liber la educatie

Lista cu doule

4 Aprilie 2017
Postat de: Irina THIERY

"Doula"este un cuvânt grecesc și înseamnă „cea care îngrijește femeia”. În ziua de azi, termenul descrie activitatea persoanei instruite și experimentate în a oferi femeii și partenerului acesteia sprijin emoțional continuu, confort fizic și asistență în obținerea informațiilor în timpul sarcinii, al nașterii și în primele săptămâni de după naștere.  Pentru mai multe detalii despre ce face doula, click pe  doula_logo_master.png 

CITESTE MAI DEPARTE :
Lista cu doule

Declarație de refuz pentru administrarea vitaminei K

6 Decembrie 2016
Postat de: Lion Mentor Association

Administrarea vitaminei K (produs sintetic petrochimic) nou-născutului imediat după naștere fără consimțământul mamei este un ABUZ! Poți evita acest abuz cerând sefului secției de neonatologie al spitalului în care urmează să naști să semneze următoarea declarație: 

DECLARAŢIE

 

Subsemnaţii ………………........................., CNP:…….........…………..............................  şi

……………….........................................., CNP:……………….......................................,

în calitate de clienţi ai spitalului                                                              , contract nr.......................................................................................................

Fiind informaţi asupra administrării de rutină la nou născuţi imediat după naştere a produsului sintetic petrochimic cu denumiri comerciale precum FITOMENADION ®, AquaMEPHYTON ®, Konakion ® etc. (popular „vitamina K”), declarăm pe propria raspundere că:

NU SUNTEM DE ACORD CU ADMINISTRAREA ACESTOR PRODUSE SINTETICE NOU-NĂSCUTULUI NOSTRU, NICI SUB FORMA ORALĂ, NICI SUB FORMA INJECTABILĂ.

CITESTE MAI DEPARTE :
Declarație de refuz pentru administrarea vitaminei K

Consimțământul informat

9 Octombrie 2016
Postat de: Simona PETROAIE

În momentul în care păşim într-un spital suntem puşi să semnăm un consimţământ, prin care ne dăm OK-ul pentru ceea ce medicii decid că trebuie să facă pentru binele nostru. La fel se întâmplă şi la naştere. Mergem frumos să naştem şi trebuie să dăm cu subsemnatul cum intrăm pe uşa spitalului. Dar oare câte dintre noi am citit vreodată atent acea foaie pe care ne punem semnătura?

 

Majoritatea mămicilor ştiu că pot afla tot ce îşi doresc despre naştere, dintr-o mulţime de surse, pe viu sau online. Sunt o sumedenie de surse veritabile de informaţie. Trebuie doar să vă doriţi să aflaţi! 

 

Dacă vă pregătiţi pentru o naştere naturală, NU vă duceţi la spital fără să aveţi un minim de cunoştinţe despre naştere, fiziologie şi mai ales despre partea emoţională a unei naşteri. Nu vă limitaţi la a va face o listă cu ceea ce trebuie să conţină valiza pentru spital. Făceţi-vă o listă şi cu procedurile pe care în spital le fac de rutină şi poate voi veţi dori să nu vi le facă. Faceţi-vă o listă cu întrebări pentru medicul vostru ginecolog, pe care să o tot dezbateţi DE FIECARE DATĂ când vă vedeţi în timpul sarcinii. Aceeaşi listă să o aveţi şi în cazul în care decideţi să urmaţi un curs prenatal. 

 

Nu uitaţi că protagonistele acestui act miraculos de minunat sunteți VOI dragi mămici, voi şi puiuțul vostru. N-ar fi păcat să îl lăsaţi în mâna unor persoane care ştiu să îşi facă treaba impecabil, în limitele unui protocol. 

1Mongan

CITESTE MAI DEPARTE :
Consimțământul informat

Cum poți refuza vaccinarea

18 Iulie 2016
Postat de: Irina THIERY

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România a creat un ghid despre cum se poate refuza vaccinarea copiilor, care este baza legală pentru ca un părinte sa poată refuza vaccinarea copilului său. Scopul acestui ghid este de a sprijini părinții care nu doresc administrarea unuia sau altuia dintre vaccinuri copiilor lor. În ciuda obiceiului împământenit de pe vremea comunismului și conform căruia toată lumea "trebuie" să se vaccineze, decizia familiei are prioritate absolută în fața autorităților! Afiirmațiile "așa e legea" sau "așa cer ruulile comunității", folosite de medici sau de directorii de școli N sprijinul vaccinării obligatorii, sunt lipsite de fundament și orice părinte poate, prin cunoașterea câtorva elemente juridice de bază, explicate mai jos, să își impună punctul de vedere!

Click aici pentru a descărca declarația standard de refuz a vaccinării

CITESTE MAI DEPARTE :
Cum poți refuza vaccinarea

021ALAPTEZ (021 252 7839)

12 Ianuarie 2016
Postat de: Lion Mentor Association

Ești proaspătă mămică și îți dorești să alăptezi, dar te simți descurajată sau întâmpini greutăți?  Avem vești bune pentru tine, nu ești singură, ai la cine să apelezi pentru consiliere în lactație. Sună, din orice rețea (inter)națională NON-STOP la 021ALAPTEZ (021 252 7839) și vei primi toate informațiile de care ai nevoie. Consultanții în lactație sunt pe recepție pentru a te consilia la orice oră din zi și din noapte!

021alaptez

Informarea corectă este crucială!

 

 Legea implementării Codului Internațional al Substituenților de Lapte Matern

25 Octombrie 2015
Postat de: Lion Mentor Association

Camera Deputaților a votat prezenta lege Plx 734/ 2011 privind reglementarea marketingului a substituenților de lapte matern în data de 21 Octombrie 2015, 4 ani după ce a fost propusă. Proiectul a primit 275 de voturi 'pentru', 0 împotrivă și 4 abțineri. Plenul Camerei Deputaților a fost susținut de către doamnele Roberta Anastase, Claudia Boghicevici și Cristina Pocora.

CITESTE MAI DEPARTE :
Legea implementării Codului Internațional al Substituenților de Lapte Matern

Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public

24 Octombrie 2015
Postat de: Lion Mentor Association

Legea a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 663 din 23 octombrie 2001

CAPITOLUL I
 Dispozitii generale


Art. 1. – Accesul liber si neîngradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul din principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, în conformitate cu Constitutia României si documentele internationale ratificate de Parlamentul României.

CITESTE MAI DEPARTE :
Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public

Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului

24 Octombrie 2015
Postat de: Lion Mentor Association

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 03/02/2003

Capitolul 1 - Dispozitii generale


Art. 1
In sensul prezentei legi:
a) prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
b) prin discriminare se intelege distinctia care se face intre persoane aflate in situatii similare pe baza rasei, sexului, varstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin ingrijiri de sanatate se intelege serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;
d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin ingrijiri terminale se intelege ingrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci cand nu mai este posibila imbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si ingrijirile acordate in apropierea decesului.

Art. 2
Pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.

Art. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.

 

CITESTE MAI DEPARTE :
Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului

comanda dvd