În timp ce testele rapide intră în scolii, Academia de Medicină din Franța atrage atenția asupra riscurilor pe care le prezintă testele rapide nazofaringiene dacă acestea sunt des și prost efectuate.
Testarea rapidă a devenit un gest obișnuit în ultimele luni, dar care „are riscuri”! Tamponul nazofaringian, „metoda de referință” pentru detectarea Covid (test PCR sau antigen), poate fi periculos dacă este folosit greșit, avertizează Academia de Medicină. Între martie 2020 și aprilie 2021, aproape 70 de milioane dintre aceste teste au fost efectuate în Franța, potrivit Departamentului de Cercetare, Studii, Evaluare și Statistică (Drees) al Ministerului Sănătății.
Confruntată cu „înmulțirea și repetarea probelor, efectuate uneori în condiții improprii”, instituția detaliază „precauțiile care trebuie respectate și riscurile suportate”. În acest context, Academia de Medicină avertizează în mod deosebit cu privire la utilizarea testelor rapide făcute acasă sau în farmacii.
Risc de meningită
Dacă anumite complicații induse de „banalizarea” acestor teste nazofaringiene pot fi considerate drept benigne, doar ceva „incomod, dureros sau chiar și sângeros”, literatura științifică a semnalat „complicații grave” în ultimele săptămâni. Academia de Medicină, se referă clar la „fisurile de la nivelul anterior al craniului care sunt asociate cu riscul de meningită” a declarat profesorul Pierre Bonfils, membru al Academiei.
În comunicatul său de presă, Academia reamintește elementele fundamentale de urmat pentru a efectua corect un astfel de test, care ar trebui rezervat „profesioniștilor din domeniul sănătății instruiți” și nicidecum cetățenilor. Și anume
- cunoașterea posibilului istoric ORL al pacientului;
- poziționarea capul într-o postură naturală;
- și în niciun caz introducerea tamponului de jos în sus.
Iar pentru copii, testele de salivă sunt de preferat.
Testul rapid făcut acasă este potențial „periculos”.
Testele rapide sunt văzute ca un alt instrument de limitare a circulației Covid-19, chiar dacă nu pot înlocui testele PCR efectuate de profesioniști. Dacă nu necesită o probă la fel de adâncă ca alte teste, Academia de Medicină avertizează asupra utilizării lor. „Auto-prelevarea vă poate expune la fals negativ atunci când tamponarea este superficial făcută, sau nu este introdusă suficient, dar poate deveni și periculoasă atunci când tamponarea este prea adânc făcută și îndreptată în direcția greșită, respectiv în sus”, explică Academia.
Cunoașterea este putere!
Lion Mentor Association