liber la educatie

Din magia laptelui matern: Laptele matern omoară celulele canceroase

13 Aprilie 2017
Accesări: 4.720

Este notoriu faptul că laptele matern este cel mai bun pentru copilul tău și că beneficiile alăptării se extind mult dincolo de nutriția de bază, de toate vitaminele, nutrientii și probioticele de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață. Este notoriu faptul că laptele matern conține substanțe de combatere a bolilor, infecțiilor și alergiilor. Este notoriu și faptul că alăptarea este iubire. Este notoriu până și faptul că nicio formulă de lapte praf nu se asemeană câtuși de puțin cu laptele matern. Este realitatea tristă faptul că procentul copiilor alăptați exclusiv la vârsta de 6 luni este de doar 3,4% și conform unui studiu recent, cazurile înregistrate de cancer infantil au crescut, ajungând la o creștere de 13% la nivel mondial. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că laptele matern omoară celulele canceroase! 

Puține molecule distrug celulele canceroase fără a afecta țesuturile sănătoase. În schimb, efectele secundare ale medicamentelor actuale împotriva cancerului au devenit o zonă terapeutică adițională. Ca urmare a noilor tehnologii și abordări conceptuale, terapii de cancer mai bine direcționate încep să apară, dar lipsa de specificitate pentru celulele tumorale rămâne o problemă semnificativă. Identificarea modului în care celulele tumorale diferă de celulele sănătoase este, prin urmare, o mare provocare, în special mecanismele prin care mor mai multe celule tumorale specifice ca o bază pentru terapii tumorale mai selective.

Noi concepte și abordări inovatoare sunt necesare pentru distrugerea celulelor tumorale specifice și pentru a dezvolta terapii tumorale mai selective. Din ce în ce mai mult, bioterapiile arată promisiuni ca agenți anticancer și sunt încă o sursă relativ neexploatată de noi molecule cu mecanisme noi de acțiune.

HAMLET este un nou concept de terapie împotriva cancerului. HAMLET este un complex de α-lactalbumină parțial desfăcută și acid oleic care omoară celulele tumorale și celulele imature, dar nu și pe cele sănătoase pe deplin diferențiate. Activitatea HAMLET a fost descoperită în timp ce s-au folosit fracțiuni de lapte matern pentru a bloca aderența bacteriilor la celulele de carcinom pulmonar. O fracție de lapte matern a ucis celulele tumorale și complexele moleculare responsabile de acest efect au fost identificate ca fiind o variantă de pliere a α-lactalbumina legată de acidul oleic. HAMLET este primul membru într-o nouă clasă de molecule anti-tumorale potente și este format prin auto-asamblarea proteinelor din laptele matern și a acidului oleic.  

Varianta umană a HAMLET ucide o gamă largă de celule tumorale in vitro și arată eficacitatea terapeutică la scară largă, dar selectivă, la pacienți și modele de cancer.

A fost demonstrată eficacitatea terapeutică a HAMLET împotriva papiloamelor pielii umane, într-un studiu clinic pe nevăzute, controlat cu placebo. HAMLET a redus cu până la peste 75% volumul de leziuni.

De asemenea, s-a examinat și dacă celulele canceroase ale vezicii urinare răspund la HAMLET. Pacienților cu cancer de vezică urinară superficial li s-au făcut injecții de HAMLET la nivel local, în vezica urinară, timp de cinci zile consecutive înainte de o intervenție chirurgicală la vezica urinară. A fost detectat un răspuns rapid, cu excreția unui număr mare de celule tumorale în urină după două ore. Cele mai multe dintre celule erau moarte și prezentau dovezi de apoptoză. Prin cistoscopie, a fost detectată o reducere a dimensiunii tumorii la momentul intervenției chirurgicale și celule apoptotice au fost observate în probele de biopsie. 

Informarea corectă este crucială!

Lion Mentor Association

  

Sursă: Lund University

 

comanda dvd