liber la educatie

Dezbatere publica organizata de USR pe tema vaccinarii obligatorii

27 Aprilie 2017
Accesări: 3.675

Miercuri, 26 aprilie 2017, am participat la dezbaterea organizata de membrii grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvati Romania pe tema vaccinarii obligatorii, in numele Lion Mentor Association, asociatie care militeaza pentru respectarea drepturilor omului - la libertate, la exprimare, la informare corectă, la opțiune, la educație și la demnitate. Lion Mentor Association militează pentru informare corectă, echilibrată și independentă, din surse fără conflicte de interes.

Nu am participat la aceasta dezbatere in scopul de a discuta daca vaccinarea este sau nu un act medical benefic, nici optiunea mea personala in legatura cu vaccinarea, intrucat nu acesta era subiectul dezbaterii.

Nu am participat la aceasta dezbatere nici pentru a discuta despre decesele celor 23 de copii “cauzate de rujeola”, amanand aceasta discutie pana la momentul la care Ministerul Sanatatii va binevoi sa raspunda solicitarilor noastre, oferind dovezile pe care se bazeaza afirmatia ca diagnosticul de rujeola constituie cauza deceselor acelor bieti copilasi, inclusiv istoricul medical complet al acestora, situatie preexistenta decesului, medicatie primita, status alergii, complicatii, etc. Pana la acel moment, este dreptul nostru de cetateni sa punem la indoiala stirile contradictorii aparute in presa in privinta cauzei deceselor, tinand cont si de faptul ca, nici pana acum, Ministerul Sanatatii nu a dat oferit un raspuns clar in privinta cauzei deceselor copilasilor afectati de sindrom hemolitic-uremic (SHU) de anul trecut, precum si anumite comentarii socante ale unora dintre rudelor unora dintre bebelusii decedati, spre exemplu ale celui de-al doilea bebelus mort de “rujeola” din Caras-Severin [citam integral: “În primul rând, acest bebeluș este nepoțelul meu. Care avea 10 luni, nicidecum 8. In al doilea rând a murit din cauza medicilor, niște incompetenți. Dacă nu sunteți în stare sa dați o știre corectă, nu o mai dați!” - http://radioresita.ro/228047/caras-severin-inca-un-bebelus-nevaccinat-a-murit-din-cauza-rujeolei . Avem in vedere si faptul ca unii dintre tinerii din clubul Colectiv nu au decedat din cauza incendiului, ci din cauza mizeriei din spitale și/sau a modului in care au fost “ingrijiti”, si nu in ultimul rand, avem in vedere si uriasul scandal Hexipharma.

Asadar, in conditiile in care statul continua sa ne minta, sa ascunda sau sa deghizeze informatii, sa ignore solicitarile noastre si sa nu ofere raspunsuri plauzibile la marile intrebari ale cetatenilor sai, consideram indreptarea discutiei spre acel subiect dureros drept o manipulare grosolana, facuta in scopul de a distrage atentia participantilor si a presei prezente la dezbatere de la subiectul ei, legea obligativitatii vaccinarii, pentru ca este completamente ilegala, neconstitutionala si abuziva.

Am participat la aceasta dezbatere pentru a imi exprima profunda indignare fata de acest proiect de lege care incalca grav cadrul legislativ national si international, aducand atingere substantiala unor drepturi si libertati fundamentale cum ar fi dreptul de a decide in mod informat in legatura cu procedurile medicale aplicate, dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul la integritate corporala, dreptul la educatie, libertatea de opinie, libertatea de constiinta si religioasa.

Am participat la aceasta dezbatere pentru a pune in discutie intreg proiectul de lege a obligativitatii vaccinarii, nu doar capitolul 5 al acestuia, dupa cum s-a solicitat in deschiderea dezbaterii.

Va aduc pe aceasta cale la cunostinta punctul meu de vedere, intrucat in cadrul dezbaterii dreptul de a ma exprima mi-a fost limitat. Mentionez ca exprim acest punct de vedere nu numai in calitate de presedinte-fondator si reprezentant al tuturor membrilor asociatiei Lion Mentor, ci si in calitate de mama a doi copii vaccinati pana la momentul in care, imediat dupa vaccinul de 6 luni, mezinul a dezvoltat o dermatita atopica pe care abia acum, dupa aproape 6 ani, pot spune ca am reusit sa o ameliorez. Si aceasta fara ca vreunul din tratamentele sau procedurile urmate sa imi fi fost decontate de stat. In aceasta calitate asadar, afirm cu tarie ca nimeni nu ma mai poate convinge, cu atat mai putin forta, sa imi vaccinez copiii, pentru ca, dincolo de drepturle mele legale ca parinte, sunt singura persoana care si-a ingrijit copilul, singura persoana care a suferit alaturi de bietul meu copil! Numai parintele stie ce este cel mai bine pentru copilul sau!

Prof. Luc Montagnier, laureate al Premiului Nobel, face afirmatia clara ca nu poti sa vaccinezi copilul/adultul fara ca, medical, sa se asigure ca pacientul este apt pentru aceasta procedura din punct de vedere imunologic, alergologic, neurologic si genetic. Or, atata timp cat Statul nu asigura aceasta evaluare prealabila aplicarii procedurii vaccinarii, este un abuz de un cinism echivalent cu crima sa impui o procedura care implica riscuri si efecte adverse dovedite si inscrise, de altfel, pe prospectele vaccinurilor!

In temeiul carui “interes superior al copilului” considera Statul ca poate impune vaccinarea atata timp cat insusi proiectul de lege recunoaste ca NU exista vaccinuri “sigure”, si atata timp cat Statul nu efectueaza analize risc-beneficiu pentru fiecare dintre vaccinurile puse pe piata?

In temeiul cadrului legislativ actualmente in vigoare in Romania si in toate tarile civilizate, pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la orice procedura medicala doreste sa acceseze, si are totodata dreptul sa refuze orice act medical, deci inclusiv vaccinarea.

Totodata, dreptul la educatie este garantat prin Constitutia Romaniei, asadar prevederea din proiectul de lege in temeiul careia este refuzat accesul in institutiile de invatamant a copiilor nevacinati sau vaccinati incomplet este de asemenea ilegala si abuziva.

In acelasi timp, consider ca o imbunatatire a activitatii curente de vaccinare s-ar putea face prin amendamente aduse cu buna-credinta legislatiei deja existente, fara a fi necesara o noua lege, care sa incalce cadrul legislativ actual. Niciun alt medicament si nicio alta procedura medicala nu se bucura de o lege speciala in peisajul legislativ romanesc, astfel cum Ministerul Sanatatii propune acum, prin legea obligativitatii vaccinarii.

Imbunatatirile pe care le propunem au in vedere:

  • Obligaţia “furnizorilor de servicii medicale de vaccinare” de a furniza persoanei care se vaccinează analize risc-beneficiu pentru fiecare vaccin, precum și de a informa persoana care se vaccinează, în mod complet şi corect, pe bază de studii științifice primare, asupra tuturor informaţiilor relevante în ceea ce priveşte procedura medicală administrată, şi anume cel puţin cu privire la compoziţia completă a vaccinului ce se doreşte a fi administrat şi cu privire la toate riscurile asociate administrării, alternativele la procedura propusă, consecințele refuzului administrării;
  • Obligaţia “furnizorilor de servicii medicale de vaccinare” de a efectua o anamneză familială detaliată precum și o evaluare completă a persoanei supuse vaccinării, anterior efectuării acestei proceduri, cel puţin din punct de vedere alergologic, imunologic şi genetic, inclusiv în familia acestuia;
  • Asumarea în scris – înainte de efectuarea actului medical al vaccinării - a obligaţiei de a înregistra şi raporta toate efectele adverse ale vaccinului administrat, suportate și relatate de persoana vaccinată sau de aparținătorii acesteia, indiferent de momentul survenirii în timp a acestui efect faţă de momentul administrării vaccinului, în condiții de deplină confidențialitate și fără teama de consecințe punitive (precum se prevede în proiect în acest moment);
  • Asumarea în scris a răspunderii civile și penale de către medicul vaccinator pentru actul medical al vaccinării, inclusiv pentru acoperirea tuturor cheltuielilor ocazionate subiectului procedurii în cazul survenirii unor efecte adverse;
  • Reglementarea răspunderii civile și penale a producătorilor de vaccinuri, importatorilor, distribuitorilor, decidenților, și a tuturor persoanelor și entităților implicate în activitatea de vaccinare.

Nu putem decat sa observam cat de jignitoare si sfidatoare este atitudinea Ministerului Sanatatii care, desi afirma pe toate canalele ca isi doreste un parteneriat cu societatea civila, nu a binevoit sa trimita niciun reprezentant la aceste dezbateri publice organizate de USR, iar la dezbaterile publice organizate chiar de Minister trimite personal secundar, lipsit de informatii sau capacitate de analiza.

Consideram totodata sfidator si de un cinism criminal faptul ca Ministerul sustine ca isi doreste un parteneriat cu societatea civila, propunand o lege esentialmente coercitiva atat pentru populatia careia I se adreseaza, cat si profesionistilor – medicii - , carora le sunt puse la grava indoiala normele deontologice de baza ale meseriei nobile pe care o desfasoara.

Este de o extrema gravitate faptul ca, in timp ce sustine ca este un partener al societatii civile, Ministerul Sanatatii propune o lege care prevede ca orice efect advers invalidant va trebui confirmat de un organism subordonat insusi Ministerului care ar gestiona acordarea unor ipotetice despagubiri copiilor vatamati, ca atare in situatie evidenta de conflict de interese.

Este sfidator si jignitor ca acest proiect de lege prevede faptul ca, daca un parinte refuza sa isi vaccineze copilul, starea sa mentala va fi analizata de un organism din care nu face parte niciun reprezentat al societatii civile, niciun parinte, nicio asociatie a parintilor, dar din care face parte un psiholog! Asadar, nu vaccinezi echivaleaza cu nu esti in deplinatatea facultatilor mentale! Aceasta in conditiile in care mii si mii de parinti isi plang copilasii decedati sau afectati in cel mai grav mod de efectele adverse ale vaccinurilor!

Este cat se poate de grav faptul ca Ministerul Sanatatii propune un proiect de lege conform caruia, in urma refuzului de vaccinare, noul organism infiintat de lege cu atributii de tip Barnevernet va sesiza directia de protectie a copilului si parintele respective va putea fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului, ceea ce echivaleaza cu confiscarea copilului de catre Statul-“partener” si bagarea parintelui la inchisoare!

Este nu numai sfidator dar si totalmente ilegal faptul ca acest proiect de lege prevede identificarea acelor medici care ar indrazni sa exprime opinii dubitative referitoare la procedura vaccinarii, care ar indrazni sa chestioneze siguranta lor sau si-ar informa in mod complet pacientii, inclusiv cu privire la riscuri si efecte adverse. Asemenea medici ar fi, in baza legii, urmariti si anihilati profesional. Cum considera Statul ca vor mai raporta asemenea medici efectele adverse, in conditiile in care se prefigureaza pedepsirea oricarui medic care ar asocia vaccinarea cu vreun efect advers?

Este sfidator, jignitor si ilegal faptul ca aceasta lege propune metode coercitive si sanctiuni drastice pentru membrii societatii civile (parinti, medici) fata de care se declara partener (!), in schimb nu prevede niciun fel de responsabilitate si nici sanctiuni pentru producatorii de vaccinuri. Este sfidator, jignitor si extrem de dubios faptul ca Ministerul Sanatatii propune prin acest proiect de lege ca achizitiile de vaccinuri se vor face fara respectarea legislatiei in materie de achizitii publice, precum transparenta, cea mai buna oferta, etc (a se vedea art 13, alin 1, litera f din proiect).

Este sfidator si jignitor faptul ca acest proiect a fost pus in dezbatere publica fara prezentarea clara a entitatii care si-l asuma, si solicitam si pe aceasta cale, in vederea asigurarii transparentei decizionale, si avand in vedere multiplele conflicte de interese intre atributiile diverselor autoritati reglementate de proiect, sa se faca publica componenta exacta a colectivului care a elaborat acest proiect de lege, precum si profesiile si functiile detinute de membrii acestui colectiv in cadrul unor autoritati publice sau private.

In concluzie, stimati reprezentanti ai grupului parlamentar al USR, va semnalam ca a fi pro-vaccinare sau pro-informare nu are nicio legatura cu sustinerea unui proiect de lege ilegal, neconstitutional si abuziv. Speram ca veti continua sa fiti reprezentantii societatii civile care v-a ales, speram ca nu veti insela grav increderea celor 10% dintre votantii romani si ca veti demonstra ca ii reprezentati cu corectititudine! Altfel, veti arata ca nu sunteti decat un altfel de PSD, PNL, ALDE, si va asiguram ca noi vom REZISTA oricum!

Informarea corecta este cruciala!

Irina Thiery,

Presedinte Lion Mentor Association

comanda dvd