reglementarea marketingului inlocuitorilor laptelui matern, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 910 din 11 noiembrie 2016, se proroga cu 36 de luni.
No comment!
Cunoasterea este putere!
Lion Mentor Association