Realitatea din ziua de azi arată că alăptarea este o chestiune de alegere individuală, cel puțin pentru mamele independente (fie material, profesional sau familial). Dar este, de asemenea, și o problemă de sănătate publică. Un nou studiu international Lancet despre beneficiile alăptării, după o analiză aprofundată a datelor strănse din 164 de țări, a concluzionat că pe scară mondială alăptarea poate evita, în fiecare an, moartea a 823,000 de copii sub vârsta de cinci ani, și în același timp poate preveni multe patologii infantile. În răndul mamelor, alăptarea ar reduce numărul anual de decese de cancer de sân cu 20,000.
Publicat vineri, 29 ianuarie 2016 în revista medicală Lancet, acest studiu, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates și Wellcome Trust, sprijină Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni și parțială până la cel puțin doi ani. Scopul principal al acestui studiu, a faptului ca alăptarea poate salva annual 800,000 de copilași, este acela de a evidenția faptul că acest lucru nu este doar, cum ne-am putea imagina, o problemă specifică țărilor nedezvoltate. „Există o concepție greșită, larg răspândită, că beneficiile alăptării avantajează țările sărace. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr, spune Cesar Victora (Universitatea Federală Pelotas în Brazilia), care a condus echipa de cercetare. Munca noastră arată în mod clar că alăptarea salvează vieți și bani în toate țările lumii, fie ele bogate sau sărace. „
UN COPIL DIN CINCI SUNT ALĂPTAȚI în țările bogate
La nivel global, a-ți alăpta sau nu bebelușul, la o vârstă mai mult sau mai puțin avansată, este o alegere care ține, dincolo de factorii culturali, de nivelul resurselor. În general, arată studiul Lancet, unul din cinci copii este alăptat – cel puțin parțial – la douăsprezece luni, în țările cu venituri mari, în timp ce copiii din țările cu venituri mici sau medii sunt mai toți alăptați. Cu toate acestea, în țările cu venituri mici și mijlocii, numai unul din trei copii este alăptat exclusiv până la vârsta de șase luni. Peste vârsta de douăzeci de luni, patru din zece copii nu primesc lapte matern dintre cei ce provin din țările cu venituri mici, și mai mult de opt din zece dintre cei cu venituri mari.
Această imagine globală se referă la diferențele mari dintre țări. În țările bogate, cea mai mică rată a alăptării copiilor de un an se regăsește în Marea Britanie (0,5%), Irlanda (2%) și Danemarca (3%), la polul opus aflându-se Japonia (60%), Norvegia (35%), Finlanda (34%), SUA (27%), Spania (23%) și Germania (23 %).
În România, rata alăptării sugarilor până la 6 luni este de doar 12.6%, dar și mai trist este că doar 3 bebeluși dintr-o sută (adică doar 3.2%) sunt alăptați exclusiv la frageda vârstă de 6 luni, arată un studiu IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului) realizat de Ecaterina Stativă și Dr. Silvia Stoicescu. Am solicitat date mai specifice, precum rata alăptării exclusive la ieșirea din maternitate pe spitale și pe județe, rata alăptării exclusive la 6 luni pe județe și ni s-a răspuns că nu dețin asemenea date, IOMC fiind singura instituție națională care ar trebui să le pună la dispoziția publicului.
Totodată, datele compilate de către cercetători în cadrul studiului Lancet indică faptul că în țările sărace, riscul de mortalitate în primele șase luni, este de opt ori mai mic atunci când copiii au fost alăptați exclusiv comparativ cu cei care sunt total privați de acest drept fundamental al lor.
ALĂPTAREA POATE SALVA ȘI ECONOMIA!
Alăptarea face diferența nu doar între viață și moarte, dar și pe plan economic. La nivel național, cercetătorii au ajuns la concluzia că în Statele Unite, de exemplu, dacă rata alăptării copiilor sub șase luni ar fi de 90% (față de 49% cât este în prezent) ar putea salva sistemul de sănătate american cu 2,4 miliarde dolari (2,3 miliarde de euro) pe an ca urmare a reducerii numărului de patologii infantile și a mortalității infantile. Având în vedere că mortalitatea infantilă în Romania este în creștere, 0,42%, Ministerul Sănătății ar face o mișcare de-a dreptul inteligentă dacă ar colabora cu noi ONG-urile, cu consultanții în alăptare IBCLC, La Leche League, cu moașele la întemeierea unei campanii naționale de conștientizare a populației asupra beneficiilor alăptării, astfel încât din economiile făcute, Statul Român ar putea crește și alocația lunară a copilului.
De asemenea, studiul Lancet subliniază amploarea marketingului substituenților de lapte matern, care în 2014, a ajuns aproape de 45 miliarde de dolari și care ar putea depăși 70 miliarde de dolari în 2019. Aceasta este una din cheile problemei: „Saturația piețelor din țările bogate a împins producătorii să pătrundă rapid în piețele emergente „, spune Dr. Nigel Rollins, OMS. O politică comercială agresivă, care subminează eforturile de îmbunătățire a ratei globale a alăptării.
Ca și concluzie, cercetătorii recomandă stabilirea unor politici care favorizează alăptarea ” la toate nivelurile: de la familie, comunitate, la guvern” , precum și includerea alăptării printre „obiectivele de dezvoltare durabilă”.
„Scopul acestui studiu este de a oferi o imagine de ansamblu a problemei alăptării atât pentru copii cât și pentru mame, spune Sandra Wagner, epidemiolog la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) . Ea reamintește beneficiile alăptării pentru mame, dar și pentru politicieni. „Acest lucru nu înseamnă că mamei îi este retras dreptul de a alege dacă vrea sau nu să alăpteze.
Informarea corectă este crucială!
Irina Thiery
Lion Mentor Association
Sursa: Le Monde